Idag vill jag skriva om att äta glutenfritt. Själv slutade jag med vete och alla produkter innehållande vete för ganska exakt 10 år sedan och de senaste åren har varit helt glutenfria. (Förutom när jag åt surdegsbröd på råg vid något tillfälle under senaste graviditeten, vet inte vad det är med bröd och att vara gravid … men väldigt gott var det i alla fall just då:-).
Innan jag slutade med vetet hade jag ofta problem med min mage till och från. Efter att jag tog bort vete och gluten mår den så mycket bättre. Säkert en kombination med hela min livsstil och att jag ju heller inte äter mjölkprodukter, vitt socker, halvfabrikat eller kött.
Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn och som kan skapa irritationer i tarmarna. Vissa personer har sjukdomen celiaki vilket innebär att de absolut inte tål gluten och att deras slemhinna i tarmen är skadad.
För de som inte har celiaki tycker jag att steg 1 är att undvika vete så mycket det går i första hand. (De som har celiaki måste såklart undvika all gluten).
Vete är inte bra för oss, kan skapa inflammationer i kroppen och dessutom är det vete som vi har idag kraftigt genetiskt förändrat för att växa snabbare och ge mer vetemjöl från ett mindre fält.
Intresserad av att läsa mer om vete och dess negativa effekter på kroppen? Då kan jag tipsa om böckerna: Brödberoende (på engelska Wheat belly) av William Davis, Hotet mot din hjärna av David Perlmutter.
Så nu tänkte jag dela med mig av lite tips för dig som vill ha inspiration att välja en glutenfri kost, och då menar jag en naturlig glutenfri kost. För de produkter du hittar i den glutenfria hyllan i mataffären ger jag inte så mycket för näringsmässigt. De har ofta en väldigt lååååång lista på ingredienser som inte är så naturliga. Nej, jag föredrar produkter som är glutenfria i sig själva istället som quinoa, bovete (en ört och inte besläktad med vete trots sitt namn), hirs, amaranth m.m.
Det finns både vit, svart och röd quinoa.

Den kost jag förespråkar, Karins Gröna Kost (du kan läsa mer om den i min senaste bok, Grönsakskärlek) är fri från både gluten, mjölk, vitt socker, animaliskt protein och tillsatser.
Istället för att fokusera på det jag inte äter, exempel gluten, mjölk, kött m.m. så har jag valt att ha ett fokus på ALLT jag äter istället. All denna fantastiska färggranna mat från växtriket som är basen i min kost.

GLUTENFRIA TIPS!

Gluten finns i vete, råg och korn. Exempel bröd, kex, kakor, bakverk, pasta, cous-cous, bulgur, dinkel, matvete, müsli, ströbröd, pannkakor, såser, gratänger, mannagryn, redda soppor och paj. Du kan också hitta gluten i halvfabrikat som köttbullar, korv, frukt- och bärkrämer, lakrits, smaksatt glass och ostbågar. 

Glutenfritt är till exempel ris, quinoa, bovete, amaranth, hirs, durra, hirs och ren havre (Havre är i sig glutenfritt men vissa märken kan innehålla spår av andra spannmål i förpackningen så dubbelkolla gärna, särskilt om du är känslig för gluten.)

Guide – byt till glutenfria alternativ!

Bröd – raw food-bröd/kex bröd eller ett glutenfritt bröd bakat på exempel bovetemjöl och quinoamjöl. Bovetekex och riskakor kan också vara ett enkelt alternativ till att börja med. Eller detta enkla risknäcke, se recept HÄR.
Pasta – väljer gärna personligen zucchinipasta eller pasta på kikärtor, linser eller gröna ärtor. Recept HÄR.

Du kan också köpa pasta på rårismjöl, quinoa, bovete, majs, hirs, amaranth.

Bilden nedan är från Grönsakskärlek, det är spagetti på svarta bönor som serveras med rostad sötpotatis, fänkål, pesto och marinerad vitkål med grönt!

Kakor, fikabröd – Raw food-sötsaker är glutenfritt och ofta baserat på nötter och frön och torkad frukt som bas. Jag har med ett recept på goda fikonkex i Karins Gröna Värld som är supergoda som mellanmål och fika och gjorda på bovete, linfrön, fikon, vanilj och kardemumma.

Mjöl – Bovete, quinoamjöl, kikärtsmjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, teffmjöl, rårismjöl, sojamjöl, majsmjöl, kastenjemjöl
Cous-cous och bulgur – quinoa, durra
Känner du att du vill ta din hälsa till en ny nivå är mitt tips att börja att ta bort vete ur kosten till att börja med och gärna också gluten så gott det går. Fokus kan vara på att lägga till mer av grönsaker, bär, frukt, groddar, frön, nötter till din kost. Mer av naturliga råvaror och raw food, som är gluten- och mjölkfritt, = mindre av ”vanlig mat” med gluten och mjölk!
I mitt nästa blogginlägg kommer jag ge tips på hur du kan byta ut din kost under en hel dag så att den blir både gluten- och mjölkfri på ett enkelt (och gott) sätt!!!
Jag har också nu dragit 3 lyckliga vinnare som får varsitt signerat ex av min bok, se min FB sida. Tack alla ni som var med i utlottningen och delade vidare mina inlägg/bilder på FB.

Karin♥