Känner att det är dags för ett blogginlägg på temat bokskrivning. Kanske är det någon av er följare som har funderat på att skriva och ge ut en bok?

Jag måste säga att jag har kommit på att jag verkligen ÄLSKAR att skriva böcker. Älskar själva skapandet, att strukturera upp innehåll och koncept, älskar projektledningen, älskar design och foto. Tror faktiskt inte det är så många författare som också fotar och jobbar med det andra. Men så gör jag, och som sagt ÄLSKAR det:-)💚

När jag hade börjat skriva på min första bok, Karins Gröna Värld, så funderade jag på om jag skulle kontakta olika förlag eller ge ut boken i egen regi. Vägde för och nackdelar och bestämde mig att ge ut boken via vårt företag. Jag la till bokförlag i vår verksamhetsbeskrivning av företaget. Kontaktade alltså aldrig ens några förlag. För mig kändes det så viktigt att kunna vara med i hela processen och välja att från val av papper (finns sjukt mycket olika att välja på …:-) och känslan i boken. Ville verkligen att boken till 100 % skulle vara JAG. Inte något förlag som styr och ställer och bestämmer mycket av design, upplägg och hur den ska promotas.

När jag började bli klar med boken så googlade jag något i stil med –  tryckeri böcker. Första som dök upp ringde jag upp. Kände direkt att det inte var tryckeriet där jag vill trycka min bok. Så ringde nummer 2 på listan på google, det var Göteborgstryckeriet. Bokade upp ett möte med bästa Camilla som jobbar där. Och allt kändes så rätt och så bra. Svanenmärkta trycksaker och producerat i Sverige vägde tungt ihop med bra service och nära kontakt med tryckeriet. Alla mina böcker är tryckta på Göteborgstryckeriet.

Sen måste jag tillägga att det är ett ENORMT arbete att skapa en bok … Att dessutom göra det mesta själv innebär väldigt många timmar och krävs att du är duktig på olika områden. Det jag inte är speciellt bra på är försäljningsdelen av böckerna. Här skulle jag behöva lägga mer tid och engagemang, åka ut på turne:-) signera böcker, besöka återförsäljare m.m. Men böckerna säljer faktiskt ändå bra och finns ju på de stora nätbokhandlarna osv. + i vår egen webbshop och även en del fysiska butiker.

Men är det någon som vill teama ihop sig med mig som är grym på försäljning så maila mig:-)

Sen har jag tagit hjälp med av formgivare för att få till det så som jag velat ha. Men de senaste böckerna har jag själv blivit grym på Indesign, Chokladboken gjorde jag största delen själv och de 2 E-böckerna har jag skapat helt själv. Så himla kul, är jättestolt.

Tidigare har jag jobbat med Åsa Bersten som är superduktig och Mattias på Maui Design som är lika duktig han. Gäller att teama upp sig med duktiga experter.

Oavsett, fördelen med att ha ett förlag i ryggen är att du inte behöver ligga ute med en stor summa pengar (kostar ju en hel del att trycka upp flera tusen böcker), du behöver inte själv fota (vilket jag dock vill själv), eller jobba med layout, formgivning, försäljning på det sättet utan det finns proffs för varje del av bokskapandet.

Ingen av mina böcker har kommit till genom att jag haft någon deadline eller liknande. Jag har själv bara låtit kreativiteten flöda och skapat. Allt går så mycket lättare då tycker jag. Och säkert mycket fortare också när man inte behöver presentera under press.

Bok nr 2 (Grönsakskärlek) skrev jag när jag var gravid med Collin och det var absolut inte tänkt att bli någon mer bok just då men ganska kort efter kom ändå Karins Frukost. Just för att jag fick en idé och började komma på ett så bra koncept, bra recept osv. Har ni tänkt på att det kommit ut fler böcker med just frukost tema efter att min bok kom ut:-) Oavsett, det blev alltså en till bok just då fastän jag typ bestämt mig för att inte skriva mer i den vevan. Oftast just så det är:-) När man inte måste så liksom bara flödar det.

Barnböckerna om BroccoLisa hade jag faktiskt påbörjat långt före min första bok kom ut, men de låg i dvala tills jag då några år senare kände mig inspirerad att slutföra det projektet också.

Boken Karins Chokladkök – lite nyttigare. Oj, ja – hur kom detta sig egentligen undrar jag själv. Verkligen en spontant skapad bok. Det började med att jag fick till några så sjukt goda fikarecept med choklad och jag ÄLSKAR verkligen mörk choklad såååå mycket. Har under många år experimenterat och gjort fina praliner, chokladbräck och massa annat med choklad. Om jag ska äta någon fika så väljer jag helst choklad. I love it! Och älskar att bjuda fika gäster på mina chokladskapelser.

Så, helt plötsligt när lillan började förskola när hon fyllde 2 år så fick jag tillbaka en sådan lust att skapa något igen. Samma höst började göra recepten och planen var då att skapa en E-bok. Men så blev det bara fler och fler recept …,och så fram med min systemkamera, fota och fota. ÄLSKAR det. Började få till en fin röd tråd och så fort jag hade en stund över så skrev jag på boken.

Men först när den verkligen började bli klar och jag insåg att den här boken är såååå fantastisk fin och bra som jag insåg att den bara måste tryckas också.

Så både E-bok och tryckt bok alltså. En chansning visst men jag hoppades att den skulle uppskattas i båda formaten.

Också det en fördel med eget förlag, har inga tider att rätta mig efter, det är nog rätt sällsynt att en bok skapas under 6 månader och sedan finns färdig i handeln?

Just det jag gillar. Älskar när det går fort och när jag är inne i mitt flow vill jag lägga ner hela min själ och hjärta i det.

Sen är ju inte allt jobb en dans på rosor direkt. Vet inte hur många gånger jag suttit och korrekturläst text och recept, dubbelkollat saker i dokumentet, nördat in mig på detaljer osv.

Sen har jag också anlitat bästa Eva som korrekturläst allt material både en och två gånger. Jag är väldigt NOGA och vill bara ge ut något jag känner mig 100 % nöjd med och stolt över. Får inte vara något litet stavfel eller annat. Måste hålla riktigt hög klass. Det är så jag vill jobba.

Som sagt MYCKET jobb att skriva en bok men om man älskar det så kan jag varmt rekommendera det. Nu är det ju så smidigt också att skapa och ge ut E-böcker.

Var tydlig med du är bra på bara och ta in hjälp på det som du inte hanterar eller vill göra själv. Gör en ordentligt budget så du vet hur många böcker du behöver sälja för att vara ”break-even”.

Tror att vi alla har olika sätt att få till en bok på, jag är mycket för ordning och reda, grym organisation och effektivitet ihop med total kreativitet och inkännande (lite unik kombo tror jag …)

Är så roligt att få skapa något som sedan lever vidare. ÄLSKAR att få mail från nöjda läsare av mina böcker och höra hur böckerna inspirerat er. Blir så glad och känner ännu mer att jag är som gjord för att publicera böcker.

TACK alla ni som läser mina böcker! Ni hittar dom för övrigt HÄR.