Hur vår livsstil kan öka vårt skydd mot sjukdomar

Vet ni vad. Jag är faktiskt förvånad och lite ledsen över det faktum att så lite fokus har lagts på livsstilens roll för vår möjlighet att hålla oss friska, under hela den pågående pandemin. Tänker det hade varit ett ypperligt tillfälle att få människor att inse och förstå att de val de gör påverkar immunförsvar, motståndskraft osv.

Varför har det inte pratats mer om hur maten och näringen vi förser vår kropp med faktiskt är med och påverkar?

Hur näringsbrister och fetma är två stora bovar i dramat, gäller förstås i de flesta sjukdomar att det inte är någon direkt fördel att lida av fetma eller näringsbrist.

Nu under hösten har det i alla fall lyfts fram sambandet mellan just fetma, övervikt och ökad risk att bli svårt sjuk i Covid 19.

Vi behöver se detta som ett uppvaknande – börja ta ansvar för både vår hälsa och vår vikt – (menar inte att vara viktfokuserad mer än att en hälsosam kropp oftast har en vikt i balans, är varken överviktig eller underviktig och framförallt så lider en hälsosam kropp inte av fetma …). Vad vi väljer att äta och hur vi lever våra liv.

För det PÅVERKAR. Allt påverkar, både i det lilla som i det stora.

Vill så gärna att fler börjar äta bättre och genom det också må så bättre. Att vi ser över hur de äldre äter och speciellt de på hem osv som ofta har näringsbrister.

För all medicin som folk äter har också en tendens att utarma kroppen på näring = näringsbrister gör oss mer mottagliga för sjukdom.

Och återigen vikten av en bra fungerade tarm, en rik tarmflora med bra bakterier som GÖR ATT vi kan ta upp mer näring från maten vi äter.

Allt hänger liksom ihop.

Tänk vad samhället kan se annorlunda ut om fler börjar träna, äta hälsosamt och sova bra.

Det är ju helt galet är mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktiga, att fler än fyra av tio svenskar, 37 procent, har problem med sömnen (visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten) och att undersökningar visar att sju av tio lider av återkommande besvär med magen.

Över hela världen dör 4,4 miljoner människor varje år som en direkt följ av övervikt eller fetma.

HALLÅ, dags att vakna…!!!

Vad kan DU göra för att inspirera folk i din närhet att optimera sin livsstil?

Vad kan DU själv göra för att boosta dig med bra mat och bra näring?  Ex under vinterhalvåret äta extra av vitamin D3 som många svenskar lider brist av det.

Självklart fortsätter vi att vara noga med att tvätta våra händer, hålla avstånd och följa rekommendationerna.

Men tänk om vi själva också bygger upp vår kropp med bra mat, skapar en frisk tarmflora, mindre stress, bra sömn, tillräckligt med träning och ett optimalt immunförsvar!

WOW – nu snackar vi:-) Fler som gör det = bättre skydd för i stort sett alla sjukdomar, virus och bakterie angrepp. Framför allt minskar risken att bli allvarligt sjuk även om man får själva viruset osv.

Läs gärna allt jag skrivit om immunförsvaret och generella tips för hälsan i ett tidigare inlägg HÄR.

Jag vill gärna höra hur ni tänker kring detta. Kommentera gärna under detta inlägg på min sida, Karins gröna värld, på Facebook.

Låt oss tillsammans fortsätta att inspirera fler att ta hand om sin hälsa på bästa sätt,

Tycket du det jag skrivit är bra så dela gärna vidare💚