Va, tänkte du kanske när du läste rubriken på detta blogginlägg. Det är klart att jag andades:-) Det gör jag ju jämt. Ja, det gör vi faktiskt, men har du tänkt på att HUR du andas kan påverka hur du mår, din energi och din hälsa. Jag vill skriva lite extra om andningen idag, eller egentligen ville jag blogga om det igår då det var Andningens dag igår, men det hanns inte så det får bli en dag i efterskott …
Hur vi andas har faktiskt en mycket stor inverkan på vår hälsa, vår fettförbränning och balansen i vår kropp. Andningen kontrollerar även lymfflödet och därigenom vårt immunförsvar. Ändå lägger vi sällan någon större vikt vid hur vi andas, vi bara gör det. Genom att fokusera på att förbättra ditt andningsmönster för att tillgodogöra dig mer syre så stöttar du din kropp och kan märka effekter som att du blir piggare och samtidigt lugnare med mindre stress och att magen börjar fungera bättre.

En optimal andning är att andas nerifrån buken. Att bukandas har en lugnande och avspännande effekt i sig och stimulerar själva lugn och ro-systemet. Vi tar färre men effektivare andetag. När du andas in ska magen röra sig utåt och när du andas ut ska magen röra sig inåt.
Gör det till en vana att bli medveten om din andning. Om du ger dig själv några små pauser varje dag där du tar lugna djupa andetag och andas med magen så kommer du snabbt att märka hur du effektivt fyller på ditt energikonto. Regelbundna andningsövningar kan hjälpa dig att bli piggare, skapa en bättre fettförbränning och återhämtning efter träning. Sträva efter en andning som är avslappnad och rytmisk och där det är magen som rör sig när du andas in och ut.

ÖVNING: Energiandetag

Stå upp och lägg händerna på magen, sänk axlarna och slappna av i nacken.

1. Andas in genom näsan under 3 sekunder
2. Håll andan under 12 sekunder
3. Andas ut genom munnen under 6 sekunder

Upprepa övningen 10 gånger och gör den gärna 3 gånger per dag, helst innan måltiderna. Genom att göra andningsövningen förser du din kropp med extra syre som hjälper dig att förbränna maten bättre och ger dina celler bästa förutsättningar för att skapa mer energi och göra sig av med slaggprodukter. Andningsövningarna gör oss dessutom lugna och i ett avslappnat tillstånd fungerar matsmältningen bättre och vi tillgodogör oss näringen bättre. Kom ihåg att börja andningen långt ner i magen.
Förutom att jag själv gör andningsövningar dagligen brukar jag när jag märker att jag är stressad andas på detta sätt en stund. Ibland 10 stycken energiandetag och ibland bara 2–3 stycken. Det hjälper mig att återfå fokus på situationen och oftast inse att det absolut inte hjälper att stressa, att det inte är själva situationen som stressar utan faktiskt mina tankar om just situationen. Andningen hjälper mig att varva ner och vara mer närvarande i nuet.
Testa själv och se vad du upplever för positiva effekter av att andas på ”rätt sätt”,

Karin♥