Var snäll mot dig själv, miljön och din kropp och välj ekologiskt mat. Mat som inte har besprutats med pesticider eller andra kemiska bekämpningsmedel.

Att äta ekologiskt marknadsförs idag som något trendigt, och många känner sig hälsosamma när de väljer ekologiskt. Men att äta ekologiskt är faktiskt ingen ny idé, utan något helt naturligt som våra mor- och farföräldrar och tidigare generationer är helt uppväxta med. Det var först i mitten på 1900-talet som vi började använda kemiska bekämpningsmedel på allvar.
Min man säger ofta att det inte borde vara krav/eko märkning på obesprutad mat utan att vi istället borde ha en märkning på all oekologisk mat. Dvs. att oekologiska äpplen märks som besprutade äpplen i affären och att de ekologiska äpplena är de naturliga. Är säker på att fler då skulle tänka till och välja det vanliga äpplet som är obesprutat (= ekologiskt).
För vi vet inte med säkerhet hur alla dessa bekämpningsmedel påverkar vår hälsa och miljö på lång sikt. Vi vet dock att det belastar vår kropp och att bekämpningsmedel från konventionella odlingar kommer ut i naturen och kan ge både djur och växter nedsatt fruktsamhet och en rubbad ämnesomsättning (antagligen gäller det oss människor också …) En del av dessa ämnen hamnar dessutom i vårt dricksvatten som visats sig innehålla rester av bekämpningsmedel. Har du inte en vattenrenare så skaffa dig en!
Idag är några av de mest besprutade icke ekologiska frukterna och grönsakerna:

banan, äpplen, paprika, vindruvor, selleri, jordgubbar och spenat.

Några av de minst besprutade är:

broccoli, kål, avokado, kiwi och grapefrukt.

Så om du inte har möjlighet att välja ekologiskt så välj att äta mer av de grödorna som är minst besprutade och skölj alltid dina frukter och grönsaker noga. Det finns till exempel särskilda recept på hur du kan göra egna grönsakstvättar med bikarbonat, citron och vinäger (sök på internet). Har du en vattenfiltrerare där du kan ställa in önskat pH-värde så kan du använda det sura vattnet till att skölja grönsaker i, för en desinficerande effekt.
Jag lästa i senaste numret av Sveriges natur (medlemstidning från Naturskyddsföreningen) att de grödor som besprutas mest här i Sverige är äpplen, jordgubbar, lök, morötter och potatis.
Jag läste också i det numret att

13 % i genomsnitt lägger medelsvensken av sin inkomst på livsmedel. Av det är cirka 40 % varor som läsk, godis och snacks. (Ur SNFS rapport 100 % ekologiskt)

Hallå!!! Hela 40 % av matkostnaden på skräpmat??? Skrämmande … Och många har som argument att ekologiskt är dyrare. Det stämmer i och för sig men om man inte lägger 40 % av sina matkostnader på dålig mat så kan man unna sig att köpa all mat ekologisk istället!
Såg du inte den korta filmsnutten jag la ut i förra blogginlägget om oekologiskt så ta ett par minuter och kika på den nu, du kan göra det genom att klicka HÄR
Avslutar med att uppmana till att välja ekologiskt!!! (Om du inte som en av mina inspirerade bloggläsare redan gör det:-)
Gröna höstkramar

Karin♥