Raw chai granola – recept

Tänk att jag skrev ner det exakta receptet på den här urgoda lyxiga raw granolan!

Bra va? För det innebär att jag nu kan dela med mig av receptet till er:-)

Lovar, den är såååå god …

Karins raw chai granola

cirka 1 burk

1½ dl paranötter
1½ dl helt bovete
1 dl linfrön
5 färska urkärnade dadlar
1 msk kanel
1 tsk vanilj
1 krm kardemumma
En gnutta salt

Blötlägg linfrön i en separat skål i dubbel mängd vatten.

Blötlägg också bovete samt paranötter i en skål. Låt allt blötläggas i 5–6 timmar.

Skölj bovete och paranötter noga. 

Lägg sedan i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser, själva linfrömassan som den är.

Tryck på pulsknappen några gånger så att det blir lite mixat men inte som en slät massa dock.

Bred ut blandningen på en torkbricka och låt torka i torkugn (eller vanlig ugn på cirka 50 grader) i 12–16 timmar tills granolan är helt torr.

Förvara i burk med lock.

Jag brukar inte äta så mycket nötter men just paranötter är en favorit när jag väl gör det.

Vet ni att paranötter innehåller väldigt mycket selen? Det räcker med i stort sett 1 nöt per dag för att tillgodose behovet. Jag är alltid noga med att köpa ekologiska nötter och helst också av ”raw kvalité”.

Sedan förvarar jag både nötter och frön i kylen. Längre hållbarhet och minskad risk att de härsknar.

Så lyxigt att ha denna goda granola hemma och kunna toppa växtbaserade frukostar med den, kanske på helgen när man vill lyxa till det lite extra. Gott till exempel med en kokosyoghurt och massa lingon, hallon & björnbär. Gärna lite mullbär och kakaonibs också.

Hoppas ni testar och kommer med feedback:-)