Jag + Expressen i somras

Under sommaren har jag varit med i Expressen hela 3 gånger vilket ju är kul. Har ni sett det tro?

De olika teman i tidningarna var;

  • Så blir du pigg och frisk med nyttig sommarmat!
  • Så får du platt mage!
  • Ät dig frisk och lev längre!

Här nedan kan ni läsa lite mer om vad jag skrev om när jag blev intervjuad om temat olika problemmagar. Expressen hade identifierat 3 olika sorters magar; ballongen, kulan & degen:-) Vet ju att tidningen och läsarna hemskt gärna vill få en ”quickfix” på dessa olika magtyper som jag fick i uppgift att skriva om. Försökte dock hålla det till att vi alla är genetiskt olika, att kost och träning samt mindre stress är vad som är viktigast oavsett vilken magtyp vi har! Här kommer texten,

Har din extra kilon satt sig runt magen? Har du svårt att knäppa byxorna, komma i favoritjeansen eller är orolig för eventuella hälsorisker på grund av ditt midjemått?

Här benar hälsocoachen Karin Haglund ut olika ”problem-magar” och inspirerar i vad du kan börja att ta tag i för att komma tillrätta med problemet.

Övervikt är som bekant ett växande problem och mer än varannan svensk lider av övervikt. (51 % enligt Folkhälsomyndigheten )

Det är olika saker som påverkar hur våra extrakilon fördelas på kroppen, som gener och kost. Just magen är ett stort bekymmer för många upplever Karin Haglund som jobbar som hälsocoach. Hur vår kropp ser ut beror allra mest på vår livsstil men såklart också på genetiska faktorer, eventuella graviditeter, stress och hur vi äter och tränar.

Att ha ett midjemått över 88 cm (över 94 cm för män) innebär en högre risk att drabbas av olika livsstils-sjukdomar och vi bör absolut eftersträva att komma i bättre form, bli av med den extra bilringen runt magen och stärka upp våra inre magmuskler. Inte bara för utseendets skull utan också för att en starkare mage och core innebär att vi får en bättre hållning och minskar risken för skador. Att gå ner i vikt runt magen ger också hälsofördelar som mindre risk att drabbas av exempel diabetes och högt blodtryck.

Sikta på att få ett midjemått som inte överstiger halva din längd, exempel är du 170 cm bör ditt midjemått vara 85 eller under.

Fett kan dock inte punktförbrännas men upplevelsen av hur kroppen och fettet fördelas kan påverkas med hjälp av träning. Att stärka sina inre magmuskler, vår core, är av högsta vikt. Många går ut för hårt och börjar göra tuffa situps när de inte ens har kontakt med de djupa magmusklerna som är det som faktiskt mest påverkar hur ”platt” vår mage ser ut. En hel del kvinnor som har fött barn lider dessutom av diastas (separerade magmuskler) och då är det extra viktigt att göra stärkande övningar för att just förbättra detta problem, på köpet får man en mage som putar mindre.

Degen: En mjuk och degig mage med valkar som hänger.

Extrakilon som hamnat på magen. Bästa lösningen är såklart att se över kosten och förbättra vad du väljer att lägga på tallriken (det är faktiskt ett val). Träningen behövs också för att få igång förbränningen och sikta på att röra dig/motionera på någon sätt en stund varje dag.

Karins tips: Bästa kombinationen är både kondition (ex raska promenader) kombinerat med styrketräning (går att göra övningar med egen kroppsvikt). Gör inga tuffa magövningar dock utan börja med att långsamt bygga upp dina inre magmuskler.

Kulan – en hård putmage som sticker rakt ut.

Här har du sannolikt en hög andel bukfett (fett som ligger innanför den s.k. bukhinnan och runt organen inuti magen) Stress är en starkt bidragande faktor i kombination med en kost rik på snabba kolhydrater och socker.

Karins tips: Se över din livssituation och se till att komma i bättre balans mentalt med mindre stress och mer tid för återhämtning och bra sömn. Testa gärna yoga, meditation eller avslappning. Och se över kosten, ut med snabba kolhydrater och sötsaker och in med mer nyttigheter. Träning och motion hjälper kroppen att hantera stresspåslag bättre och kommer att öka din förbränning.

 Ballongen – en uppsvälld mage som också breder ut sig på sidorna.

Här är kosten oftast den stora boven. Särskilt om du vaknar med en plattare mage på morgonen och upplever att magen liksom ”växer” under dagen efter alla måltider. Många äter helt fel kost med mycket gluten, mjölk och socker. Även stress påverkar hur uppsvälld magen blir efter maten. Många tuggar maten alldeles för dåligt (tugga maten 20 ggr innan du sväljer) och äter alldeles för snabbt. Detta bidrar till en dålig och ofullständig matsmältning samt uppblåsthet.

Karins tips: Testa att utesluta gluten och komjölksprodukter samt minska på allt socker, upplev hur skillnaden blir. Bli medveten om HUR du äter, tugga maten ordentligare och undvik att äta gående/stående utan sitt ner i lugn och ro under dina måltider, Drick gärna vatten innan måltiden istället för under och efter för att förbättra matsmältningen. Förbättra din tarmflora genom att lägga till mjölksyrade grönsaker som surkål och kimchi.

Jag var också med i tidningen, Yoga för dig, med ett recept på mina goda chokladbräck med paranötter och tranbär. Receptet hittar du i bilden nedan.

/Karin Haglund