Sitter och här och funderar på hur jag bäst ska få ner på print den visdom jag har i huvudet om att hur vi mentalt mår är vad som påverkar vår jul allra mest. 
Att vårt sinnestillstånd är det som påverkar hur vi upplever julen som pågår runt omkring oss. Fixandet hemma, julmaten, adventsminglet, julklappsköpen, släktmiddagar m.m.
Här kommer ett exempel med två olika scenarier för att ni ska förstå lite mer hur jag menar.
Du ger dig ut på stan för att göra lite ärenden, köpa julklappar och inhandla lite annat smått och gott som du planerat såhär i jultider.
Ena gången så känner du dig stressad och går som en robot mellan de olika affärerna och prickar av julklappar till svärmor, värdparet för adventsfikat, ingredienser till julbaket m.m. Du tycker att det verkar vara extra mycket folk som stressar runt och du känner ingen julstämning alls. Blir irriterad att du verkar välja den långsammaste kön och önskar du vore någon annan stans. Du har svårt att komma på de rätta julklapparna utan köper något  för köpandets skull och för att få det hela överstökat. Tänker till och med tankar som att det ska bli skönt när julen väl är över.
julshopping
Andra gången ger du dig ut på stan med samma uppgifter framför dig men nu i ett annat mentalt sinnestillstånd. Du känner dig glad och harmonisk. Har inte så mycket tankar som snurrar runt i huvudet och känner dig klarare i sinnet. Wow, du kollar fascinerat in den fina julgranen på torget, hejar glatt på butikspersonalen, möter ett barns förväntansfyllda blick i leksaksaffären när den pekar ut vad den önskar sig för sin mamma, känner dig bubblande glad inför den kommande julen och när du strosar runt kommer du på den ”perfekta” julklappen till mannen, sambon och mamma. Du myser på hela upplevelsen och ser fram emot julen med förväntan.
Samma saker att uträtta på stan inför julen, men med två helt olika upplevelser. I ett stressat och upptaget sinne med alldeles för mycket tankar som snurrar vill du mest få allt gjort på din att-göra-lista för att sedan äntligen få lite julefrid. Samma ärenden i ett klarare sinnestillstånd med mindre tankar i vägen som snurrar gör att du kan uppleva det du är med om på ett helt annat sätt, du är mottaglig att se allt det goda runt omkring dig, komma på de bästa julklapps-förslagen och njuta av atmosfären. I scenario 1 undrar du varför du inte känner någon julkänsla alls och i scenario 2 tänker du inte ens på julkänslan utan upplever den bara.
thinking-pressure
Känner du igen dig? Att det är skillnad på att baka pepparkakor med barnen när tankarna snurrar i 180, du tar dem på allvar och blir låg jämfört med när du känner dig i mental balans. Då brusar du inte ens upp det minsta över att köket ser ut som ett bombnedslag efter baket eller att barnen bara vill baka tre pepparkakor och sedan tycker sig vara klara. Samma skillnad till och med om du är trött, hungrig och sliten? För i ett stressat tillstånd (lite mental obalans bara) så upplever du det garanterat allting annorlunda. Ropar irriterat att nu ska vi minsann baka pepparkakor för det ska vara klart till fikat imorgon och bryter ihop om ingen snabbt ställer upp. Eller kanske trycker i dig pepparkaks-smet av ren reflex som ”tröst” för en jobbig dag.
Min julönskan och förhoppning är att mina tankar trillar ner som någon form av ”aha” hos dig. En insikt som för dig närmare förståelsen att vi lever i känslan av våra tankar och inte i känslan av våra omständigheter.
Är du nyfiken på att läsa mer om julefrid och mental balans så läs gärna vad jag skrev vid denna tid förra året i bloggen om julefrid HÄR.
Lots of christmas-love från mig! Önskar er en fantastisk härlig jul,
Julglädje
KH_liggande_gron_webb