Gör din egen nöt- & frömjölk

Har ni testat att göra er egen nöt- & frömjölk? Det är så himla gott och enkelt att göra lyxig näringsrik mjölk på nötter eller frön. Perfekt att ha i kylen, ha som bas i chai latte eller golden milk, varm choklad eller smoothies.

Nöt- och frömjölk

Gör egen god nöt-och frömjölk, det går både snabbt, smidigt och enkelt.

Du kan göra mjölk av de flesta nötter och frön. Här har jag valt ut mina egna personliga favoriter.

Drick mjölken som den är, eller använd i smoothies, till müsli och granola. Du kan också värma upp mjölken lite och blanda ner rå kakao eller carob för att göra chokladmjölk.

 

Så här gör du egen mjölk

Blötlägg gärna nötter/frön i 4–8 timmar i en skål med vatten. Skölj sedan noga. 

(Hampafrön behöver inte blötläggas) 

Mixa ingredienserna och sila genom en nötmjölkspåse eller finmaskig sil.

Smaka av, tillsätt eventuellt valfri sötning och mixa igen.

Förvara i flaska eller kanna med lock i kylskåp. (När du gör mjölk av skalade hampafrön kan du använda mjölken som den är, utan att sila den)

 

Sötning: Färska dadlar, aprikoser, mesquite, honung eller yaconsirap. Vanilj är gott i mjölken.

Själv brukar jag sällan söta min mjölk, tycker personligen att vanilj räcker bra som smaksättning.

 

TIPS!

Du kan själv justera hur tjock mjölk du vill ha med hur mycket vatten du tillsätter när du mixar.

 

Paranötsmjölk

2 dl paranötter, 7 dl vatten, 1 krm vanilj (+ eventuell sötning)

 

Sesammjölk

2 dl oskalade sesamfrön, 7–8 dl vatten, 0,5 tsk vanilj (+ eventuell sötning)

 

Mandelmjölk

2 dl mandlar, 7 dl vatten, 2 krm vanilj (+ eventuell sötning)

 

Hampamjölk

1 dl skalade hampafrön, 5–6 dl vatten. (+ eventuell sötning)

Du kan göra mjölk på i stort sett alla frön och nötter.

Även egen havremjölk går att göra, bara att använda havregryn eller nakenhavre.

Så, lägg nu lite nötter eller frön i blöt. Och så har du inom kort din egen fräscha nöt- och frömjölk som håller i kyl i upp till 5-7 dagar!