Idag har jag fått äran att publicera några recept som min kära vän och kollega Erica Palmcrantz Aziz har skapat. De är med i hennes senaste bok Mitt nya raw food-kök som just har kommit ut.
Erica är så fantastiskt duktig inom raw food och hon är en alldeles underbar människa som jag tycker om väldigt mycket♥♥.

Dessutom är det faktiskt mycket tack vare Erica som jag själv håller på med raw food. Vi träffades första gången i januari 2009 i Göteborg, det var på en 2-dagars kurs som Erica höll i om just raw food. Jag hade ändrat min kost redan 2004 och åt en del raw food men mest i form av sallader, juicer, frukt och smoothies och inte ”raw food-rätter” på det sättet som det går att göra, typ efterlikna ”vanlig” mat och fika.
Jag kommer ihåg hur jag blev sååååå fascinerad av allt man kunde tillaga på dessa naturliga ingredienser. Vi åt raw food-pizza, falafel, chokladtårta, paj och raw pasta. Allt var så fantastiskt gott och sedan dess var jag KÄR i raw food.
Så TACK finaste Erica för all inspiration och för att jag har fått en härlig vän som delar så mycket av min hälsofilosofi och tankar om livet♥.
Här kommer de smaskiga recepten som jag fått lov att dela med mig av till er alla som läser min blogg,

Syrlig morgon, 1- 2 portioner

Quinoa är en ört som kan blötläggas och grodda på bara en dag. Det innehåller komplett protein och mättar väldigt bra. Quinoagroddarna ger en syrlig smak som påminner om yoghurt.

1 dl bovete, blötlagt
½ dl quinoa, blötlagt och groddat
1 ½ dl hallon och blåbär, färska eller tinade
2 dadlar
1 – 2 dl vatten
Blötlägg bovete cirka 8 timmar. Blötlägg quinoa cirka 4 timmar. Låt grodda 10 – 24 timmar i kylen. Mixa bovete och quinoa med bär, vatten och dadlar.

 Blåbärs- och nässelbollar, 10–15 stycken

Nässelpulver något av de nyttigaste vi kan äta, innehåller magnesium, mangan och kalcium och fungerar kraftigt basgörande i kroppen, i kombination med blåbär som har otroligt mycket antioxidanter i sig, håller dessa bollar dig borta från vårförkylningar.

 
2 dl pumpakärnor
2 dl mandlar
15 aprikoser, ej blötlagda
1 dl frysta blåbär, tinade
1 msk nässelpulver

rulla i blåbärsmjöl

Kör pumpakärnorna till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt övriga ingredienser förutom blåbärsmjöl, tills det blir det blir en konsistens du kan forma till bollar. Rulla i blåbärsmjöl.

Ratatouille, 4 portioner

Gör tomatsåsen och skär grönsakerna på kvällen. Blanda ihop på en minut på morgonen och lägg i en ugnsfast form. Vips i in torkugnen innan du går till jobbet. Och voilá, så är  middagen klar när du kommer hem!

 
1 aubergine
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
6 sharlotten lökar

Tomatsås:
3 tomater
8 soltorkade tomater, blötlagda
3 msk russin, blötlagda
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk basilika
6 droppar tabasco

Blötlägg soltorkade tomater och russin i cirka 4-8 timmar. Skär grönsakerna i mindre bitar. Mixa ingredienserna till tomatsåsen. Blanda ned grönsakerna i såsen. Lägg ut i en ugnsfast form och ställ in i torkugnen. Torka i cirka 8 timmar.

Lakritsglass med cookie dough

Min favoritglass har alltid varit den med kakdeg i. Därför är det toppen att ta färdig gjord kakdeg/snacksbollar att förvara i frysen, lätt som en plätt att ta upp och smula sönder som kakdeg i glass.

 
Glass:
3 frysta bananer
3-4 tsk lakritspulver
1 msk mandelsmör
2- 4 msk vatten
Skala och dela bananerna i bitar. Frys in i 8-24 timmar. Mixa bananer med laktritspuvler och mandelsmör. Du kan eventuellt behöva tillsätta vatten, beroende på om du gör glassen i en höghastighetsmixer eller i en matberedare.
Kakdeg:
3 dl valnötter
10 dadlar
3 msk raw kakaopulver
Kör valnötterna fint i matberedaren. Tillsätt kakaopulver och kör igen. Tillsätt dadlar och kör tills det blivit en kakdeg.
Topping:
Yaconsirap
Lägg upp glassen i skålar eller i skål. Vänd ned kakdegsbitarna. Ringla över yaconsirap. Ät genast innan den smälter!

Recepten är som sagt var från Ericas nya bok, Mitt nya raw food-kök som jag varmt kan rekommendera. Det jag gillar allra bäst med boken, förutom att den innehåller väldigt många recept (250 stycken) är att den tar upp tips för de olika årstiderna och ger recept för våra högtider också!
Go raw!!!

Karin♥