Gör egen raw choklad!

Jag vill inspirera dig att testa att göra din egen mörka raw food-choklad á la Karin!

Är du med?

För nu ska jag berätta hur DU kan göra och vad du behöver för att lyckas.

Du behöver följande ingredienser för själva basreceptet till choklad. Rå kakaosmör – rå kakao – flytande sötning som rå yaconsirap eller kokosnektar. Lättast är att beställa på nätet, var noga med att välja eko och av råkost-kvalité.

RÅ KAKAOSMÖR

Det rena kallpressade fettet från kakaobönan. Kakaosmör är basen, tillsammans med rå kakaopulver och någon form av sötning, när jag gör egen choklad. Kakaosmöret har en vit färg och en mild smak. Ger en underbar chokladarom och gör att chokladen stelnar och behåller en bra konsistens. Gör kakaosmöret flytande i ett vattenbad innan användning, alternativt riv fint på ett rivjärn och använd exempelvis i bollar eller tryfflar.

RÅ KAKAO

Pulver från kakaoträdets kakaoböna. Kakao innehåller flera hundra olika ämnen och är därmed ett av de mest komplexa födoämnen som finns. Rå kakao innehåller dessutom ännu mer antioxidanter och enzymer än den rostade vanliga kakaon samt mycket mer av bland annat magnesium, järn, kalium, krom och zink.

SÖTNING

Både yaconsirap och kokosnektar är naturliga sötningsmedel som ger en lägre blodsockerpåverkan.

YACONSIRAP – En sirap med stark karaktär och en mörkbrun färg. Yaconsirap utvinns från den söta yaconroten som innehåller en sockerart som har en prebiotisk verkan, det vill säga stimulerar de goda tarmbakterierna. Den innehåller också kalium och antioxidanter.

KOKOSNEKTAR – Söt och mild smak. Lågt GI och inte lika syrabildande som annan sötning. Innehåller en del C-vitamin och även B-vitaminer.

Nu ska du få mitt basrecept på rå choklad. Detta utgår jag från när jag gör praliner eller ex doppar raw food-bollar i mörk choklad, gör chokladbräck osv.

Karins basrecept rå choklad

2 dl rå kakaosmör (flytande)

2 dl rå kakao

4–6 msk yaconsirap eller annan flytande sötning + en gnutta salt

 

Dela kakaosmöret i mindre bitar och smält det varsamt i ett ljummet vattenbad. 

När kakaosmöret är helt smält rör du ner kakao och yaconsirap samt en gnutta salt.

Rör om ordentligt.

Vill du så kan du förstås även smaksätta din choklad något med ex apelsinolja, pepparmint, chili, lakrits, vanilj osv. 

Använd din choklad till att göra praliner, att doppa bollar och tryfflar i, göra chokladbräck av eller till något annat smarrigt.

Det finns jättefina pralinformar i silikon att köpa, sådana brukar jag använda. Men det går förstås bra om du inte har det att hälla i andra sorters formar(knäckformar, muffinsformar osv) eller så häller du all choklad i en stor silikonform eller bakplåtsklädds form och strör över hackade nötter, frön, mullbär, kakaonibs, finklippta fikon osv för lyxigt goda chokladbräck.

OBS! Det är viktigt att skålar och redskap är helt torra när du gör choklad, eftersom vatten kan få chokladen att skikta sig.
Personligen föredrar jag att använda ganska lite sötning i min choklad, cirka 2–3 msk i receptet ovan, men vet att många föredrar att använda mer sötning. Smaka dig fram till vad du gillar bäst.

 

Alltså ni som känner WOW – går det att göra lyxig egen choklad och massor av annan nyttigare fika utan vare sig vitt socker, gluten eller mjölk (eller ägg också för den delen) så måste du kika in min bok, Karins Chokladkök – Jag ÄLSKAR verkligen denna bok som har så mycket fantastiska recept och även en hel del fakta och tips. 80 % av alla recept är dessutom nötfria (inom raw food är det annars vanligt att basera recepten på väldans mycket nötter …)

Denna avokadochokladtårta som finns i boken är till exempel helt ljuvligt god (och enkel att göra). Min bok kan ju bli en superfin present till dig själv och till de du tycker om ✨

Så njut nu av riktigt lyxig och god choklad idag och framöver. Boken hittar ni förresten HÄR. (Finns även som E-bok)

Dela gärna inlägget vidare – de flesta ÄLSKAR ju faktiskt choklad!

Kram