Recept på smoothies!

Så är du nya året igång!

Jag hoppas att ni hade ett trevlig nyår och att ni nu är taggade för ett riktigt hälsosamt och grönt 2019!

Idag vill jag dela med mig av lite smoothie-inspiration & recept. Smoothies kan du dricka till frukost, som mellanmål, efter/innan träning osv.

Har du väldigt ont om tid på morgonen eller inte vill väcka familjen med mixerns brummande så kan du göra din smoothie redan kvällen innan och förvara den i kylskåp. Jag brukar själv spara och återanvända glasburkar, de är jättebra till smoothies. Ta med ett sugrör så blir de lättare att dricka när du är hemifrån, till exempel om du ska ta med den till jobbet.

Barn brukar också älska smoothies, dock kanske inte alltid de grönaste, nyttigaste varianterna utan de med mest frukt och bär brukar vara mest poppis. I alla fall hos oss, men gör du exempel en smoothie med spenat som blir grön så lägg till blåbär så blir det en blå smoothie! Eller släng i lite morot när du gör en gulorange variant och rödbeta när du gör en bärsmoothie.

Recepten på smoothies här nedan är hämtade från mina böcker!

Underdunder (2 glas)

3–4 äpplen, 2 broccolistjälkar, 1 paket färsk bladspenat (ca 70 gram), 1 avokado, 1 skalad citron, en stor bit färsk ingefära

Gör juice av broccoli, äpple, citron och ingefära. Mixa sedan juicen med spenat och avokado i en mixer

 

Vintergrön (2 glas)

2 nävar färsk grönkål, 2 stora apelsiner, 1 äpple, 1 avokado, 1–2 dl vatten, ½ tsk finriven färsk ingefära

Hacka grönkål och äpple i mindre bitar, skala apelsinerna och dela i bitar. Mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie.

 

Very Berry (2–3 glas)

4–5 dl växtbaserad mjölk,  1½ dl hallon, 1½ dl svarta vinbär, 1½ dl jordgubbar, ½ avokado, ½ tsk vanilj

Mixa alla ingredienser i en mixer. Tillsätt eventuellt någon dadel eller lite honung för en sötare smak.

 

Gul zucchini (2 glas)

2½ dl skalad hackad zucchini, 2½ dl mango eller ananas, 2 dl vatten, 1 skalad apelsin i bitar, 1 avokado

Mixa alla ingredienser i en mixer.

 

Sötpotatis möter gojibär (2 glas)

5 dl paranötsmjölk (eller hampamjölk), 2 dl skalad hackad rå sötpotatis, ½ dl gojibär, ½ avokado, 2 dadlar (urkärnade) 1 krm vanilj
(dadlar kan uteslutas för en mindre söt smoothie)

Gör juice av sötpotatis och mixa alla ingredienser i en mixer till en krämig och tjock smoothie.
Har du en highspeed blender kan du mixa med sötpotatisen som den är utan att göra juice av den först. Tillsätt då 1 dl extra vätska, vatten eller paranötsmjölk och mixa den ganska länge så att din smoothie blir helt slät.

 

Den alkaliska gröna (1–2 glas)

1 paket färsk bladspenat (ca 70 gram), 2 dl skalad zucchini i bitar, 1 grapefrukt, 1 näve färsk persilja, ½ stor avokado eller 1 mindre, 1 dl vatten

Skala och dela grapefrukt i bitar. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smoothie. Vill du utesluta frukt helt så tillsätt 1 msk citron- eller limejuice istället. Toppa gärna med havtornspulver för extra antioxidanter!

Själv följer jag typ aldrig ett särskilt recept utan det blir oftast smoothies utifrån vilka råvaror vi har hemma. Just nu är det mycket grönkål som bas, gärna med färsk ingefära och blåbär samt fryst ananas och avokado.

Men, nu är jag nyfiken, vad har DU för ingredienser i din absoluta smoothie-favorit? Kommentera på min FB-sida:-)

Önskar er bästa & grönaste starten på 2019!!!