Har just börjat läsa Mats-Eric Nilssons senaste bok, Saltad Nota – om matfusket från gatukök till gourmetkrog.

Den är verkligen så himla intressant samtidigt skrämmande …Du kan t.ex. bli upplyst om hur vanligt det är till och med tämligen fina restauranger använder sig av mycket halvfabrikat och pulvertillsatser istället för att laga maten från grunden.
Älskar Mats-Eric Nilssons tidigare böcker också, Den hemliga kocken, Äkta vara och Döden i grytan. Gemensamt för dessa böcker är att han verkligen lyckas skaka om hela livsmedelsindustrin och sprida information och kunskap till vanliga konsumenter. STOR ELOGE till honom för detta♥. Ju fler vi blir som efterfrågar och kräver bra råvaror och livsmedel, äkta vara helt enkelt, desto mer kan vi påverka industrin i rätt håll. För det behövs verkligen kan jag lova.
Fy, om ni bara visste vad många restauranggäster blir total-lurade när de äter ute. För när vi går och handlar i mataffären kan vi ju alltid kolla ingrediensförteckningar, kolla upp vilka E-nummer en vara eventuellt innehåller och vad det betyder m.m. Men när vi äter ute så förlitar vi oss på att vi får det som står på menyn, eller hur. Men hmmm…..mycket fusk här ska ni veta.
Tillsatsbranschen växer som bara den och så här står det bland annat i boken:
Orsaken till den kraftigt stigande efterfrågan på så kallade bekvämlighetsvaror – som färdiga såser, dressingar och majonnäser – är att allt fler av dagens människor äter ute istället för hemma. 
Kanske trodde du att det var tvärtom? Att marknaden för färdigprodukter borde minska när vi oftare går på restaurang och café, eftersom såserna, sopporna, rörorna, buljongerna och köttbullarna då lagas till från grunden av riktiga kockar som är utbildade för just detta. Men då har du tyvärr tänkt alldeles fel. 
I Tyskland har de kommit lite längre än vad vi har gjort här i Sverige, där måste enligt lag allt från korvkiosker till finkrogar ange om man använt vissa noggrant specificerade tillsatser i de rätter som serveras. Smakförstärkare, konserveringsmedel, sötningsmedel och färgämnen ska deklareras som fotnoter i menyn.
Hoppas Sverige kan ta efter detta … Samtidigt förstår jag ju att det blir en hel del fusk med detta också men ändå, det ökar i alla fall möjligheten att kunderna får reda på vad de faktiskt beställer, betalar för och får på sin tallrik!
I boken står det också bland annat om att stor del av det gröna vi hittar på många salladsbuffér idag kommer färdigstrimlat från fabrik och för att grönsakerna inte ska vissna tillsätts det sedan ett antioxidantmedel. Hallå! Kan cafeér och restauranger inte ens skära upp sina egna grönsaker längre?
Det står också om att mycket av köttet kommer stekt och nedfruset. Det behöver bara ”bleckas” vilket innebär att det hälls ut i stora metallformar och sedan värms upp. För att fejka till en fin stekyta på exempelvis en köttfärslimpa kan man spreja den med facebrowning så slipper man bryna på stekbordet.
Åhhh, alltså det står så mycket intressant. Ni måste bara läsa denna bok!
Tex. läs detta nedan. Står om Jensens Böfhus … där du i alla fall aldrig kommer att få se mig sätta min fot!

Passa på att istället kolla in mina restaurang- och café-tips som jag har här på Lifevision – Hälsa. Du hittar länkarna HÄR. På dessa ställen får du bra råvaror och inga konstigheter, många av raw food-cafeérna är dessutom helt ekologiska. Älskar att äta ute när jag vet att jag får riktigt bra bra:-)
Ett annat tips är att lyssna på den här otroligt intressanta intervjun med Dr Brian och Anna-Maria Clement om faran med dagens kläder och onaturliga material. Intervjun hittar du HÄR.
Önskar er alla en underbart härlig onsdag:-) Njut av det fina och varma vädret, underbart med sommar in i september, eller hur!

Go green,

Karin♥