Är du nyfiken på gröna smoothies?
Eller är du kanske redan som jag ett stort fan av att dricka dina gröna blad och boosta kroppen med energi och näring. Oavsett vilket så vill jag ägna detta blogginlägg åt att tipsa om gröna smoothies och dela med mig några av mina bästa recept.
Steg 1 i att göra goda gröna smoothies är att du har en bra och kraftfull mixer. Jag har själv en Vitamix och den har varit min allra bästa kompis i köket under många år, älskar den verkligen!!! Motorn är på 2 hästkrafter så den kan mixa dina smoothies helt lena. Den är också perfekt att göra glass i och att använda för att mala nötter till mjöl bland annat. Jag använder min Vitamix flera gånger om dagen. Du kan läsa mer och beställa den HÄR.
Nybörjare? Ett tips är att börja med lite mer frukt och lite mindre av det gröna om du är ovan med smaken eller ska servera kräsna barn som direkt känner smaken av grönt … Men sedan tycker jag du ska sträva efter att ha mer av det gröna och bara frukten som smaksättning.
Ofta när jag gör smoothies själv så tar jag väldigt mycket spenat och grönkål och lite av frukt. Avokado har jag nästan alltid i mina gröna smoothies, dels för att det är supernyttigt men också för att det gör smoothien krämig och tjockare i konsistensen, (banan har lite samma effekt).
Ofta gör jag min gröna smoothie lite tjockare, = mindre vätska i, och gör en så kallad smoothie-bowl istället. Den häller jag upp i en skål och äter med sked. Toppar den sedan med massa gottigt som mullbär, gojibär och manukabär + lingon/hallon eller blåbär. Gärna bipollen för extra näring och för att göra min smoothie-bowl riktigt vacker:-) Ni som följer mig på Instagram vet att jag har en förkärlek till mina smoothie-bowls♥♥♥ 
Kolla gärna in mitt Instagram-konto HÄR för daglig inspiration:-)
Vill du kamouflera den gröna färgen (tex om barnen vägrar dricka grönt) så släng i lite blåbär eller svarta vinbär så blir det en blå smoothie istället.

Gröna smoothies året om!

Här kommer förslag på gröna smoothie-ingredienser som följer våra fyra årstider.

Vår – kirskål, maskrosblad
Sommar – spenat, persilja, sallad
Höst – mangold, sallad, spenat
Vinter – grönkål, svartkål

Och här kommer hela 5 recept på gröna smoothies. Recepten är från mina böcker Grönsakskärlek och Karins Gröna Värld!

Karins gröna smoothie-recept!


Äpplegrönt (2 portioner)
1 påse färsk spenat, ca 70 gram, 2 äpplen, 0,5 avokado, 2–3 dl vatten, 1 msk citron, en liten bit färsk ingefära, ca 1 x 1 cm.
Mixa allt i en mixer och servera direkt.


Grön ananas (2 glas) 
1 påse färsk bladspenat (ca 70 gram), 1 näve persilja, 2 dl tärnad ananas (färsk eller fryst), 1 päron, 1 dl vatten
Dela päronet i bitar. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smoothie.


Vintergrön (2 glas) 
2 nävar färsk grönkål, 2 stora apelsiner, 1 äpple, 1 avokado, 1–2 dl vatten, ½ tsk finriven färsk ingefära
Hacka grönkål och äpple i mindre bitar, skala apelsinerna och dela i bitar. Mixa alla ingredienser till en helt slät smoothie.


Karins gröna (1 portion)

(helt utan frukt och väldigt alkalisk)

1 avokado, 1 påse färsk spenat, ca 70 gram, 0,5 skalad lime och 2–3 dl vatten
Mixa alla ingredienser i en mixer. Blir en krämig, grön smoothie som är god att äta med sked. Vill du ha den mer drickvänlig så tillsätt bara lite mer vatten.

Grön fast blå (2 glas) 
1 påse färsk bladspenat (ca 70 gram), 2 apelsiner, 2 dl svarta vinbär (färska eller frysta), 1 dl vatten
Skala apelsinerna och dela i bitar. Mixa allt i en mixer och servera direkt.

Hoppas att detta inlägg kan inspirera dig till att öka ditt intag av grönt genom att dricka mer goda gröna smoothies:-)
Go green!!!

Karin♥