Jag älskar att sova:-) Fast mest av allt älskar jag såklart att vara vaken men utvilad. Sömnen är en minst lika viktig del i hälsopusslet som träning och kost är. För det är när vi sover som kroppen får chans att återhämta sig och bygga upp och reparera kroppen. Så de flesta viktiga processer i kroppen är beroende av att vi sover bra som till exempel ditt immunförsvar.
Hur står det till med dina egna sömnvanor? Sover du för lite? Vaknar du ofta? Har du svårt att komma till ro och somna? Eller har du kanske samma problem som mig att du helt enkelt inte får sova för att du har små barn som håller dig vaken eller väcker dig flera gånger per natt?
Våra båda killar (Collin 14 månader och Vince snart 5 år) har båda haft ett ganska litet sömnbehov ända från att de var nyfödda om man jämför med andra i deras ålder. Det är inte direkt ”sju till sju” nätter för våra småttingar inte. Men nu sover stora killen mycket bättre även om han ofta vaknar någon gång per natt. Lilleman vaknar ibland 2 gånger, ibland 4–5 gånger per natt … Så min sömn, som jag annars är väldigt noga med att få till, är inte riktigt optimal för tillfället. Kanske därför som jag kände för att skriva ett blogginlägg om just den viktiga sömnen:-) Längtar efter att få sova en hel natt som jag inte gjort på väldigt länge …
Kolla in Collins sköna sovstil:-)


Idag är det skrämmande många, både unga som gamla, som har sömnproblem. Hör dig för i din omgivning så kommer du att märka hur få det faktiskt är som har lätt att somna, sover tillräckligt och vaknar pigga. I många fall beror sömnproblem på den livsstil man har som till exempel avsaknad av träning och rörelse, dålig kost och för mycket koffein, (svenskan dricker i genomsnitt en halv liter kaffe per dag …, och då är snittet uträknat på alla även de som inte dricker kaffe). Men i de flesta fall beror sömnproblem på stress och hur vi mentalt mår.
Att sova för lite sliter på oss (yes, jag vet) och får oss att åldras fortare. Det är inte för inte som det kallas för skönhetssömn:-)
Så här kommer lite tips på hur du kan sova bättre,

Karins råd och tips för god sömn

• Ha mörkt och svalt i sovrummet.
• Ät inte för nära inpå sänggåendet.
• Undvik koffeinhaltiga drycker minst sex timmar innan du går och lägger dig.
• Undvik elektriska apparater i ditt sovrum.
• Fysisk aktivitet under dagtid ger bättre sömn. Gärna utomhus så att du får mycket frisk luft.
• Försök att varva ner och slappna av i god tid innan du går och lägger dig.
• Sträva efter regelbundna vanor. Lägg dig och stig upp vid samma tid varje dag.
• Gå helst upp tidigt och gå till sängs tidigt. Många menar att det är timmarna före midnatt som är de mest välgörande tack vare att vi oftast får mer djupsömn den första delen av natten.
• Vistas i dagsljus. Melatonin är ett ämne i kroppen som påverkar sömn och vakenhet. Dagsljus styr regleringen av melatonin, ljus minskar melatonin och mörker ökar det. Därför är det bra (både för sömn och vakenhet) att vistas minst en halvtimme utomhus mitt på dagen. Melatonin gör oss trötta. Därför ska vi inte titta på TV eller sitta framför datorn sent på kvällen.
• Använd sängen till att sova i – inte till att arbeta, titta på TV eller äta i.
• Använd lakan i ekologiskt naturmaterial och tvätta med kemikaliefria tvättmedel.
• Följ livsstilsråden i mina böcker och anamma en näringsriktig kost.

I mitt eget fall har den livsstil jag valt hjälpt mig otroligt mycket genom dessa småbarnsår med sömnbrist. Att jag rör på mig varje dag, äter bra (ren, naturlig och ekologisk kost), gör andningsövningar, yogar, inte dricker kaffe/alkohol m.m. Så även om jag känner att jag sover lite för lite så vaknar jag pigg (alltid av mig själv och inte av någon väckarklocka) och har mycket energi under dagarna.
Det jag dock kan bli bättre på är att faktiskt lägga mig och vila ibland när lilleman sover. Han sover oftast bara 1 gång per dag och det är då jag jobbar. Men på helgerna behöver jag när tillfälle ges se till att få lite mer vila, sömn och återhämtning.
Vad kan du själv göra för att sova bättre om nätterna? Om du inte redan kan skratta dig lycklig över en god nattsömn förstås:-)

Karin♥