GOD JUL & hälsotips för julen

Hej fina följare!

Hoppas ni mår bra och njuter av december✨ Det är så mysigt med jul tycker jag.

Idag vill jag passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och också ge lite hälsosamma tips att implementera under julledigheten.

Det blir ju generellt mycket stillasittande under jul och ofta för mycket mat och kanske också inte den mest hälsosamma maten alltid 😉

Här kommer lite inspirerande tips på goda vanor att vara noga med att hålla vid under denna tid på året.

Ta vara på den här tiden och satsa på VILA och ÅTERHÄMTNING så mycket du kan. Vi behöver oftast sova lite mer på vintern. Har för vana att gå och lägg dig i tid på kvällen, varva ner en stund innan med kanske ett varmt bad.

Ät frukost senare. Jag brukar rekommendera att det går minst 12 timmar mellan sista målet och första målet. När du sedan har ätit så ett tag kan du testa att fasta i 16 timmar och ha ett ätfönster på 8 timmar. Äter du middag kl 18.00 kan du äta frukost kl 10.00!

Rör på dig!!! Passa på att dagligen ta en härlig promenad i vintervädret. Komplettera med lite hemmaträning för styrka och rörlighet. Kanske vill du också ge dig ut och jogga eller köra intervallpass för konditionen.

Välj frukt, bär och grönt till frukost. Så enkelt att göra en fräsch fruktsallad och en grön smoothie eller smoothiebowl.

Umgås över rörelse. Det är så trevligt att träffa kompisar mitt på dagen och promenera ihop. Och sedan avsluta med att gå in på något fik och värma sig och välja någon hälsosam måltid att laga ihop tillsammans hemma.

Mata inte sockerråttan, du kanske känner till att ju mer socker vi äter desto mer socker blir vi sugna på. Det är många som märker detta nu under jul när det kan bli lite mer sötsaker och oftare än annars … Det gör verkligen så stor skillnad att istället välja bättre sötsaker som riktigt mörk kvalitetschoklad, nötter & frön, fikon & färska dadlar och så vidare … Ger fibrer, mättnad och näring till skillnad från det vita sockret.

Ut och lek med barnen, åk skridskor, skidor, pulka eller bara ha springtävlingar eller gå till lekplats!

Praktisera tacksamhet genom att skriva upp vad du är tacksam över varje dag. Har du en partner så kan ni gå igenom och läsa upp för varandra var ni skrivit varje dag. Flyttar fokus till allt som faktiskt är väldigt bra i livet och som man värdesätter och tackar för. Det vi träna på blir vi dessutom bättre på om du nu skulle tycka att det är svårt att komma på saker du är tacksam över till en början med …

Välj mer grönt på julbordet. Det finns så många goda vegetariska och veganska julrätter att testa.
Jag brukar göra den här goda Skagenröran, recept HÄR.
Även aubergine sill, griljerad kålrot eller rotselleri istället för skinka. Falafel istället för köttbullar. Stora fräscha sallader med grönkål som bas. Saffransmayo, frökex, rödbetshummus, fermenterad rödkål osv.

Drick vatten. Ta för vana att dricka två stora glas med vatten när du vaknar på morgonen.

Skåla i Kombucha. (Fermenterad naturlig kolsyrad tedryck med goda bakterier). Så festligt och gott och det finns många olika smaksättningar att välja på. Jag gillar gurkmeja och ingefära bäst.

Förbered nyttigare raw food godis och ha i frysen. Finns många recept här på bloggen eller ex i min Chokladbok som du hittar HÄR.

Njut av den här tiden och att vara tillsammans med nära och kära. Fokusera på att göra snälla saker för både människor du känner och inte känner.

Så nu vill jag verkligen önska er en fin jul med mycket grön mat, mycket kramar och mys, mycket frisk luft och rörelse 💚

Julkramar