Sommaren närmar sig med stora steg. Underbart, eller hur♥♥♥ Den ljusaste tiden på året och de bästa förutsättningarna för att få till träning (gärna utomhus) och bra mat med färska naturliga råvaror (mer raw food med andra ord). Sverige under vintern är ingen höjdare om vi ser till utbudet av färska grönsaker, bär och frukt men nu under vår, sommar och tidig höst har vi bästa möjligheterna för att inte bara ha tillgång till bra närproducerat grönt i våra butiker och gårdsbutiker utan faktiskt också odla själva.
Förra årets nyheter i vår egen trädgård var ett mullbärsträd och en gojibärsbuske, blir spännande att se vad det blir för skörd från dessa superfoodsväxter i år …
Vill du unna dig att må riktigt bra, komma i lite bättre sommarform och framförallt äta mer naturlig hälsosam mat med mycket raw food är det bästa tiden nu!

Här kommer mina 10 bästa tips för att komma i bättre form!

• Ta tillvara på ljusa morgnar och börja dagen med någon form av morgonträning, gärna utomhus. Det kan vara en snabb powerwalk (20 min är bättre än inget), en löptur, ett yogapass eller varför inte en tur till gymmet (många gym öppnar redan 06 på morgonen). Har du svårt att hinna med träningen på morgonen kanske du kan väva in den till eller från jobbet, cykla, gå eller liknande.

Drick mer vanligt vatten (renat/filtrerat). Många slarvar med att få i sig tillräckligt med vatten men dricker däremot mycket syrabildande drycker som kaffe, läsk och kolsyrat vatten. Tillsätt gärna lite lime, citron eller färsk frukt/ bär till ditt vatten som god och fräsch smaksättning.
• Hur andas du? Är det mycket på jobbet såhär innan semestertider, planering inför studenter, skolavslutningar m.m.? När vi stressar andas vi ofta en ytlig bröstandning vilket leder till minskat syreintag och sämre förbränning. Lär dig att andas med magen, låt magen gå ut när du andas in och in när du andas ut.
Älska dina grönsaker. Smaken, utbudet och variationen är mycket bättre så här års och ännu bättre blir det under sommaren. Basera kosten mestadels på grönsaker av olika slag, stora sallader till lunch och middag och lägg ev. till en fiskbit, quinoa, någon god raw röra, linfrökex eller liknande. Toppa dina sallader med en riktigt god kallpressad kvalitetsolja och gärna skivad avokado.

Använd ogräset! Vad menar jag nu med det, jo att du kan ta tillvara på maskrosblad, kirskål och nässlor och blanda i dina gröna smoothies eller använda i sallader. Otroligt nyttigt och renande. Tillsätt frukt, lite bladspenat eller romansallad, vatten och eventuellt avokado och mixa till en slät grön smoothie. En garanterad energiboost☺

• Gör din egen färskpressade juice av säsongens grönsaker och frukt. Lägg i några isbitar och sätt dig ute i solen och njut av en god och otroligt nyttig färggrann drink!
Öka ditt intag av raw food, dvs. grönsaker, groddar, örter, bär, frukt, avokado, rotfrukter, kallpressade oljor, alger och nötter/frön som är i sin ursprungliga form och inte upphettat över 42 grader. Vill du lära dig mer om raw food och testa över 100 recept så rekommenderar jag att du införskaffar dig min bok, Karins Gröna Värld – Livsstil & Raw Food, om du inte redan har den. Tänk ren mat och undvik hel- och halvfabrikat och tillsatser.
• Börja dagen med en fräsch frukost som lägger grunden för resten av dagen, t.ex. en grön smoothie, en frukt- och bärsallad, en grönsakstallrik med hummus, linfrökex med avokado- och gräslökssmör eller boveteyoghurt toppad med bär och färska jordgubbar. (Välj alltid ekologiska jordgubbar då vanliga är väldigt besprutade.)

NJUT av solen, både värmen och solens strålar är otroligt välgörande för oss. Vi bildar D-vitamin från solen så se till att låta din hud exponeras ordentligt. Dock med måtta såklart, du ska aldrig bli ens lite röd eller bränd, då har du solat för länge.
Prioritera god sömn och passa på att verkligen ladda batterierna och ge kropp och själ både vila och ordentligt med återhämtning. En bra bok i hängmattan eller solstolen är inte fel med andra ord …

Sen en liten tankeställare, hur kommer det sig att vi alltid vill komma i form just inför sommaren? Jag tycker att vi bör hitta vår rätta ”form” och ha hela året om. Det bör inte vara någon skillnad för att vi ska visa upp oss i badkläder på stranden, eller hur! Så satsa på att skaffa dig bra livsstil- och matvanor som du mår bra av både kort- och långsiktigt och skapar en kropp i balans. För en kropp i balans är varken över- eller underviktig utan just i din personliga bästa form. Vi ska sluta jämföra oss med andra utan se till oss själva, våra förutsättningar och tänka en frisk kropp i balans. Och njuta av vårt liv, vår kropp och oss själva♥

Karin♥