Denna vecka ”gästspelade” jag som skribent i Veckans Anders! Läs inlägget här nedan:-)
Julefrid hela året om
Den här tiden på året susar många omkring med vindens fart för att få allt på plats inför helgerna. Det vi söker är ju den där speciella känslan, eller hur? Men var kommer egentligen känslan av frid, välbehag och harmoni ifrån?
Vad tror du? Tror du, som jag definitivt röstat för tidigare, att det kommer från ordning och reda, ett välstädat hem, att ligga i ”fas” med vad som ska göras och inte känna sig överhopad av en massa måsten. Att då äntligen få sätta sig ner, ta det lite lugnt och njuta av julen. Eller att friden kommer från att vi är lediga, kommer ifrån hela julhetsen och istället har semester på en solig och vacker plats?

Nja, så är nu inte fallet, som tur är  … För hade det varit det hade det varit ett evigt kämpande för att få allt helt rätt så vi kan få en kort stund av inre frid när allt äntligen är precis som vi vill. Det är faktiskt mycket bättre ordnat för oss än så.
För faktiskt kommer harmoni och frid inifrån oss själva. Kan säkert låta ganska logiskt men det är skillnad på att veta och förstå. När man verkligen förstår det på djupet (och inte bara intellektuellt vet) så händer det något. Det är då man inser att att de harmoniska känslorna och friden vi alla längtar efter finns där hela tiden. Den kan därför upplevas när man har som mest att göra, surrar runt i ett stökigt hus, julhandlar på stan, upplever tjatiga barn eller när vi ligger efter på jobbet med vår ”att göra lista”.

Det är ingenting som måste hända för att vi ska få uppleva dessa härligt underbara känslor som frid, harmoni och inre välmående –  utan det är vad vi alla är och har när inte allt intensivt tänkande och surrande pågår i vårt huvud. När vi så att säga stannar upp i nuet och har ett mer stilla sinne.
Så även om du har massvis att göra kan du göra det med en känsla från frid och harmoni. Förstår du det så snacka om att du får mycket mer gjort samtidigt som allt då är så mycket roligare och enklare. Det är som att du är i flow oavsett vad du gör.
När jag blev introducerad till det här revolutionerande sättet att se på livet och de grundläggande principerna som ligger bakom allt mänskligt beteende kände jag direkt wow, vad häftigt. Coolt, är det verkligen möjligt att uppleva harmoni och lycka oavsett vad som händer runt omkring? Vore ju onekligen minst sagt värdefullt och underbart att inte vara påverkad av allt det yttre runt omkring mig.
Sedan var min tanke efter det, ok, vad ska jag nu göra då? Vilka böcker ska jag läsa, vilka kurser ska jag gå på och hur ska jag ändra mitt tänkande för att nå dit? Hmmm… som den ”personlighetutvecklingsjunkie” jag var såg jag direkt det som att det fanns något jag måste eller borde göra för att nå dessa insikter. Hur skulle jag annars kunna få den upplevelsen av livet jag fått beskrivet?
Fast ju mer jag försökte och ”jobbade” på att förstå desto svårare var det att uppleva några nya insikter. När intellektet och tänkandet tar över då vi så gärna vill förstå och utvecklas så sätter det käppar i hjulen och vi gräver oss istället allt djupare ner i tankegraven.
Men så släppte jag det krampaktiga mentala taget. Öppnade upp för att det kommer till mig när jag släpper det och inte försöker så himla hårt. När jag hamnar mer i kroppen istället för i hjärnan. Lyssnar inåt istället för att surra runt med tankarna.

Då hände det något. Något som inte kan beskrivas i ord men som finns tillgängligt för alla människor. Julefrid på riktigt kan vi kalla det och dessutom tillgängligt året om – riktigt häftigt.
Därmed inte sagt att det inte finns stunder (ganska många) då jag glömmer av att jag egentligen vet vart mina känslor kommer ifrån och börjar skylla på omständigheterna (som att det är sjukt mycket att göra, sömnbrist, rörigt hemma m.m.). Men ganska fort är jag tillbaka till förståelsen om att dessa känslor kommer från mig själv och att det är jag som har skapat dem med mitt eget tänkande. I samma stund är det som att den inre världen lugnar ner sig och en skönare känsla infinner sig. Jag märker hur jag landar mer i kroppen igen.
Vill med dessa skrivna rader öppna upp möjligheten för dig att inse att det går och är fullt möjligt att känna frid, harmoni och välbehag oavsett hur stökigt och snurrigt allt är omkring dig! Hoppas att det kan kännas lite extra hoppfullt och upplyftande så här i juletid.

/Karin Haglund♥