Pepparkaksfika x 4

Här kommer en samling med recept som alla har pepparkakssmak gemensamt, passar bra så här i juletid och även för att det just idag, den 9:e december, är pepparkakans dag.

Många av recepten är publicerade tidigare i bloggen men kommer alltså här igen i ett samlat inlägg:-)

Karins pepparkaksklubbor

cirka 15 st

2 1⁄2 dl hasselnötter
15 färska dadlar (urkärnade)
2 msk smält eller finrivet kakaosmör
1 1⁄2 tsk kanel
1 tsk apelsinzest
 (rivet apelsinskal)
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk malen nejlika
1⁄2 tsk vanilj
1 krm malen ingefära
en gnutta salt

Apelsinchoklad
1⁄2 dl kakaosmör
1⁄2 dl kakao
1 msk yaconsirap
1 tsk apelsinzest
en gnutta salt

Börja med att göra bollarna. Mixa nötter och dadlar i en matberedare, tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa igen.

Forma till bollar. Stick in en cocktailpinne eller glasspinne i varje boll och ställ i frysen i minst 30–60 minuter för att stelna till.

Gör apelsinchokladen= gör kakaosmöret flytande i ett ljummet vattenbad. Blanda ner kakao, yaconsirap, apelsinzest och salt.

Rör om ordentligt. och låt den stå i 20–30 minuter innan du börjar så blir den lättare att arbeta med. 

Doppa sedan klubborna helt eller delvis i chokladen. Ställ klubborna kallt en stund så att chokladen stelnar.

TIPS: Gör klubborna nötfria genom att använda hälften solrosfrön och hälften pumpafrön istället för hasselnötter.

Raw Pepparkakscheesecake

(6-8 portioner)

Botten:
2 dl pekannötter
2 dl solrosfrön
8 urkärnade färska dadlar
1 msk honung
2 tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
1 krm malen ingefära
1 krm malen kardemumma
en gnutta salt


Fyllning:
1 dl macadamianötter
1 dl pinjenötter
½ dl solrosfrön
½ dl kallpressad kallpressad kokosolja
1 skalad clementin
1 – 1, ½ msk honung
¼ dl vatten

Börja med att göra botten. Mixa pekannötter och solrosfrön i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser till botten och mixa igen. Tryck ut botten i en form (ca 15-16 cm diameter) med avtagbar kant.

Mal macadamianötter, pinjenötter och solrosfrön i en mixer, (har du ingen kraftig mixer kan detta göras i matberedaren eller så mal nötterna i en elektrisk kaffekvarn). 

Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad.

Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen och mixa igen tills fyllningen är helt slät.

Bred ut fyllningen över pepparkaksbotten och ställ kallt för att stelna till, gärna i frysen så går det fortare. 


Innan servering kan du pudra cheesecaken med kanel och dekorera med pekannötter och clementinskivor.

Karins Pepparkaksbollar 

cirka 15 stycken

2,5 dl pumpafrön
15 dadlar (färska och urkärnade)
2 torkade fikon i mindre bitar
2 msk rivet kakaosmör
1,5 tsk kanel
1 tsk apelsinzest
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk vanilj
1 krm malen ingefära
en gnutta salt

Mixa pumpafrön, fikon och dadlar i en matberedare, tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa igen. 

Forma till bollar. Rulla eventuellt i kanel. Lägg i fina formar.

Ställ kallt i minst någon timme innan servering. Går utmärkt att frysa och ta fram en stund innan fikadags!

Raw pepparkaksmoothie

2 portioner

1 dl helt skalat helt bovete
5 dl växtbaserad mjölk
1 avokado
4 torkade fikon (gärna blötlagda)
1 msk carob eller rå kakao
1 tsk vanilj
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 krm nejlika

Blötlägg bovete i 5–8 timmar. Blötlägg gärna också fikon i allt från 30 minuter till några timmar så blir de lättare att mixa. 
Skölj bovetet noga.

Mixa med övriga ingredienser till en helt slät smoothie. 

Häll upp i glas och toppa med lite mullbär och kakaonibs. Servera! 

Alltså, det blev många recept med pepparkakstwist …:-) Hoppas ni gillar pepparkakssmak!

Dela gärna inlägget vidare så här på pepparkakans dag:-)