Idag vill jag passa på att dela ett recept som vi gör väldigt ofta här hemma då det är barnens, eller i alla fall Vince favoriträtt. KILMANSPLÄTTAR kallar vi dem. Receptet är från våra goda vänner Ulf och Charlotte Kilmans bok, Vinnande Hälsa. Det är enkla plättar som barnen vill ha avokado och röda vinbär till. Låter kanske inte revolutionerade gott men det är faktiskt jättegott. Jag och Anders brukar ha bladspenat, gurka, massor av finhackad rödlök, gräslök, avokado och röda vinbär eller lingon till.
På denna bild är det bara spenat, avokado och lingon.
Kilmansplättar
När jag skulle lägga ut receptet här i bloggen insåg jag att vi inte riktigt följer det exakta receptet längre. Har blivit att vi ändrat lite i det och nu kör vi bara på ögonmått och mäter aldrig ingredienserna, ser bara till att få bra konsistens på smeten.
Vi brukar använda helt krossat bovete, skölja det noga i hett vatten och lägga i en gryta. Sedan mixar vi kokta kikärtor (ibland vita bönor också) i mixern tillsammans med vatten. Häller detta i grytan med det krossade bovetet, blandar runt och sedan har vi smeten klar. (OBS supersmidigt att förbereda innan och ha klart i kylen). Saltar gör vi när plättarna är klara, använder ett flytande spraysalt som heter Well.
Sedan stekar vi plättarna i en stekpanna med lite olivolja eller kokosolja i cirka 6 minuter på varje sida, alltså de tar lite längre tid att steka än vanliga plättar.
Här kommer original-receptet

Bovete- & kikärtsplättar med röda vinbär (4 port)

Plättar
2 dl torkade kikärtor
4 dl boveteflingor
2 msk gräslök skuren i mindre bitar
2 msk olivolja
salt

1. Blötlägg kikärtorna i kallt vatten dagen innan de skall kokas. 
2. Slå bort vattnet på kikärtorna och koka dem i nytt vatten cirka 30 minuter. 
3. Koka upp 7 dl vatten, lägg i bovete flingorna och koka upp. Tillsätt salt, rör runt och låt det sedan dra färdigt. Blanda sedan bovetet med de mixade kikärtorna till en smet. 
4. Stek plättarna i lite olja så att de får färg på båda sidorna. 
5. Servera plättarna staplade på varandra med röda vinbär och gräslök mellan. Ringla gärna lite honung över (det gör inte vi dock). 

Som sagt vi serverar alltid med gurka och avokado och röda vinbär/lingon. Jag och Anders äter också massa rödlök, gräslök och spenat till. Anders tar också gärna fetaost till.

Testa gärna receptet och se om ni också gillar dessa enkla, matiga plättar!

KH_liggande_gron_webb