Här kommer mina 8 bästa tips för en hälsosammare och grönare jul:-)

1. NJUT av julen, det kanske viktigaste att bli påmind om!!! Julen är en härlig högtid som är till att njutas av. Umgås med nära och kära och var snäll mot dig själv. (Läs gärna mitt inlägg om Julefrid HÄR.)

2. Inför mer grönt på julbordet. Våga byta ut skinkan mot griljerad rotselleri (jättegott, se förslag HÄR) eller Fylld kålrot med senapsgriljering och fokusera på att lyfta fram de gröna rätterna på julbordet, olika kålsallader, brysselkål med mera.
HÄR hittar du recept på denna goda grönkålsallad.

3. Skapa vanan att dricka en grön smoothie och äta en raw food-frukost under julen så ser du till att börja dagarna på bästa sätt! Dessutom kan det bli en bra vana att ta med in i det nya året.

4. Var noga med att dricka tillräckligt med vatten, och välj att dricka ditt vatten innan maten så får du en bättre matsmältning.

5. Rör på dig. Om du nu gillar att äta lite mer under julledigheten (vilket absolut inte behöver vara fallet) så ta dig tid för att motionera. Promenader, joggingturer, yoga, skidor eller skridskor. Eller följ med barnen till pulkabacken.

6. Testa en raw ris á la malta med blötlagt bovete och jordgubbssås som dessert på julafton. Superenkelt och väldigt fräscht, bara googla olika recept-varianter på nätet, tex det HÄR.

7. Ta bort allt ”vanligt” julgodis och ersätt istället med julgodis på raw food-vis som är betydligt nyttigare och bättre för dig. En äkta raw chokladpralin är dessutom mycket godare än de sliskiga pralinerna i Aladdin-asken.
HÄR hittar du recept och länkar till recept på nyttig julfika. + HÄR recept på Macarutorna som är på bild nedan.

8. Prioritera god sömn, välgörande vila och ge kropp och själ tid att återhämta sig och samla nya krafter.

Det finns en uppsjö med bra recept på raw food-julmat och godis att testa om du vill föra in lite nytt och fräscht i matväg. Bara googla på svenska eller engelska och få fram inspiration i mängder:-) Kolla också gärna in Erica Palmcrantz Aziz senaste bok, Mitt nya raw food-kök för många bra julrecept!
Eller boken rawfood – hälsosam julmat till hela familjen, just fått hem den boken själv och ser fram emot att kolla igenom den om det finns något jag vill testa till jul:-)
Sen vill jag också tipsa om de här julrecepten från Renée Voltaire, Rawbiff på rödbeta, Mandel och saffransstuvad grönkålRotfruktsfrestelse och Svartkålspaj med mandelbotten. Kanske kan vara något att förgylla julbordet med?
Och som sagt var, det viktigaste av allt, lägg all stress åt sidan och var i nuet med dina nära och kära och NJUT!

GOD JUL till er alla,

Julkramar från mig ♥♥♥

Karin♥