Det finns så mycket av det som växer i naturen som vi faktiskt kan äta. Tror att det kommer att bli mer och mer fokus på detta framöver, vårt tillgång till naturens eget hälsoskafferi!
Jag gillar bland annat att använda kirskål, särskilt nu på våren när den är som bäst både näringsmässigt och smakmässigt. Jag brukar blanda ner kirskålen i gröna smoothies och också i sallader. Börja med lite grann och prova dig fram. Min pesto med kirskål som bas är också en favorit, så enkel att göra och passar till det mesta. (Recept här nedan) Kirskålspeston kan piffa till ett sallad eller användas som pålägg på tex. på ett linfrökex.
Du kan faktiskt också äta maskrosor, bladen brukar jag köra i mixern när jag gör smoothies eller så använder jag de som bas i en stor sallad. Och blombladen är perfekta som ätbar dekoration. Jag garnererade vår mors-dag middag vi hade för våra mammor i lördagskväll med fina gula maskrosblommor från trädgården. Dock var våra mammor lite skeptiska, går det verkligen att äta dem. Vince, 3 år, svarade genast att -jo maskrosor går visst att äta vet ni:-) Och ja, det är alltså sant.
Så tipset från mig idag är att ta tillvara på ogräset och exprimentera fram nyttigheter i ditt kök med de gröna växterna. Tänk dock på att plocka de gröna bladen långt ifrån en trafikerad väg och precis vid trottoarkanten där kanske hundar har gått och kissat.
HÄR kan ni läsa mer om kirskål. Receptet på min kirskålspesto ser ni nedan,
Måndagskramar från mig

Karin♥

Recept på Karins Kirskålspesto

1 dl macadamianötter
5 dl kirskål
2 krukor färsk koriander
1⁄2 dl olivolja
1 1⁄2 msk limejuice (eller citronjuice)
salt
Mixa först macadamianötterna i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en pesto, smaka av med salt.
Kirskålspesto är god som tillbehör till mat, som pålägg eller på gurk- och zucchinisnittar.