Nu är jag i vecka 20!!! Kan knappt fatta det, halvvägs:-)
Gravidmagesvartvit
Har ju som ni vet mått riktigt dåligt dessa första månader så nu hoppas jag få må mycket bättre resten av graviditeten. Har sedan vecka 15–16 haft dagar, och ibland flera dagar i sträck, där jag mått mycket bättre men det brukar avlösas av några dagar med intensivt illamående. Kan absolut ta att må illa varje dag nu när det i alla fall är mer hanterbart, har till och med stunder under dagen när jag inte mår illa alls♥. Kan vissa dagar äta nästan som vanligt så är så tacksam. Innan var det ett ihållande illamående hela tiden (från v 6), även på nätterna …
Och NEJ, det hjälper inte mig att småäta, äta något innan jag stiger upp ur sängen, dricka citronvatten, använda ingefära, bära akupressur-band, knapra på knäckebröd under dagen m.m. Dessa tips är såklart sagda i all välmening men ni som varit där och lidit av ett väldigt intensivt illamående 24/7 (inte det vanliga mår lite illa på ”morgonen-gravidillamåendet” ) vet nog vad jag pratar om …:-)

Idag tänkte jag ge lite tips på hur jag tänker som gravid.

Först ut vill jag ta det här med kemikaliepåverkan. I Danmark tycker jag de gör så rätt som går ut med denna information. Varför får inte gravida dessa råd i Sverige kan man fråga sig?
Som kvinna bör du vara extra uppmärksam på kemikalier om du planerar eller redan är gravid.
Använd miljömärkta produkter, helst utan parfym.
Dammsug minst en gång i veckan och vädra grundligt varje dag.
Minimera din utsatthet för kemikalier, undvik till exempel färg, spray-produkter och hårfärg.
Variera dina råvaror och ät många olika råvaror varje dag. 
Använd näsan och undvik produkter som luktar kemikalier.
Undvik onödig parfym så som exempelvis doftspray.
När du köper nya kläder och sängkläder, tvätta dem före användning.
Undvik produkter av blöt PVC då de kan innehålla ftalater.
Undvik produkter som är antibakteriellt behandlade.
Använd så lite parfym som möjligt.
Vädra ordentligt om du köper nya möbler
Undvik onödig elektronik, särskilt där du sover.
Använd miljömärkta rengöringsmedel, helst utan parfym.
Jag, som ju jobbat som frisör tidigare och varit van att färga/slinga mitt hår stup i kvarten för att alltid vara snygg i håret, har de senaste åren låtit det gå längre och längre tid mellan att jag slingat håret.
Nu när jag är gravid vill jag inte slinga/färga håret alls utan håller mig borta från detta, även om jag numer använder en skonsammare färgning när jag gör slingor (på denna salong). Blir kanske lite solblekt hår med hjälp av citronjuice nu i sommar:-) Dessutom tvättar jag håret endast 1 gång per vecka vilket håret mår bra av (med ekoschampo förstås) och använder inga produkter i håret alls. Det gör jag inte annars heller i och för sig:-)
Vill du ha tips på naturliga hudvård så ta en titt på ett tidigare blogginlägg jag skrivit om detta HÄR.
Magen smörjer jag varje dag med antingen kallpressad olivolja, arganolja eller avokadoolja. Har inte fått en enda bristning under mina 2 tidigare graviditeter så hoppas jag inte får det nu heller:-)
arganolja

När det kommer till mat är det viktigt att välja ekologiskt som du säkert kan förstå. När du är gravid har du ju inte bara dig själv att tänka på utan också ett växande liv i magen. Läs mer om ekologisk mat HÄR och ta del av vilka råvaror som är ALLRA viktigast att välja ekologiskt av.
Gällande just mat så försök att äta så bra som möjligt med mycket näring. Det är inte kaloribehovet som ökar speciellt mycket (vi behöver alltså inte äta för 2) när vi är gravida utan NÄRINGEN vi behöver mer av. Så färggrann mat, ekologisk såklart, ren, naturlig och varierad. Slopa halvfabrikat, raffinerat socker, snabbmat och ja du vet. Det där vi inte mår bra av att äta…
Veggieheart
Tyvärr kunde jag själv inte äta speciellt bra och näringsrikt första tiden pga illamåendet. Visste precis hur jag egentligen skulle vilja äta men kunde bara inte få i mig det. Kunde inte ens öppna kylskåpsdörren eller vistas i köket när Anders och barnen åt … Svårt att ta mina kosttillskott och fick knappast ner vatten heller. Drack för lite och åt för lite. Så förstår fullt ut att det inte är så himla lätt när man mår dåligt. Det är lite som när man är magsjuk eller har matförgiftning, du är liksom inte sugen på rå broccoli och sallader utan egentligen inte sugen på något alls, eller i sådana fall något lätt som vitt ris eller liknande. I detta fall är det bättre att äta det du kan äta än att inte äta alls.
Från och med typ vecka 14–15 har jag kunnat äta lite mer som vanligt vilket jag är så tacksam över. Kan dricka mitt torkade vetegräs och hampaprotein utan att spy upp det, tummen upp för det! Äter väldigt varierat och går på känslan för vad jag skulle kunna vara sugen på och behöva. Har blivit mycket spenat, kikärtor, sötpotatis och pumpafrön just den senaste tiden.
Under en period på 2–3 veckor åt jag lax och sedan hade jag en period på 2 veckor där jag ville ha räkor, men annars har jag ätit vegetarisk kost. Jag är noga med att lyssna på kroppen.
Generellt när man mår illa brukar det vara bättre att undvika stekt mat och starkt kryddad mat. Välja mat som inte luktar så mycket utan intensiv smak. Frukt, bär och sallad brukar vara fräscht. För en del hjälper färsk ingefära och kan lindra illamåendet, likaså citrusfrukter. Smoothies är suveränt smidigt. Bättre att äta mindre portioner och oftare. (Dock fungerade det inte alls för mig – det enda som fungerade var att vänta tills jag var superhungrig, först då fick jag en stund där jag kunde ens tänka på mat och vad jag kunde tänkas äta.)
Grapefrukt var något jag var sugen på i början av graviditeten.
Litengrapefruktsallad
Och avokado är ju superduper bra. Antingen ät som den är eller i sallader, smoothies, soppor mm. Eller varför inte i en nyttig glass med avokado och frysta hallon samt vanilj! Bästa gravid desserten♥♥
Ja det var lite tips och tankar om graviditet från mig idag, kommer säkert skriva mer om detta längre fram också.

Kram♥♥♥
KH_liggande_gron_webb