Hälsostress?

Jag har fått flera önskemål om att dela med mig lite mer av de mentala aspekterna kring hälsa och välmående. Det gör jag GÄRNA då jag verkligen brinner för att vi ska må bra inifrån och ut och allt börjar faktiskt i huvudet med vår mentala hälsa. Det är grunden för att kunna må riktigt bra.

Jag har själv sedan tonåren varit väldigt intresserad av personlig utveckling, mental hälsa, mänskligt beteende, psykologi och hur vi kan få fram mer av oss själva genom att vara mentalt ”starka” och må bra. Jag hade sedan ”turen” att bli kär i världens bästa man (som jag nu är gift med) redan när jag var 25 år och att han dessutom var mental coach och föreläsare inom just detta område blev ju ett väldigt plus.

Vi har haft otroligt många intressanta diskussioner under åren och jag har varit med Anders på massor av kurser samt även själv arrangerat kurser i Sverige med de ledande människorna i världen inom just det mentala, prestationspsykologi och ledarskap. Så jag BRINNER verkligen för mental hälsa och att kunna hjälpa fler som lider av mental ohälsa att må bättre.

Idag är temat: HÄLSOSTRESS eller NJUTBAR HÄLSA!

Detta inlägget skrev jag faktiskt åt min kära mans Veckans Anders, varit gästskribent denna veckan. Så roligt, brevet är också inläst så att man kan lyssna på det HÄR. (Bara att scrolla ner efter brevet och trycka på Play).

Hälsostress kan naturligtvis yttra sig på många olika sätt men kortfattat handlar det om att vi har alldeles för mycket osäkra tankar om hälsa och börjar se bra livsstilsval som måsten och borden. Istället för att se det som något naturligt och självklart att till exempel välja den bästa näringen till din kropp. Något du verkligen vill unna dig att göra.

Annars ser lätt styrkepasset på lunchen inte ut som något bra och energigivande, utan mer som något vi ”bara måste” göra. Annars kanske det händer något negativt “sedan”. Eller så tycker vi att vi är “dåliga människor” som inte tar tag i något så viktigt och mår dåligt direkt. Vi drivs då så att säga av en massa måsten och borden och kan till och med utveckla ångest för att vi inte når upp till att leva så hälsosamt som vi tror vi måste.

I grund och botten handlar allt om rädsla.

En rädsla över att inte räcka till. En rädsla över att det är “farligt” att äta något onyttigt, att det är hemskt att inte träna, en rädsla över att få någon farlig sjukdom om vi inte gör allt det där hälsosamma och bra.

Det kan också vara en rädsla över att då inte känna sig tillräckligt duktig eller bra.

En upplevelse av stress och press.

Att vi känner oss stressade om vi inte får till att leva hälsosamt och lika stressade över att leva hälsosamt. Ja men ni förstår, väldigt mycket stress kring det här ämnet helt enkelt!

Stress är något som vi faktiskt till största del skapar i oss själva genom ett medvetet och även omedvetet “tänkande” kring olika situationer och begrepp. Därför kan vi få till det över nästan vad som helst.

Många skulle till exempel kunna tolka hur JAG lever som något stressande och kanske rent av fanatiskt?

Att jag inte äter vitt socker, gluten, mjölk, kött och inte dricker alkohol. Att jag tränar och rör på mig varje dag, väljer att äta en massa bra hälsosam mat och gärna går på olika hälsostärkande behandlingar, äter kosttillskott för att optimera min hälsa, är noga med min sömn osv…

Men det är ju HUR VI SER på detta som avgör sättet vi UPPLEVER det på. För mig är det inte det minsta stressande att leva så här utan något jag själv VALT och det är en livsstil jag verkligen VILL ha och NJUTER av.

Jag räknar aldrig kalorier eller gram med fett, protein, kolhydrater (vilket man förstås kan göra om man önskar och gör det utifrån en skön känsla av nyfikenhet och intresse istället för stress, ångest eller rädsla.)

