Blev så berörd när jag läste Borås Tidning idag om hur många ungdomar som verkar sova på tok för lite. Många sover inte mer än 5–6 timmar per natt vilket är alldeles för få timmar!!! De flesta tonåringar behöver sova cirka 9 timmar per dygn.

På svaret på frågan varför de sov så lite svarade de ungdomar som var med i tidningen, MOBILEN.

Ja, jisses. Inte lätt att vara ung idag, klart de vill hänga med och kolla sociala media, snapshat, messsenger och allt. MEN, vi bör absolut inte göra detta sent på kvällen när det är dags att sova. Vi bör lägga ifrån oss datorer, mobiler m.m. minst 1, helst 2, timmar innan vi går till sängs då det artificiella ljuset och de nya intrycken stimulerar vår hjärna och gör det svårt för oss att komma ner i varv.

Sen bör vi aldrig ha mobilen i sovrummet och om vi har det ska den absolut vara avstängd eller på flygplansläge. Så snälla alla vuxna, ha inte mobilen i sovrummet och se till att era barn inte har det heller!!!

Här sussar Vince & Collin gott.

Sovandebarn

Sömnen är så viktig för oss. Det är under sömnen som vi återhämtar oss på djupet, sorterar alla nya intryck. När vi går i skolan och lär oss massa nya saker så är det extra viktigt med ordentlig och bra sömn för att ge hjärnan en chans att bearbeta allt nytt vi lär oss. Sömnforskning visar klart och tydligt att sömnen är nödvändig för att barn och ungdomar ska kunna minnas och lära sig nya saker. (Gäller såklart även för oss vuxna). Dessutom om man fortfarande växer och utvecklas fysisk så är varje stund av djupsömn otroligt viktig.

Får man för lite sömn under en längre period kan det förutom försämrad inlärning bland annat leda till nedsatt immunförsvar, hyperaktivitet, depression och ångest.

SÖMNEN är med andra ord jätteviktig för oss.

Här passar lillen på att ta sig en skön tupplur i soffan, skön style eller hur ♥♥♥

Collinsover

 

Tips för bättre sömn!

  • Få regelbundna sovvanor. Gå gärna till sängs och stig upp vid ungefär samma tid varje dag. Om tonåringarna får tillräckligt med sömn under vardagen så minskar behovet av att “sova igen sig” under helgen. Inte alltid så roligt för varken de själva eller familjen när de sover bort halva helgen. 
  • Träna regelbundet. Inget gör så gott för sömnen som ordentlig fysisk aktivitet. Gärna utomhus. Perfekt och härligt nu på våren. 
  • Varva ner på kvällen och ta det lugnt och undvik att använda mobilen, internet mm. i alla fall den sista timman innan läggdags.
  • Ha svalt och mörkt i sovrummet.  
  • Om möjlighet finns så kan en power-nap mitt på dagen göra underverk för sömnen. 

 

Jag läste också i tidningen att resultatet från deras undersökning visade att så många som 40 % av killarna var stressade varje dag eller flera dagar i veckan och hela 75–80 % av tjejerna.

Vart är vi på väg??? Våra barn och ungdomar är ju det viktigaste vi har, eller hur?

 

KH_liggande_gron_webb