Ät hälsosamt på låg budget
Att äta näringsrikt och gott behöver verkligen inte vara dyrt. Med lite planering, smarta val och kreativitet i köket går det att laga fantastisk mat som både kroppen och plånboken mår bra av. Här är några enkla, men effektiva sätt att göra det.
1. Satsa på basvaror
Linser, bönor, potatis, rotfrukter och frysta grönsaker är riktiga vardagshjältar – mättande, näringsrika och billiga. De är dessutom otroligt mångsidiga. Linser kan bli till mustiga soppor, grytor eller vegetariska biffar. Rotfrukter går att rosta i ugnen, mixa till soppa eller använda i gratänger. Och frysta grönsaker är nästan lika nyttiga som färska – ofta till en bråkdel av priset.
Se till att också ha ett litet lager av långlivade stapelvaror hemma: fullkornsris, quinoa, hirs, havregryn, krossade tomater, kokosmjölk, kryddor och buljong. Med dessa baser i skafferiet kan du alltid slänga ihop en näringsrik måltid även när fantasin tryter. Ett tips är att köpa större förpackningar när det finns utrymme – det blir billigare i längden.


2. Planera veckans måltider
En av de mest effektiva vägarna till både bättre hälsa och lägre matkostnader är planering. När du redan vet vad som ska lagas under veckan minskar risken att stå där hungrig och stressad och köpa “något snabbt” – vilket ofta blir både dyrare och mindre hälsosamt.
Börja enkelt: skriv ner 4–5 middagar och gör en inköpslista utifrån det. Låt gärna vissa rätter ge rester till dagen efter – t.ex. en gryta som räcker till både middag och lunchlåda. Planera in en “rensa kylskåpet”-middag varje vecka där du använder upp det som finns hemma. Det sparar både pengar och minskar matsvinnet.
3. Köp säsongsanpassat
Frukt och grönsaker som är i säsong smakar bättre, innehåller mer näring – och kostar mindre. På hösten är det t.ex. perfekt att frossa i kål, pumpa, rödbetor, morötter och äpplen. På sommaren finns bär, tomater och sallad i överflöd.
Ett bra knep är att kolla vad som är på erbjudande i butiken – ofta speglar det just säsongens råvaror. Du kan också passa på att förvälla eller frysa in extra när något är billigt, så har du fina grönsaker och bär till vintern.


4. Laga större portioner
Att laga mat i större mängder sparar både tid och pengar. Gör storkok av soppor, grytor, linssåser eller bönbiffar och frys in i portionsburkar. Då har du alltid något färdigt hemma när orken tryter – istället för att köpa färdigmat eller hämtmat.
Det är också klimatsmart, eftersom du minskar svinnet och utnyttjar råvarorna effektivt. Och dessutom blir smakerna ofta ännu bättre dagen efter! Ett tips är att ha en “matlådedag” i veckan där du lagar två rätter som räcker flera dagar framåt.
5. Tänk enkel mat
En hälsosam måltid behöver inte vara avancerad. Ofta är det de enkla kombinationerna som är både billigast och godast. En gryta med linser, en ugnsrostad plåt med rotfrukter, bönor och en god dressing, eller en mustig soppa toppad med rostade nötter & frön – allt detta är både näringsrikt, mättande och lätt att laga.
Låt smaksättningen göra jobbet! Med lite citron, vitlök, örter, soja, chili eller tahini kan du förvandla enkla råvaror till rena smakfester. Hitta dina egna favoritrecept som du kan variera med det du har hemma.

💚 Det handlar inte om att göra allt perfekt, utan om att hitta enkla sätt att ta hand om både kroppen och plånboken i vardagen. Små steg gör stor skillnad – och ju mer du lagar själv, desto roligare (och billigare!) blir det att äta hälsosamt.
Fler Inlägg
2025-09-28
Ansiktsyoga – naturligt lyft och glow för ditt ansikte
Vår nya kurs är här! Lär dig ansiktsyoga med mig och Joanna, livsstilsbalans…
2025-09-03
Hälsa genom matglädje och inspiration
När vi ser maten som en gåva till kroppen och rörelsen som något vi längtar…