Recept på gott enkelt fröknäcke

Jag älskar att ha välfyllt förråd av fröknäcke hemma. Äter gärna som tillbehör till grytor, soppor eller till min brunch.

Så gott med exempel hummus, grön ärtröra eller tofuricotta som pålägg, och grönt förstås!

Här får du ett enkelt recept att testa. Tips; Jag brukar ta fram en stor skål och blanda ihop alla ingredienser (utom vatten och olja) på kvällen. På morgonen kokar jag upp vatten och rör ner ihop med olja och sedan in i ugnen.

Karins Fröknäcke, bovete/linfrön

3 plåtar

4 dl linfrön

3 dl boveteflingor

2 dl pumpafrön

1,5 dl skalade hampafrön

1,5 dl chiafrön

3–4 tsk salt

8 dl hett vatten

4 msk olivolja

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

Koka upp vattnet och häll det varma vattnet i bunken. Blanda även ner olivoljan.

Rör om ordentligt och platta ut tunt på 3 bakplåtsklädda plåtar.

Baka i ugn i 40–60 minuter.

Vänd kexen efter cirka 40 minuter och bryt knäcket i önskad storlek. Låt torka vidare de kexen som inte är helt färdiga. De blir ofta färdiga lite olika fort. 

De ska vara helt torra när de är klara. Förvara i burk med lock.

Hoppas du testar, kan bli en snabb måltid med ex hummus, avokado, grönsaksstavar! Jag ser som sagt vara alltid till att ha ett lager här hemma. Barnen ÄLSKAR också dessa!