Ni som läser min blogg vet att jag är ett stort raw food fan! Jag älskar att kunna äta så fantastisk ren, naturlig och underbart god mat, varje dag, flera gånger om dagen:-) Och känna hur hela jag mår så bra av det och är full av energi!
Raw food kosten grundar sig i att äta så naturligt som möjligt och fylla kroppen med levande mat. Jämför t.ex. färska jordgubbar med stekt bacon, vilket har mest livskraft?
Raw food kosten hettas inte upp över 42 grader för att bevara maximal näring och enzyminnehåll, oftast värmen man inte maten alls utom när man torkar kex, bröd, rotfruktschips eller annat smarrigt i torkugnen (på låg värme i flera timmar) eller om man vill värma upp en raw soppa lite innan man äter den, (gott under vintern)
Fokus ligger också på att välja ekologiskt och närproducerad mat så gått det går.

Kosten baseras på grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, groddar, färskpressade juicer, örter, nötter, frön, kallpressade oljor, avokado, alger och olika former av sk superfoods. (ex goji, maca, mesquite)

Raw Food kosten är fri från gluten, mjölkprodukter, raffinerade kolhydrater, vitt socker och animaliskt protein. Förutom att det är bra för din hälsa att äta mer vegetariskt, ren och obehandlad mat så är det också bättre för vår miljö.
Raw food är inte en strikt diet utan mer en livsstil. Det handlar inte om allt eller inget utan att se till var man är och öka sin känsla för vad man mår bra av att äta. Att lägga till mer raw food innebär automatiskt att du äter mindre av det som kanske inte är så bra för dig.
Många som jag coachar tycker att det är lättast att börja med att byta ut frukosten till en raw food variant. Istället för ostfralla eller fil och flingor så kommer här några förslag på god och hälsosam raw food frukost.

  • En stor frukt- och bärsallad, ev. toppad med lite nötter och frön
  • Boveteyoghurt med färska eller tinade bär
  • Gröna smoothies är kanon att börja dagen med
  • En skål med raw granola, (gör egen eller köp färdig, ex från Reene Voltaire) med björnbär, hallon, svarta vinbär och egen sesammölk.
  • Bärsmoothies med egen nöt-eller frö mjölk
Vince älskar smoothies…
  • En stor sallad på massa bladgrönt, marinerad broccoli, avokado, paprika, gurka och olivolja som dressing.
  • Hampa och gojismoothie
  • Raw food kex eller bröd (gör egna eller köp ex från Råvarubutiken) med mosad avokado (blanda gärna i lite färsk gräslök och salt) skivade grönsaker och groddar.
  • Testa att byta ut ditt kaffe mot ingefärsthe som du enkelt gör genom att värma upp en kastrull med vatten och lägg i skivor av färsk, skalad ingefära samt pressa i lite citron eller lime.

Nästa steg är att äta mer sallader och råa grönsaker till din lunch och middag. Byt gärna ut din vanliga fika och godis mot raw food fika. Så mycket fräschare, godare och väldans mycket nyttigare. Inget vetemjöl, vitt socker, ägg, kemiska tillsatser eller mjölkprodukter.
Hoppas dessa tips kan inspirera dig att äta mer naturlig, kemikaliefri, oraffinerad och härlig underbar raw food kost!
Karin♥