Jag äter glutenfritt och mår väldigt bra av det. Därför är jag glad att det finns så många bra alternativ för oss som väljer en glutenfri och hälsosam kost idag. Det har hänt jättemycket de senaste åren.
Idag tänkte jag tipsa om några naturligt glutenfria mjölsorter, för dessa är mycket bättre än de glutenfria mjölmixerna du hittar i mataffärerna på den glutenfria sektionen som oftast har en lååååååång lista med ingredienser. Men det finns också andra bra mjölmixer som både är ekologiska och baserade på bättre mjöl från till exempel Christers glutenfria, Ewalie och Urtekram.
Själv äter jag inte så mycket mjölmat förutom i egengjort knäckebröd men försöker få till glutenfria bröd, scones och pannkakor till barnen då de tycker om det.
GLUTENFRIA MJÖLSORTER!
Bovetemjöl – Bovete är en ört och inte släkt med vete trots namnet. Bovete har lågt GI, är lättsmält och innehåller fina proteiner. Jag använder mycket bovete, perfekt i tex pannkakor till barnen:-) Finns även fullkornsbovetemjöl.
Rismjöl – Bra basmjöl och har en neutral smak. Jag brukar välja Urtekrams rårismjöl.
Teffmjöl – Näringsrikt mjöl. Teff odlas bland annat i Etiopien och det finns både ljust och mörkt teffmjöl att köpa. Se recept här nedan på mitt nya Teff knäcke som är superenkelt och gott:-)
Quinoamjöl – Innehåller bland annat järn, folsyra och magnesium. Jag brukar göra knäckebröd med quinoamjöl och också blanda i pannkakorna till barnen.
Mandelmjöl – Rikt på järn, fibrer, protein och fett (endast cirka 5% kolhydrater).
Kikärtsmjöl – Högt protein och fiberinnehåll. Perfekt i till exempel falafel och vegetariska biffar. Jag brukar blanda i lite kikärtsmjöl i barnens pannkakor ibland:-)
Durramjöl – Näringsrikt mjöl med mycket fibrer och mineraler.
Amaranthmjöl – Finmalt amaranth som är ett nyttigt litet frö som påminner om quinoa. Mild och nötig smak, rik på protein.
Havremjöl – Näringsrikt mjöl som har en hel del vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. (Har du celiaki så se till att välja ”ren” glutenfri havre som inte blivit hanterad i samma miljö som glutenmjöler).
Kokosmjöl – Smakar lite kokos och passar bra i exempel glutenfria bakverk eller att ha i mindre mängd tillsammans med annat glutenfritt mjöl då det skiljer sig lite att baka med.
Hampamjöl – Väldigt fin näring i hampa och fettsyresammansättning. Ger lite nötig speciell smak, testa att ha en liten del hampamjöl och resten andra glutenfria mjöler när du bakar eller i matlagning.
Kastanjemjöl – Kastanjemjöl kan användas till alla typer av bakade varor.
Majsmjöl – Majsmjöl framställs genom malning av solmogen majs. Högt GI. (Välj alltid ekologisk majs då majs som inte är eko ofta är genmanipulerad.)
Sojamjöl – Högt innehåll av protein. (Välj alltid ekologisk soja då soja som inte är eko ofta är genmanipulerad.)
Alla ovanstående mjöl-sorter finns inte att få tag på i vanliga mataffärer men många av dem. Så annars på nätet för det finns att köpa i många webbshoppar.
Jag har inte bakat mycket i mitt liv, däremot har jag gjort betydligt mycket mer fröknäcken och knäckebröd. I mina böcker har jag många recept på dessa olika varianter av raw och även tillagade kex och knäcke och här nedan hittar du recept på mitt goda glutenfria teff knäcke!
Karins Teff knäckebröd (3 plåtar)
3 dl teffmjöl, 2 dl linfrön, 1,5 dl solrosfrön, 1,5 dl pumpafrön, 3 msk kokosolja, 1,5 tsk salt
Sätt ungen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Koka upp 6 dl vatten och gör kokosoljan flytande. Rör ner vatten och olja och blanda om. Tryck ut blandningen mellan 2 bakplåtspapper på 3 plåtar. Gräddad ugn i cirka 60 minuter. Går också bra att torka i torkugn eller vanlig ugn (på lägsta värmen) i cirka 8–10 timmar. Bryt i önskad storlek och förvara knäckebröden i en plåtburk med lock.
Alla mina recept är för övrigt glutenfria. I senaste frukostboken har jag också med ett recept på ett bröd, Karins nyttobröd, som är utan mjöl, jäst, ägg och socker som baseras på pumpafrön, quinoa och boveteflingor. Brödet är jätte-enkelt att göra och så himla gott. Perfekt att skära skivor och förvara i frysen.
Mitt nyttobröd är väldigt gott ihop med skivad avokado, tomat och flingsalt:-)
Jag googlade runt lite och hittade denna blogg med en massa goda glutenfria recept, kanske något att testa för er som vill baka lite mer ”vanliga” glutenfria bröd. Se Nillas Kitchen HÄR. Finns också fler recept HÄR.
Ha det bäst,
Fler Inlägg
2024-10-03
Hormoner och balans
Lär dig mer om hormoner och hur det påverkar din hälsa, energi och livslust!……
2024-09-13
Enkla och fräscha mellanmål
Tips på mellanmål, vad sägs om en matig smoothie eller avokadohummus med…