Tänkte dela med mig av lite tips på billig mat såhär i januari. För det går faktiskt att äta hälsosamt och billigt!
Det viktigaste är att mestadels utgå från råvaror i säsong, se här för inspiration♥

Grönt i säsong, december–februari

Blomkål, Brysselkål, Endive, Grönkål, Gulbeta, Jordärtskocka,Kålrabbi, Kålrot, Lök, Morot, Palsternacka, Persiljerot, Polkabeta, Pumpa, Purjolök, Rotselleri, Rättika, Rödbeta, Rödkål, Salladskål, Savojkål, Schalottenlök, Spagettipumpa, Svartkål, Svartrot, Vitbeta, Vitkål, Äpple
VackerKål
Förbered och ha skålar med rårivna morötter, rödbetor, rödkål och/eller vitkål i kylen. Det är gott och matigt i sallad och som tillbehör.
Ugnsrostade rotfrukter. Välj ex palsternacka, rotselleri, morot, rödbetor. Gör en stor sats, det som blir över kan du äta kallt dagen efter i en sallad eller varför inte slänga i hummusen när du mixar den = jättegott. Även kålrot, lök, pumpa och persiljerot är gott att rosta i ugn.
Hummus är både billigt och enkelt och fantastiskt gott. Görs på kikärtor, olivolja, vitlök, citron, salt och ev tahini (sesampasta). För lite variation tillsätt avokado för avokadohummus, kokta rödbetor för rödbetshummus, kokt pumpa för pumpahummus.
Soppor är enkelt, billigt och gott. Servera gärna med frökex till. Recept på soppor hittar du HÄR.
Alkaliskpurjoochbrysselkalssoppa
Wraps, använd stora blad av spetskål eller savojkål som wrap och fyll med någon god röra (kanske hummus gjord på svarta bönor) och grönsaker, oliver, soltorkade tomater.
Sötpotatis, går att äta rå i ex smoothies men jag ångkokar ofta och har i sallader, både varm eller kall dagen efter. Supergod att ugnsrosta, går också att göra mos på.
Även blomkål är god att göra mos på. Blomkål kan du även mixa till ett ris i matberedaren och ha till en vegetarisk gryta eller blanda ner i salladen.
Gör vegetariska raw burgare på rödbeta. Recept hittar du HÄR. (Tillbehör är en senapsmajjo där macadamianötter är basen. Dessa är inte speciellt billiga dock, kan ersättas med pinjenötter men de är också ganska dyra tyvärr. Men såsen kan uteslutas och man kan göra en god avokadoröra till istället om man vill.
buy wedding veils for bridals
Linsgryta är supergott och billigt:-) Dessutom enkelt att göra en stor salts som räcker till många måltider. Recept på min goda gryta hittar du HÄR.
Så mitt bästa tips är alltså att utgå från grönsakerna i säsong och göra mycket goda soppor och matiga sallader! Du kan piffa upp salladerna med någon god dressing (ex vitlök och tahini) eller fräsch röra, lite frön eller nötter, ångkokta eller ugnsrostade rotfrukter. Du kan blanda i quinoa, teff, bovete, kikärtor, linser eller bönor i salladen. Ringla olivolja över.
Färska dadlar över från jul? Släng ihop mina raw energibollar med 1,5 dl pumpafrön, 1,5 dl solrosfrön, 14 dadlar (urkärnade), 1 msk kokosolja, 1 tsk vanilj och en gnutta salt. Mixa i matberedare och forma till bollar. Förvara i frys. Blir 10–12 stycken. Enkelt att göra dubbel sats när man ändå är igång:-) Så har du till många nyttiga fikastunder framöver.
Har du fler bra tips på nyttig och billig mat så skriv gärna på min Facebook-sida,
KH_liggande_gron_webb