Så lite som 12 procent av kvinnorna och bara 6 procent av männen kommer upp det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt på 500 gram. (Källa folkhälsoinstitutet) Jag tycker det är både förvånande och märkligt att så många som 88 respektive 94 procent inte ens når upp till att äta 500 gram frukt och grönt per dag. Jag menar, 500 gram är ju inte speciellt mycket. Det räcker med ett par frukter, någon tomat, morot och lite blandsallad så är det redan uppnått.
Jag tycker att det är skrämmande att största delen av vår befolkning inte ens äter det. Och alla vet väl att frukt och grönt (framför allt grönsaker) är nyttigt och bra. Och vad äter många då istället undrar jag, frukt och grönt är ju både gott, nyttigt och ger massa värdefulla vitaminer och mineraler. Det är klart, ju mindre frukt och grönt (raw food när de äts i rått tillstånd), desto mer blir det automatiskt av lagad mat, kanske också halvfabrikat, mackor, yoghurt, flingor osv.
Men jag känner på mig att du som läsare av min blogg säkert kommer upp i minst det dubbla. Jag säkrar själv mina 500 gram redan innan lunch. Börjar vanligtvis dagen med en grön smoothie på massvis av spenat, ett äpple och avokado. Lite senare äter jag en raw food-yoghurt baserat på bär eller en stor broccolisallad. Nu när jag tänker efter får jag säkert i mig mer än 500 gram redan som start på min dag.
Med den dystra statisk som visar att så många, både barn och vuxna, äter på tok för lite frukt och grönt kände jag direkt att jag vill dela med mig av lite inspiration och tips på vad man kan göra för att få i sig mer av nyttigheterna.
Sprid gärna vidare tipsen till alla som du vet har svårt att nå upp till det rekommenderade intaget på 500 gram per dag. (Som enligt mig är ett absolut absolut minimum …)

Karins FRUKT & GRÖNT tips!


Drick dina grönsaker! – Det går att göra god färskpressad juice av de flesta grönsaker och frukter. Morot, äpple och ingefära är en god kombination liksom päron och selleri.
Spenatboosta din smoothie – Gör en god grön smoothie på massvis av färsk spenat och lite blandad frukt. Mixa med vatten till en slät smoothie.
En raw boveteyoghurt till frukost är ett smart sätt att få i dig 1-2 portioner nyttiga bär. Annars kan en quinoasallad vara ett alternativ eller att göra goda mackor med mosad avokado, gurka, paprika och groddar som pålägg.
Boosta din fruktsallad med massa goda bär. Eller blanda olika bär som blåbär, hallon, svarta vinbär och toppa med en raw food-granola. Gott och enkelt till frukost tillsammans med sesammjölk.
Ett enkelt och fräscht mellanmål jag brukar äta är 1 morot, 1 paprika, ½ gurka och 1 avokado. Anammar du den vanan säkrar du över 50 %, av dina 500 gram, bara genom ett mellanmål.
Mer sallad och färska grönsaker. Många ser sallad som något man garnerar tallriken med lite på sidan av den ”vanliga maten”. Tänk om! Sallad kan vara ditt alternativ till både lunch och middag. (Och frukost också för en delen) Det gäller bara att göra dina sallader lite matigare med broccoli, quinoa, nakenhavre, bönor, linser, ungsrostade grönsaker, hummus, oliver, frön eller nötter. Ett raw food-kex är gott att knapra på till salladen och som dressing passar kallpressade oljor eller varför inte en krämig dressing, med pinjenötter eller macadamianötter som bas, smaksatt med färska örter, citron och salt. Räkor, fisk och fetaost är alternativ för dig som inte vill äta vegetariskt eller vegankost.

Grönsaksstavar med dipp som snacks. Stavar av selleri, morot, gurka och paprika eller blomkål och broccolibuketter är goda att dippa med. Dippsåsen kan du basera på grönsaker som min goda paprikaröra med valnötter, paprika och soltorkade tomater. (Receptet hittar du i min bok som kommer ut i oktober.)
Ta tillvara på säsongens godsaker – nu på sensommaren finns det ett fantastiskt utbud av fräscha grönsaker. Passa på att handla dina grönsaker direkt från en gårdsbutik och upplev hur otroligt gott det är med närodlade ekologiska grönsaker.
Använd internet – vet du inte vad du ska göra med en savoykål? Googla på nätet och hitta recept och få inspiration och ny kunskap.
Ungsrosta grönsaker istället för potatis och ris – Morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri, rödlök, sötpotatis och broccoli är några förslag på vad som är både enkelt och gott att ungsrosta. Häll på olivolja, krydda med salt och eventuellt lite svartpeppar och örter och in i ugnen.
Pasta på grönt vis – Gör zucchinispagetti istället för vanlig pasta. Bara att göra fina nudlar med en spirulizer eller skala pastaremsor med en potatisskalare.
Grodda dina egna groddar, både enkelt, billigt och fantastiskt nyttigt. Testa att grodda alfalfa, linser och mungbönor.
Våga be om rikligt med grönsaker när du äter ute, jag brukar alltid specialbeställa en stor sallad med blandade grönsaker, med betoning på stor …
Frukt som mellis, lätt gott och tillgängligt.
Basera soppor och grytor på grönsaker – Både bra för din hälsa och för miljön

Ja, det var lite tips på hur du lätt kan öka ditt intag av frukt och grönt. Hoppas det kan inspirera dig till att låta det du äter till stor del bestå av färskt frukt och grönt. Vill flagga lite extra för grönsakerna som är det som är allra bäst för oss, och antioxidantfyllda bär!

Go Green, Karin♥