En dag när vi var och hälsa på Anders mamma på hemmet där hon bor hörde jag en fråga som en av de boende ställde till personalen.
– Vad äter du för gott?
För personen i fråga satt nämligen med en skål i knät och åt. Svaret var,
– Äsch inget gott alls, bara lite fil och flingor.
Vad är det nu för konstigt med det här svaret tänker du kanske. Men jag reagerade på det och det fick mig att funderar på hur många det nog ändå är som äter något utan att de egentligen njuter av det särskilt mycket.
Känner du igen dig? Har du också någon/några rätter eller mellanmål, frukostar som du liksom slentrianmässigt bara äter för att det är enkelt eller bara liksom är, som fil och flingor? Om man nu inte bara älskar fil och flingor vill säga.
En del tror säkert att vi som lever hälsosamt går miste om det gottiga och bara sitter och knaprar morätter och salladsblad. Som när vi har gäster hemma hos oss för första gången så utbrister de alltid ett – men wow, äter ni det här, det här är ju faktiskt hur gott som helst. Precis som de trodde att vi inte åt god mat för att den var nyttig.
Jag skulle våga påstå att jag äter fantastiskt god mat hela dagarna:-) Inte bara till helgen eller fikat på kalas utan jag menar varje dag hela året om.

Jag njuter verkligen av min mat, mina frukost, mellanmål, luncher och middagar. Jag älskar att göra nyttig och hälsosam mat fantastiskt gott och fräscht. Mat man njuter av och mår bra av både när man äter den och efteråt!
Sen kanske inte alla skulle tycka att det jag tycker är gott är lika gott som jag tycker det är. För smaklökarna ändrar sig och börjar man med en förkärlek till exempel whiskey, kaffe, rött kött, gräddsåser, chips och godis så tar det ett tag med att lägga till mer levande mat, mer grönsaker och färggrann mat till sin sin kost innan man märker hur man faktiskt njuter av en tomat, uppskattar smaken av ekologiska bär, färska örter, en perfekt mogen avokado m.m.
Men det kommer, det är det som är så himla häftigt.

Jag prioriterar ren, nyttig, ekologisk och färggrann mat. Jag prioriterar att göra mina måltider så goda och näringsamma som möjligt och ja, vi äter med ögonen också så lägg upp maten snyggt och fint. (Kolla gärna mitt INSTAGRAM-konto för mer inspiration).
Vad vill jag nu förmedla med det här blogginlägget? Jo att nyttig mat som är så fantastiskt färggrann, vacker och underbar också smakar så himla gott. Att jag tror det är meningen att vi ska göra det vi äter gott och måltiderna till trevliga stunder av njutning och inte se ätande som ett “nödvändigt ont”.
Förstår du hur jag menar, som att det är en måltid som fyller våra kroppar med näring och massa vitaminer och mineraler. Något du vill äta för att må så bra som möjligt! Och du det är skillnad på njutning och frosseri …
Ta nu ikväll eller imorgon och skapa åtminstone en riktigt god och vacker, näringsrik och färggrann måltid, tugga sedan maten ordentligt, känn smakerna och njut!

Karin♥