I tisdags fyllde min älskade man 50 år!!! Hurra hurra hurra för Anders♥♥♥. Vi hade lite middag här hemma på kvällen med familjen så inget stort firande men väldigt mysigt och trevligt på alla sätt. Anders ska firas tillsammans med sina närmsta killkompisar nu till helgen, kommer blir riktigt kul för dem.
Vince tyckte bestämt att alla skulle ha på sig partyhattar på kalaset som han hittat i presentskåpet så ja, så blev det:-) Här är sötisen Collin med sin hatt på!

Anders älskar äppelpaj och äppelkaka så till kalaset gjorde jag en raw variant på äppelkaka som var fantastiskt god. Receptet är från bästa restaurangen, Rawfood House i Malmö. Älskar hela deras utbud och meny, dessvärre är vi ju inte i Malmö varje dag men när vi är där så hänger vi mycket på detta ställe:-)
Kolla gärna in tidigare blogginlägg från våra besök på Rawfood House HÄR & HÄR & HÄR.
Snälla fina Linda som driver Rawfood House gav mig tillåtelse att dela med mig av receptet till er, schysst eller hur:-) Receptet kommer att vara med i hennes bok som kommer ut till våren med namnet RÅ MAT. Ser fram emot den då jag tycker hon är en fantastiskt duktig raw food-kock♥.
Jag gjorde två undantag när jag gjorde och åt denna dessert, 1 – brukar inte kombinera frukt tillsammans med exempelvis nötter och 2 – brukar inte äta cashewnötter, i alla fall inte använda det i min egen matlagning eller i recept utan bara äta det om det skulle vara med som ingrediens om jag äter på raw food-restaurang. Men just i förrgår ville jag göra receptet precis som det var. Vaniljsåsen kan ju annars göras på typ macadaminötter eller solrosfrön.
Här kommer så receptet,

Äppelkaka (Recept från Linda på Rawfood House)

Skördefest är känslan när man får njuta av denna läckra äppelkaka med vaniljsås. Den passar perfekt på hösten när de fina svenska äpplena är mogna och smakar som bäst. En bra dessert som kan göras och avnjutas direkt med lite krämig cashewvaniljsås

Botten
1 dl mandelmjöl
1,5 dl glutenfri havregryn
0,5 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
0,5 dl mandel
1/2 tsk salt
1/2 tsk vanilj
6 medjool dadlar
2 msk honung
2 msk olivolja eller kokosolja

Lägg de torra ingredienserna i matberedaren och mixa till ett mjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills att du har en deg klump. Tryck ut degen på botten i en pajform med löstagbar botten. Tryck även upp på kanterna och ställ kallt.

Äpple fyllning
4 äpplen
1 msk kanel
10 torkade fikon
1 dl gula russin
1 msk citronsaft
1 tsk kardemumma
½ msk psylliumfröskal eller vita chiafrön för stadga

Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i blendern och mixa till en slät tjock kräm. Häll äppelkrämen ovanpå din nötbotten, ställ kallt. Garnera kakan med tunna skivor av äpple och pudrat kanel innan servering.
Äppelkakan smakar ljuvligt tillsammans med vaniljsås.

Cashew Vaniljsås
3,5 dl blötlagda cashewnötter
1,5 dl vatten
2 msk honung
1 msk smält kokosolja
½ tsk vanilj
¼ tsk salt
1 msk färskpressad citronjuice

Lägg de sköljda cashewnötterna och övriga ingredienser i blendern, mixa dem tills du har en fluffig och slät vaniljsås.

Som sagt var en riktigt god äppelkaka som jag varmt kan rekommendera! Och den är ju väldans mycket nyttigare än en vanlig äppelkaka. Och det viktigaste av allt, Anders älskade den♥
Fortsätt höstmysa …

Karin♥

P.S Måste bara visa dessa fina kort som Anders bland annat fick i present. Tack fotograf Fredrik Malmlund!