I helgen hade vi kalas för vår minsting Elodie som fyllt 1 år! Jisses vad tiden har gått fort.
Elodie
Elodie3
Jag är en mästare (måste bara få säga det:-) på att planera och styra upp event, kalas, partyn m.m. Älskar att planera i förväg och förbereda så att när väl det är dags för kalas, middag, fest eller event så är det inte så mycket som måste göras och fixas. Det gillar jag!
Inköp av fina servetter, papperstallrikar, ballonger m.m. gör jag alltid när jag hittar något fint och gärna på rea. Kan vara månader innan men då vet jag att jag har hemma.
Sen är det ju det här med raw food, det är sååååå smidigt att kunna förbereda och förvara i frysen.
Detta var vad vi bjöd på under kalaset. Jag och Collin hade fixat pumpafröbollar och granolachoklad i förväg och fryst in.
Menykalas
Bananglassarna gjorde jag när vi hade extra mycket mogna bananer hemma. Delade bananerna i mindre bitar, stack in glasspinnar och fryste in. En annan dag smälte jag mörk choklad – blandade i lite kokosolja och tillsatte ett par droppar pepparmyntsolja. Så tog jag ut de frysta bananerna, doppade i chokladen, strödde lite kokos eller lingonpulver över och ställde tillbaka i frysen.
Bananglassar
Fika
Lingontårtan hade jag också förberett en annan dag och skurit i lagom stora bitar. Fryst in igen. Skrev aldrig ner receptet på tårtan men förutom en massa lingon är det kokosgrädde, kokosolja, honung, citron och vanilj i själva fyllningen och botten är gjord på frön, dadlar och vanilj.
Gjorde en egen liten tårta till Elodie utan honung i fyllningen. Hon har ju aldrig ätit något sött förutom frukt och ibland lite torkad frukt som sötning i en smoothie. Hon smakade också på en pumpafröboll som hon gillade och fick en bananglass utan choklad.
Elodiefikar2
Själva botten till bärpajen gjorde jag ett par dagar innan och hade i kylen. Dagen innan mixade jag ihop solros- & kokosgrädden. Samma dag tinade jag frysta bär till pajen som jag sedan la på pajen.
Granolachoklad
Just raw food-paj med bär och grädde är ju otroligt enkelt att bjuda på. Brukar också uppskattas av både stora och små. Receptet kommer här nedan. Du hittar också recept på macadamiagrädden (är ännu godare … men kan vara svårt att få tag på bra ekologiska macadamianötter).

Recept Raw food-paj

Botten
3 dl hasselnötter (alternativt solrosfrön för en nötfri botten)
2 dl kokosflingor
12 färska dadlar (urkärnade)
2 tsk honung
ev 1–2 tsk vatten
en gnutta salt
Topping; Blandade bär, t ex hallon, blåbär och björnbär.
Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Tryck ut botten i en pajform. En stund innan servering så lägg på massvis med blandade bär och servera pajen med växtbasarad grädde! 

Solros- och kokosgrädde

1,5 dl solrosfrön, 2 dl va?tten, 0,5 dl kokosflingor, 1 msk kokosolja, 1,5 msk honung. Eventuellt lite vanilj för vaniljsmak på grädden.
Mixa först kokosflingor och vatt?en. Tillsätt? solrosfrön, honung och kokosolja. Mixa igen till en helt slät grädde. Tillsätt? vanilj för vaniljsmak. Ställ kallt en stund innan servering.

Macadamiagrädde

3 dl macadamianötter
2–2,5 dl vatten
2 msk kallpressad raw kokosolja
2–3 msk honung
(eventuellt 0,5 tsk vanilj för vaniljsmak på grädden)
Mixa först macadamianötter med vatten till en helt slät kräm, tillsätt resterande ingredienser och mixa igen till en krämig grädde. Ställ gärna grädden kallt i kylen en stund innan servering eller låt stå över natten så tjocknar den till.
Chokladmoussen (ni får recept i nästa inlägg) mixade jag och Collin dagen innan så att den stod tills sig fint till kalasdagen.
Hoppas mina tips och tankar kring kalas och hur jag lägger upp det kan få dig att känna dig inspirerad att bjuda hem vänner eller ordna barnkalas med lite mindre onyttigt tema. För det behöver inte vara svårt alls.
Du behöver ju inte göra så många olika fika som vi bjöd på. Det var för att jag kände för det och hade gjort en del i förväg. Men mest för att jag tycker det är så himla roligt med kalas:-)
KarinELodiesvartvitt2
Elodie har börjat tröttna på sina rosetter nu:-) Ha, ha! Vår känna vän Björn fick den istället i håret!
Rosett       Haha
KH_liggande_gron_webb