Du måste inte ändra allt!

I måndags morses gästade jag Radio Sjuhärad här i Borås med lite hälsoinspiration till lyssnarna. Har varit med i radion flera gånger och tycker det är riktigt roligt. Lite nervöst då det sänds live men ändå väldigt kul.

Det jag ville få fram på de få minutrarna som man får chans att prata mellan låtar m.m. var att just NU är ett bra tillfälle att börja. Du behöver inte vänta på den perfekta planen eller köpa det dyra gymkortet, vänta på löning eller skjuta upp att leva hälsosamt.

Det är ditt liv och det pågår just NU. Så bara att börja med något.

Ta ett första steg mot en hälsosammare livsstil, känn hur du blir mer och mer inspirerad (har märkt att inspiration fungerar bättre än disciplin, i alla fall för varaktiga förändringar …) allt eftersom du lägger till fler bra vanor.

Allt måste inte ske just nu. Du måste inte ändra ALLT, på en gång!

Är det träningen som kallar på dig? Eller känns det mer lustfyllt och rätt att börja med att förbättra din kost, din frukost, dina lunchvanor eller slopa sockret?

Kanske vet du med dig att du lever allt för stressigt och att ta dig tid för mer sömn och återhämtning verkar mest logiskt att börja med.

Inte vet jag men jag vet att alla har vi något att förbättra. Vi behöver inte jämföra oss med varandra utan jämför dig med dig själv.

Hur mår DU?

Hur vill du må?

Vaknar du pigg?

Vad känns som ett bra steg att börja med för DIG?

Jag tror på förändring som kommer från inspiration. Självklart kan det vara lite tufft att ställa om i början men du måste som sagt inte ändra ALLT på en gång. Till och med så att det brukar det bli bättre och mer varaktigt att börja fokusera på en sak, exempel starta igång med regelbunden träning eller att slopa sockret och sedan successivt börja lägga till ännu fler hälsosamma vanor.

Fokusera på att lägga till istället för att styra ditt fokus till allt du inte “får”. Exempel fokusera på att testa goda raw food-bollar och mörk choklad istället för att tänka på att du inte ska äta lösgodis. När vi lägger till mer grönsaker och naturlig kost så blir det automatiskt mindre av det som inte är lika nyttigt osv.

När du väl börjar med en hälsosam vana som att få till träningen eller att äta bättre så är hälsohjulet i snurr, det gör att man oftast lägger till ännu fler bra vanor och ändrar och förbättrar sin livsstil successivt utan att man knappast tänker på det. Det känns bara som en naturlig del i att du är inspirerad till att må så bra du kan.

Det är så många idag som liksom nördat in sig på ett magiskt piller som kommer ställa allt tillrätta … eller så går de och väntar på den där dagen att börja och då ska ALLT ändras. Alternativt kommer med en massa ursäkter till varför just det inte fungerar för dem, skador, dålig ekonomi, stressigt jobb osv.

Men är det inte dags att börja inse att om vi lever som alla andra och har samma bortförklaringar som alla andra kommer vi också få samma resultat och mående som alla andra. Idag är över nu över hälften av Sveriges vuxna befolkning överviktiga. 1 av 3 får cancer, alldeles för många får hjärt- & kärlsjukdom … fler och fler får diabetes och väldigt många har mag- & tarmbesvär.

Vi är värda bättre. Eller hur?

Vi är värda att må riktigt bra. Men då måste vi också förbättra vår livsstil.

Bara 2 av 10 kommer upp i rekommendationerna att äta minst 500 gram frukt och grönt per dag (vilket borde vara minst 800 gram enligt mig)!!!!!

Varför inte börja med att göra det lilla som faktiskt kan göra skillnad och vara en bra start, som att äta minst 500 gram frukt och grönt per dag.

De flesta veta att det är bättre att ta en promenad istället för att sitta med en påse chips i soffan, att välja en matig sallad istället för korv med bröd, att välja nötter istället för godis, att dra ner på stressen och få tid att återhämta sig, dricka vatten istället för läsk, ta en frukt istället för en kaka osv.

Varför är det så många som inte gör det fastän de vet att det är bra?

Ofta handlar det om mentala mönster och vanor. Det är viktigt att rannsaka sig själv och se igenom sina egna bortförklaringar. Se bortom ditt intelektuella vetande och sök istället efter förståelsen, vanligt bondförnuft. Du behöver inte vänta på den senaste forskningen som visar om högintensiv träning är bäst för att förbränna fett eller inte, om socker verkligen är så illa som alla säger osv …

Bara börja, sätt bollen i rullning.

Är det träningen du känner dig manad till just nu eller att börja ändra frukosten till en mer hälsosam variant?

Är det sömnen som känns som steg 1 för just dig?

Våga börja! För varje förbättring så blir det enklare och tydligare vad nästa steg är och som sagt när väl bollen är i rullning och vi känner oss inspirerade kan vi få till en livsstilsförändring som blir både rolig och gör att vi mår bättre på alla plan!

Önskar så att fler vaknar upp och börjar ta eget ansvar för sin hälsa och för hur de mår. Livet är för kort för att inte leva det fullt ut med energi och en hälsosam livsstil som får dig att både må bra i stunden och i framtiden.

Kommentera gärna vad ni tycker på min FB sida HÄR.