För mig är det viktigaste att lära känna min egen kropp och vad den mår bra av. Att kunna lyssna mer inåt och lära mig känna vad kroppen behöver så att jag är sugen på rätt saker. Skapa färggrann mat utifrån det och märka ifall jag vill köra ett tuffare träningspass eller något lite lugnare.

Helt enkelt att använda min kropp som vägledare och mitt sinne och magkänsla som guide. Det är allt annat är stressande.

Här kommer ett förhoppningsvis klargörande exempel:

Tänk dig en person som upplever att den borde och måste äta hälsosamt och träna ofta, en person som drivs av mycket press och rädsla. Kanske går denna personen på gym 2 dagar i veckan och äter ofta hälsosamt men minst lika ofta inte hälsosamt.

Kan ju tyckas att det inte är så fanatiskt men ifall denna person tänker på kost, träning och hälsa ”hela tiden” och tänker mycket i termerna, jag måste, jag borde osv… så kan det vara som så att denna person upplever en stor stress kring att skapa en hälsosam livsstil.

Tankar som; jag får inte äta det här, jag borde inte ligga i soffan nu, jag måste träna hårdare, varför kan jag inte sluta äta godis, jag måste gå ner i vikt, hur kommer det sig att jag alltid äter hela chipspåsen …osv kanske upptar en stor del av denna persons tänkande. Mycket stress från destruktiva tankar.

Nog vore det skönare om vi istället har tillit till att vi gör det bästa vi kan utifrån våra förutsättningar i livet just nu. Att titta i en riktning till att drivas av glädje och inspiration istället för av disciplin och straff… Det tror jag gör all skillnad.

Hittade ett svar jag skrivit i en tidning för några år sedan på en fråga om just hälsostress, kanske kan det förtydliga mitt budskap:-)

Vill så gärna leva nyttigt men känner mig hälsostressad av allt fokus på kost och träning. Har du några tips? 

Idag florerar det mycket tips om kost och hälsa. Detta tycker jag är bra och har bidragit till att många lärt sig vad vi själva kan göra för att stärka vår hälsa. MEN, minst lika viktigt som hur vi rör på oss och vad vi äter, om inte än viktigare, är hur vi mentalt mår. För mental stress påverkar vår hälsa väldigt negativt. Något som vi kanske inte alltid förstår är att stress kommer inifrån oss själva. Till exempel från våra tankar och känslor om kost och träning. Tankar om vad vi borde äta och vad som är hälsosamt, träning, antal kalorier, den perfekta kroppen, onyttig mat, chips och sötsaker.

I mitt arbete som hälsocoach har jag märkt hur många det är som lägger väldigt mycket tid och energi och har ett stressande tankemönster om kost och hälsa. Försök istället att leva dag för dag och lyssna mer inåt. Du behöver inte följa alla råd för att de finns utan lär känna din egen kropp och vad den mår bra av.

Vad vill och känner du för att träna idag? Vad tror du själv att du skulle må bra av att äta mer av? Mindre av?

Du kan inte ana vad mycket lättare allt blir när du flyttar fokus från alla tankar, måsten och borden till att istället känna in vad du mår bra av.

– Karin Haglund

Om just DU känner dig hälsostressad så fråga dig om du är redo att vända ditt tankemönster kring vad hälsa betyder för dig, fundera på hur du skulle vilja och kunna tänka kring mat, träning och mental hälsa? Vad skulle du vilja att en hälsosam livsstil triggar för härliga känslor hos dig?

För sammanfattningen är att DU själv med lite förståelse kan påverka HUR du upplever hälsa, ohälsa och livsstil. En hälsosam livsstil kan absolut vara helt fantastisk och njutbar. Med massor av god hälsosam mat som både magen och resten av kroppen mår riktigt bra av. Sköna träningspass (måste inte betyda blodsmak i munnen bara för att man tränar…) och bra sömn, vila och återhämtning (som gör att du känner dig pigg och redo för dagen) ihop med att känna dig mentalt stark och välmående!

Vilket förhållningssätt väljer du?

Dela gärna dina tankar kring detta på min Facebook-sida HÄR.