Yes, nu är den här. Den färska grönkålen alltså ♥. Kanske kan du inte få tag på den i vanliga mataffärer än med många gårdsbutiker har den redan nu. Grönkål dignar av nyttigheter och innehåller bland annat mycket järn, kalcium, magnesium, vitamin A, C, E och B6. Dessutom är den alkalisk (basisk) och ger dig mycket klorofyll och antioxidanter.

Grönkål är alltså extra bra när man är gravid eftersom det är smart att boosta både bebben i magen och sig själv med bra näring! Dock mår jag själv fortfarande väldigt illa (trots att jag är i v 30 nu) men det funkar ok att blanda grönkål i smoothies, marinera och ha i sallader eller också torka till grönkålschips. (Har du inte testat grönkålschips så gör det, supersmarrigt:-)
Idag vill jag passa på att dela med mig av en mycket god och matig grönkålssallad som är med i min bok, Karins Gröna Värld. Se receptet nedan,

Karins Grönkålssallad (Raw)

1 liter finhackad färsk grönkål
1 msk olivolja
1⁄2 krm salt
2 dl palsternacksris (ca 1 normalstor palsternacka som mixas i matberedaren till ett ris)
1 ask körsbärstomater, delade på mitten
1 dl finhackad salladslök
1⁄2 dl strimlade soltorkade tomater i olja eller blötlagda
Marinad till grönkål
1 1⁄2 avokado
1⁄4 dl olivolja
2 msk citronjuice
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk chili
1 tsk riven färsk ingefära
2 tsk tamari

  1. Skölj grönkålen, skär bort stammarna, finhacka och lägg i en stor skål. Tillsätt 1 msk olivolja och lite salt. Massera in oljan med dina händer.
  2. Mixa ingredienserna till marinaden i en mixer eller blanda i en skål. (Pressa då i vitlöken och finhacka chilin fint).
  3. Häll marinaden över grönkålen och blanda ordentligt. Tillsätt övriga ingredienser till salladen, rör om och toppa med skivad avokado.

Hoppas receptet fick dig att bli riktigt sugen på grönkål som ju är bland det nyttigaste du kan äta:-)
Njut av dagen!

Karin♥