Mmmmmmm…….blev jättegott när jag gjorde egna sötpotatischips i torkugnen. Du som inte har en egen torkugn kan göra chipsen på lägsta värmen i din vanliga ugn eller använda högre värme i betydligt kortare tid. Fast då blir det inte raw food chips.

Sötpotatis är trots namnet inte släkt med potatis utan en ört. Det är själva växtens rotknölar man äter, som är avlånga och ofta oregelbundna i formen med ett ljusbrunt eller rött skal och själva köttet är ljust eller gult. Sötpotatis innehåller bland annat kalium, karoten och C-vitamin, är rikt på kostfiber och har ett lägre GI värde än potatis.

För att göra chipsen använde jag mig av min nya superbra mandolin som jag köpt från cleancut.se. Men den skivade jag tunna, tunna skivor av sötpotatis. Jag la dom sedan i en skål, hällde på med rikligt med olivolja och salt. Marinerade och smorde in skivorna ordentligt. Sen la jag ut sötpotatisen och torkade i torkugnen i ca 15 h på 42 grader. Väldigt smarriga att dippa i guacamole, eller med en ostsås på pinjenötter. Eller som god och vacker fin dekoration på maten.  Det är otroligt lätt att göra egna nyttiga chips. Det behöver inte vara sötpotatis utan det går lika bra med till exempel rödbeta, aubergine och palsternacka. Förvara sedan chipsen i en burk med lock så håller dom ett bra tag. Fast frågan är om du inte äter upp dom lika snabbt som vi gjorde.