Vet du att avokado är något av det nyttigaste du kan äta? Det är inte för inte som avokado brukar kallas för ”guds smör”. Det är verkligen ”nature´s perfect food”♥♥♥
Jag rekommenderar att man unnar sig att äta 1 avokado per dag. Själv äter jag oftast 1–2 per dag.
”Eat avokado every day to keep disease away!”
avokado
Avokado innehåller förutom mycket bra fetter också till exempel E-vitamin (bra för huden),  kalium, fibrer, folsyra, magnesium, vitamin A,C och B samt antioxidanter. Dessutom verkar avokado inflammationshämmande och är alkaliskt!!!
Det är inte alltid det enklaste att få tag på perfekt mogna avokados. Men såhär tänker jag kring det. Jag handlar nästan alltid omogna, fasta och fina, avokados. Sedan låter jag de mogna i rumstemperatur i lugn och ro här hemma.
Ibland kan man ha tur att hitta bra färdigmogna avokados i butikerna men oftast är de tyvärr skadade och bruna när man öppnar dem på grund av att många har gått och klämt när de legat i butiken eller att de blivit skadade under frakt. När jag väljer att köpa färdigmogna brukar jag köpa de som inte är precis mogna utan som är typ 1-2 dagar från att mogna, alltså inte lika mjuka. Brukar vara ett säkrare kort. Sen tycker jag de avokados i nätpåse inte brukar vara av lika bra kvalité som de man köper styckvis.
Ekologiska avokados (som man köper omogna) brukar generellt vara bäst tycker jag men kan vara sjukt dyra. Tur att just avokado är en av de frukter (ja, det är faktiskt en frukt) som hör till ”Clean 15”, dvs de frukt och grönsakerna som inte besprutas lika mycket och således faktiskt är ok att köpa icke-eko.

Vad kan man göra med avokados? 

Ha i smoothies, raw yoghurt osv. Ger en krämighet som är fantastisk. Skulle man nu inte gilla avokadosmaken så brukar den maskeras bra i smoothies.
Guacamole (gott till vegetarisk tacos, som dipp, till sallader eller bakad sötpotatis)
Avokadohummus, gott och krämigt. Tillsätt 1 stor avokado till en normal sats med hummus.
Avokadohummus460
Avokadodressing (jag brukar mixa avokado, olivolja, vatten, citron, salt och lite peppar, ev lite honung.)
Äta som den är, supergott att spraya lite flytande salt från Well på. Min favorit:-)
I glass, som den här gröna varianten med fryst mango, lite spenat och avokado. Annars är favoriten frysta hallon med avokado och vanilj.
GrönFrukostglass
Skivad i sallader. Förhöjer vilken sallad som helst och gör den matigare.
Gott i wraps. Jag brukar använda spetskålsblad när jag gör wraps och ibland också ett glutenfritt wrapsbröd runt om.
Som gott pålägg, antingen mosa och blanda med lite salt och färska örter  eller så skiva och lägg direkt på ett kex. Eller som här på bilden, mosad med lite citron och salt och toppad med granatäppelkärnor.
gojibröd
I soppa. Jag brukar mixa med 1/2-1 avokado till ett huvud kokt broccoli och 1/2 kokt gul lök när jag gör min broccolisoppa.
Flygplansmat. Jag brukar alltid ha med avokados när vi är på resande fot. Öppnar den och gröper ur avokado med en Spork som jag har i handväskan och lägger på medhavda kex eller fröknäcke. Tillsammans med lite morötter och paprika kan det bli ett bra mellanmål eller en lättare lunch.
Man kan också använda avokado i en egengjord ansiktsmask. Mosa avokado och blanda i lite honung. Smeta på och låt sitta i cirka 15 minuter innan du tvättar bort.

Här delar jag med mig av ett par av mina recept där just avokado är huvudingrediensen. 

Avokado- & gräslökssmör

avokadosmor
1 avokado
ett stort knippe färsk gräslök
salt
Mosa avokado med en gaffel, blanda ner finklippt gräslök och smaka
 av med salt. Avokadosmöret är gott som pålägg eller som en dippröra. 

Karins avokadokokosyoghurt 2 portioner

Avokadokokosyoghurt460
2 avokado
2 dl vatten
2 msk kokossmör (finns att köpa (ex från Renée Voltaire eller göra eget, se min bok Karins Frukost, för hur. Det är INTE det samma som kokosolja)
2–3 dadlar urkärnade
½ msk citronjuice

Mixa först vatten och kokossmör i en mixer.
Tillsätt citron, dadlar och mixa till en helt slät yoghurt.
Servera med bär, kokoschips eller granola/müsli.

Ha en fortsatt bra vecka och kom ihåg att inkludera den nyttiga avokadon!
Gillar du mina avokadotips så sprid gärna vidare i sociala medier:-)
MER AVOKADO ÅT FOLKET♥♥♥