Nu under vecka 40 (1–9 oktober) är det miljövänliga veckan och i år är naturskyddsförenings tema #frächpåriktigt
Det är hög tid att belysa problemet med produkterna vi har i våra baddrumsskåp … För i produkterna vi använder för att bli fräscha finns det ironiskt nog många ofräscha ämnen.
Visste du att hormonstörande ämnen som du bland annat hittar i schampo, balsam, deodoranter, hudkräm, solkrämer och smink kan rubba hormonsystemet i våra kroppar och påverka allt från hjärnan, könsorganen och matsmältningen?
family_bred
Såhär skriver naturskyddsföreningen, 
Ofräscht innehåll
I tvålar, deodoranter och hårprodukter är det vanligt med hormonstörande ämnen som Butylparaben och Propylparaben, och allergiframkallande ämnen som Citronellol och Limonene. I tandkrämer, ansiktspeeling och bodyscrub finns mikroplaster, som kan ta sig ut i haven där de äts upp av fiskar som tror att det är mat. I vissa rakkrämer finns högfluorerade ämnen, PFAS, som kan orsaka leverskador och inte bryts ner i naturen.
Fler fräscha produkter i hyllorna
Hälsoproblem och naturförstöring är inte vad folk förväntar sig av produkterna i badrumshyllan. Det ska vara självklart att produkterna inte bara verkar fräscha, utan är fräscha på riktigt. Vårt mål är att tvålar, schampon, deodoranter och krämer ska vara fria från farliga ämnen.
Bli kemist – eller leta miljömärkningar
Den som försökt läsa en innehållsförteckning på ett schampo vet att det är snudd på omöjligt att förstå vad den innehåller. Istället för att alla ska behöva plugga in hundratals konstiga kemikalienamn har vi ett enklare förslag: välj miljömärkt.
Bra Miljöval och Svanen sätter bara sina stämplar på produkter som är fria från farliga ämnen, både för människans och naturens hälsa. 
Kraven och kontrollen sköts av organisationer som är oberoende från företaget som säljer produkten. Kraven skärps också regelbundet, vilket gör att produkterna blir mer och mer miljö- och hälsosmarta.

I samband med denna tema-vecka vill jag verkligen passa på att inspirera dig att se över ditt baddrumsskåp och dina produkter där. Att börja använda mer ekologiska & giftfria produkter. Vill du veta vad jag själv använder i min hudvård så kan du ta del av det i ett tidigare blogginlägg HÄR.
Naturskyddsföreningens 8 tips på hur du blir “fräsch på riktigt” hittar du HÄR. 
Hjälp till att sprida detta viktiga ämnen och bidra till att fler blir fräscha på riktigt:-) Läs mer HÄR. 

KH_liggande_gron_webb