Immunförsvaret – ska vi bry oss?

Ibland blir jag så trött på media och vilka nyheter som får utrymme och som sprids. Just nu är det självklart mycket om Corona och kanske kan det tyvärr finnas vissa företag som försöker ”tjäna lite extra” genom folks oro just nu, vilket förstås är jättehemskt i sådana fall.

Men överlag önskade jag vi kunde ha lite mer INSPIRATIONS fokus. Just nu när fler är hemma, läser mer nyheter, har mer tid över och förhoppningsvis också många som är mer motiverade att ta hand om sig själva bättre. Jag tycker mig uppleva att det är ännu fler ute och promenerar, får frisk luft och motionerar vilket gör mig så glad. Tycker också att jag upplever en hel del nyfikenhet kring sambandet mellan vad vi äter och stoppar i oss samt vår livsstil kan påverka vårt skydd mot många olika sjukdomar.

Men så i helgen läste jag om en infektionsläkare som i en intervju berättade något i stil med att; – Vi kan fortsätta leva som vanligt och vi behöver inga dyra vitaminer. Vi i Sverige har minsann inga näringsbrister och immunförsvaret fungerar bra bara vi äter  varierat, tränar och sover bra.  Finns inget extra vi behöver eller kan göra för att boosta vårt immunförsvar.

Nu när många vaknat upp och kanske inser att de inte lever helt optimalt, att de har högt blodtryck, ett stillasittande liv och kanske inte optimalt näringsintag … Just nu när motivationen för många att ta tag i sin livsstil och förbättra sin kost, börja dricka gurkmeja shots, ta lite extra C-vitamin osv.

När just dessa personer läser en sådan här artikel eller liknande tror jag tyvärr många tänker att det inte gör någon skillnad och att de lika väl kan fortsätta leva som de gör …

Vi VET ju idag att människor med näringsbrister råkar sämre ut oavsett vilken sjukdom, bakterieangrepp, virus eller annat som inträffar. Vi vet hur viktigt det är med optimala näringsdepåer …

Dessutom har det ju under veckan skrivits en del om att det eventuellt kan finnas ett samband mellan D-vitamin brist och ökad dödligheten i Covid 19.

Så varför inte hjälpa människor ännu mer nu, även om det såklart inte finns någon quick fix till vare sig god hälsa eller bra immunförsvar. Men att ge inspiration, hopp och tips i vad man själv kan göra. Hur vi kan laga god och hälsosam mat osv.

Ett bra immunförsvar är något man bygger upp under lång tid genom att bygga upp en bra hälsa.

Men Rom byggdes inte på en dag, så vad kan DU göra redan idag?

Att vi i Sverige inte har några näringsbrister tyckte jag var intressant när det visar sig att många i Norden har D-vitaminbrist och att de flesta på äldreboende lider av näringsbrister … Sen är det ju intressant också hur denna läkare vet om vi har näringsbrister eller ej? Vi är ju inte direkt världsbäst på att analysera människors vitamin- och mineralvärden i svenska vården… Över huvudtaget så fokuserar man inte så mycket på eventuellt näringsbrister i konventionell sjukvård.

Hör man med läkare inriktade på funktionsmedicin som gör grundläggande testar på varje person de behandlar så kommer mycket annan information fram. Där får de fram att även många ”friska” har näringsbrister. Framför allt ser man hur få det är som har OPTIMALA nivåer av vitaminer, mineraler samt bra fettsyrebalans.

Jag önskar vi kunde prata mer om vad som vore optimalt och inte normalt.

Ja, det är normalt idag att sova dåligt, att stressa för mycket, att ha ett för stillasittande liv och att dricka alkohol, äta godis, chips och snabbmat. Tyvärr skulle jag säga att det är normalt. Men det är ju just HÄR vi behöver ändra tankesätt så man förstår att det inte är optimalt utan ett val man gör, och förstås får lov att göra det om man önskar.

Hmm…. är inte det att skuldbelägga folket då, att de får dåligt samvete för hur de lever? En fråga som ofta dyker upp.

Min man brukar förklara just skillnaden mellan SKULD och ANSVAR så himla bra. Här är vad han brukar säga på sina föreläsningar.

SKULD tittar bakåt på det som vi inte kan ändra på.

ANSVAR tittar framåt på det som vi kan ändra från och med nu.

Så med det skrivet är det alltså från den dagen man förstår och inser att man kanske inte lever helt optimalt och vill ändra sig ingen idé att skuldbelägga för hur man levt fram tills NU.

Att istället börja ta ansvar för sina val från och med nu och framåt gör stor skillnad.

Betyder det att man behöver bli renlevnadsmänniska som bara äter bra och prioriterar sin hälsa? Nej absolut inte. ALLA får välja hur de vill leva och vilken nivå man vill ligga på, men bara genom att börja ta mer ansvar för de val och beslut man gör och samtidigt vara snäll mot sig själv, skuld tjänar inget till.

Det finns ingen quick fix för ett bättre immunförsvar då det är beroende av många olika komponenter för att fungera så bra som möjligt.

Men det vi gör bra idag och allt vi förbättrar redan nu gör att vi har ett lite bättre utgångsläge imorgon osv.

Så det finns alla skäl att göra vad vi kan. Med visionen att ha en frisk kropp i balans men även vara i mental balans.

Enklaste och snabbaste vägen är kanske ändå sömnen, att prioritera att sova tillräckligt mycket. Tycker många missar detta och pratar tillskott, mat och träning. Men sömnen är nog det allra viktigaste för vår hälsa.

Läs gärna allt jag skrivit om immunförsvaret och generella tips för hälsan i ett tidigare inlägg HÄR.

Läs gärna allt jag skrivit om immunförsvaret och generella tips för hälsan i ett tidigare inlägg HÄR.

Jag vill gärna höra hur ni tänker kring detta. Kommentera gärna under detta inlägg på min sida, Karins gröna värld, på Facebook.

Låt oss tillsammans fortsätta att inspirera fler att ta hand om sin hälsa på bästa sätt, både nu i Corona tider och i framtiden!

Tycket du det jag skrivit är bra så dela gärna vidare💚