Billigare nyttig mat

Hej alla 💚

Funderat en hel del på hur jag kan tipsa och inspirera till att fortsätta äta nyttigt och hälsosamt nu när matpriserna går upp (liksom så många andra kostnader …)

Det har ju redan visat sig i frukt- & grönsaksförsäljningen att vi äter mindre av detta som jag tycker bör vara BASEN i vår kost. Livsmedelsverket rekommenderar ju minst 500 gram frukt/bär/grönt per dag men endast 2 av 10 kommer upp i den mängden i vanliga fall.

Jag tycker ju egentligen detta är för lågt satt mål och tycker vi bör sikta på minst 800 gram frukt/bär/grönt.

Men oavsett – låt oss hålla med om att vi behöver ÖKA vårt intag istället för att minska det

Egentligen är det ju en högst politisk fråga, hur kan vi beskatta den ”sämre” maten, ni vet de tomma kalorierna som inte bidrar med näring utan istället tvärtom bryter ner kroppen. Tänker på godis, läsk, sötade produkter, snacks osv. Och göra den hälsosamma maten billigare och mer tillgänglig?

Men i detta blogginlägg håller jag mig till att tipsa om lite billigare råvaror och maträtter 💚

Anpassa hur du äter och vad du handlar efter säsong.

Det gör jättemycket på priset (och även smaken) när vi väljer det som är i säsong just nu.

Tips på råvaror som är i säsong nu under hösten är exempel följande, blomkål, broccoli, fänkål, kålrabbi, kålrot, lök, , lingon, plommon, nektarin, pumpa, purjolök, rödkål, spetskål 💚

Kolla om du har någon lokal odlare, gårdsbutik du kan handla från. 

Vi har så lyxigt vid kusten där vi bor hela sommaren, finns flera bra gårdsbutiker vi handlar från, bästa är Ugglarps grönt! 

Frysta grönsaker och bär osv är bra att ha i frysen, kolla och jämför gärna priser i olika butiker. I Borås kostar ex ekologiska frysta jordgubbar runt 15 kr på Willys men ca 19 kr på Coop/Ica. Gör ju lite skillnad om man använder mycket. Ni som följer mig vet att jag ÄLSKAR bär i alla former och äter mycket av det. Nu kostar dock hallonen jättemycket så jag föredrar att tina eko jordgubbar oftare än hallon just nu. Vi har dessutom fortfarande blåbär att plocka från våra blåbärsbuskar här i trädgården, lyx.

Passa på att handla från ebutiker när de har kampanj på livsmedel och varor som frön, frösmör, skafferivaror etc. Vet att Bodystore har 15-20 % rabatt med jämna mellanrum. (Innehåller reklamlänk)

KÅL är generellt billig mat.

Går att göra sååååå mycket och variera i det oändliga. Finns massor av olika kålsorter. Är lite innördad på detta då jag tycker att just KÅL är typ den nyttigaste grönsak vi kan äta! Därför har jag skrivit en hel BOK om just KÅL och med MASSOR av goda och enkla recept. Köp den HÄR!

Rotfrukter är också billig bas att utgå ifrån. Bara att helbaka en rotselleri i ugn blir faktiskt jättegott och skivorna kan du ha som pålägg (skär riktigt tunna då) eller så skär tjockare och ha ex hummus, chiliflingor och picklad rödlök över.

Men även potatis (välj eko viktigt då den är väldigt besprutad), sötpotatis, persiljerot, palsternacka, morötter osv.

Ta tillvara på RESTER – försök verkligen att inte slänga mat utan om du har lite trötta grönsaker i kylen, gör en wok, rosta i ugnen, en soppa eller liknande. Gröna blad kan du slänga ner i en smoothie. Tänk att du får utveckla din kreativitet!

Apropå smoothies – går ju att plocka så mycket bra ingredienser och ha i sin smoothie, ex olika sorters ätbart ogräs som kirskål, maskros osv. Dock bäst och godast med de spröda bladen på våren.¨

Kikärtor – bönor, linser  – bra vegetarisk proteinkälla och går att göra så mycket mer än hummus (älskar dock hummus).

Gör ofta bönburgare på svarta bönor, lök, linfrön, pumpafrön, lite kokt kall potatis eller sötpotatis, tamari (glutenfri sojasås). Har inte exakt recept men borde skriva ner nästa gång😉. Jag mixar i matberedaren (gör fröna till ett mjöl först) och går jättebra att förbereda smeten dagen innan.

Älskar också grönkålsbiffar och falafel!

Fråga dig hur mycket pengar du lägger på att äta ute? (blir oftast många måltider till samma peng om du lager hemma)

Hur mycket pengar lägger du på snacks? Fredagsmys osv?

Jag vill verkligen få människor att dra ner på dessa utgifter så de kan gå loss i frukt- & grönsaksavdelningen istället! Med nyttiga snacks och mys:-)

Ta tillvara på exempel äpplen, plommon och päron från fruktträden. Har du inte själv så lägg ut på Facebook eller liknande at du gärna komma och plockar – de flesta använder ju inte i närheten av allt som deras fruktträd ger denna säsong.

Gör egen surkål – så himla enkelt (recept finns i min E-bok, ÄLSKA KÅL) men finns också gratis att googla fram på nätet. Bara vitkål, jodfritt salt. Så bra att äta varje dag – för våra goda bakterier i tarmfloran! Bra för immunförsvar och maghälsa.

Vill du tipsa om DINA bästa tips på nyttig och billig mat så vore jag jätteglad.

Tillsammans inspirera vi varandra till ett hälsosamt liv!!!

Kommentera under detta inlägg på mina FB-sida här, https://www.facebook.com/KarinsGronaVarld