Nu är det snart helg igen♥ Tänkte därför passa på att tipsa om lite bra alternativ på snacks och nyttigare ”godis” att ha till ert fredagsmys eller helgmys.

Måste bara berätta en lite rolig sak, när jag och Anders träffades för snart 12 år sedan hade han aldrig hört talas om ”fredagsmys”, han trodde att jag skämtade när jag nämnde ordet i något sammanhang. Men nu har han förstått att det är ett begrepp och väldigt vanligt (särskilt bland barnfamiljer).

Vad kan man då ha för gott att mumsa på i soffan till i helgen?

KARINS FÖRSLAG TILL FREDAGSMYSET

Blandade nötter & frön – Välj ekologiska nötter och frön och undvik att köpa nötter i lösvikt utan köp i paketerade påsar. Fettet härsknar nämligen i kontakt med syre så nötterna kan mycket väl redan vara dåliga om du köper i de där lådorna som alla går och öppnar och stänger …

Grönsaksstavar med god dipp – Exempel skär stavar av gurka, morötter, paprika, zucchini, broccolistjälkar, kålrot, fänkål, selleri, eller använd blomkålsbuketter, broccolibuketter. Dipp kan vara den här goda paprika och chilidippen, recept HÄR, eller en guacamole, hummus, tahini, pesto eller aubergineröra.

Rörorselleri

Fina snittar – Testa nyttiga snittar på gurkskivor eller zucchini och toppa med någon god röra som exemplen ovan eller olivtapenad. Toppa gärna med lite färska örter eller marinerad torkad paprika eller tomat.

Snittar

Rostade pumpafrön – Så himla gott. Jag brukar torr-rosta i en stekpanna tills de får färg och spraya på detta flytande salt och bland runt. Lillkillen älskar detta:-)

Pinnglass – Kanske inte precis det man tänker på just den här årstiden men våra barn älskar det (även nu). Gör glass av ekologisk juice eller smoothies. Jag använder de HÄR glassformarna, busenkelt att ha frysen full med glass:-)

Plocktallrik – Med lite glutenfria kex, knäcke, eventuellt någon raw ost, grönsaker och oliver.

Frökex

Mjölkfri glass – Som den HÄR glassen på jordgubbar, kokosmjölk och dadlar. Glass på frysta bananer är ett annat förslag, går att smaksätta med ex blåbär, hallon eller kakao. Krävs en bra mixer, går också att göra i matberedare annars.

Jordgubbsglass

Grönsakschips – Skiva aubergine, sötpotatis, rödbeta, palsternacka, zucchini eller pumpa i riktigt tunna skivor (jag använder ofta en mandolin). Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och ringla lite olivolja och strö lite flingsalt över (eller använd samma salt som jag använder, ett flytande, se HÄR). Låt baka i ugn i cirka 20–30 minuter tills de är krispiga och goda (175–200 grader). Det går också att använda torkugn och torka i 10–14 timmar för att göra chipsen på raw food-vis. Väldigt goda att äta som de är eller servera med någon form av nyttigare dipp (se ovan).

Chiapudding – Så himla enkelt. Förbered redan på morgonen eller tidigt på eftermiddagen. Bara att blanda ner 0,5 dl chiafrön i 2,5 dl vätska som mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk eller liknande. Tillsätta lite vanilj och kanske kardemumma, kanel eller kakao och valfri sötning som yaconsirap, honung eller liknande. Rör om och låt stå i kylen minst ett par timmar. Servera med färska bär, torkade kokoschips och kakaonibs.

Karins favoritmix – Blanda lika delar pumpafrön, solrosfrön, kokos, kakaonibs, mullbär och gojibär! Fräscht, nyttigt och gott ”godis”.

karinsfavoritmix

Raw food-bollar – Går att göra i en mängd olika varianter. Dessutom perfekt att göra i förväg och ha förvarade i kyl eller frys. Håller ca 5–7 dagar i kyl och mycket längre i frys. Dessa i choklad är goda, se HÄR. Eller mina ENERGIBOLLAR med 1,5 dl pumpafrön, 1,5 dl solrosfrön, 16 dadlar (urkärnade), 1 msk kokosolja, 1 tsk vanilj och en gnutta salt. Mixa i matberedare och forma till bollar. Blir 10–12 stycken.

Energibollar

Fruktfat – Enkelt, fräscht och gott. Förslag kan vara mango, ananas, papaya, äpple, päron, kiwi, dadlar, physalis osv. Det är också jättegott med torkad frukt som fikon och aprikoser i tunna skivor, mullbär, gojibär, incabär mm.

Grönkålschips – Gör antingen raw genom att torka under flera timmar i torkugn eller snabbvarianten i ugnen på 200 grader i cirka 7–10 minuter. Marinera de färska grönkålsbladen i olivolja och salt först + eventuellt lite chiliflingor.

Raw choklad – I LOVE …♥♥♥ Recept på olika varianter hittar ni HÄR.

Rawchoklad

Pekanbars – Recept HÄR.

Chokladmousse på avokado – Receptet på min lyxigt goda raw mousse hittar du här nedan, denna måste ni bara testa om ni inte redan gjort det♥

Karins chokladmousse 4 portioner

chokladmousse

2 avokado, 10 urkärnade dadlar, 1 dl vatten, 0,5 dl raw kakao, 0,5 dl carob, 1 msk kokosolja, 1 msk yaconsirap, 1 tsk vanilj

Bär till servering.

Börja med att mixa dadlar och vatten. Tillsätt kakao, carob, yaconsirap och vanilj, mixa igen. Tillsätt sedan avokado, kokosolja och mixa igen. Ställ gärna moussen kallt några timmar innan servering. Varva bär och chokladmousse i dessertglas. Det är också gott att toppa med lite kakaonibs.

Hoppas att ni hittade lite förslag som föll er i smaken♥

Önskar er alla följare en helt magiskt helg med mycket mys …

KH_liggande_gron_webb