Idag är det dags att svara på fler frågor som jag fått från er läsare.♥♥♥

Fråga: 
Jag är trött på att ständigt höra att man måste dricka kalcium för att få starka ben … Många verkar tro att mjölk är det enda livsmedel som innehåller tillräckliga mängder kalcium. Vore kul om du kan skriva mer om detta.
Svar: 
Hade kunnat bli ett lååååångt inlägg om bara detta men väljer att skriva ett kortfattat svar. Ja, det är en inrutat i oss sen barnsben att mjölk minsann ger starka ben. Fördelen är att nu börjar fler och fler inse att så inte är fallet (vilket jag tycker är befriande och skönt).
Vi i Sverige är bland de länder i världen som dricker mest mjölk och tillhör samtidigt toppen på länder med mest benskörhet … Finns mycket information att googla vidare på här och många studier men det jag vill lyfta fram i mitt svar här är att kalcium finns i många olika sorters livsmedel.
Här kommer några exempel: Gröna bladgrönsaker, sesamfrön, broccoli, dill, persilja, fikon, svarta vinbär, mandlar, hasselnötter, nypon, nässlor, bönor, tofu, dadlar och gurkmeja. 
kalcium
Värt att tillägga är att också D-vitamin spelar en viktig roll i upptaget av kalcium. Och just D-vitamin är det många som har brist på, särskilt här på norra delen av vår planet under vintertid. Även magnesium och C-vitamin samverkar för upptaget.

Fråga: 
Vad rekommenderar du veganer för att få tillräckligt med omega 3? Förut rekommenderades ju linfröolja, men nu menar ju många att det inte är bra. Udo´s oil tycker en del är bra, andra menar att den har för lite omega 3. ( Friways Focus är ju jättebra, men alla har ju inte råd att ge det åt hela familjen.)
omega3
Svar: 
Själva äter vi Friways Focus olja (innehåller reklamlänk) som jag också tycker är jättebra. Ja, den är tyvärr lite dyr men det brukar höra ihop med kvalitén på produkten. Jag äter också Camelinaolja.
Det finns ju källor till omega 3 även i den veganska växtbaserade kosten, till exempel i chiafrön, linfrön (undvik färdigkrossade utan krossa själv direkt innan du äter och ät inte varje dag), valnötter, rapsolja och även i olivolja. Det finns också omega 3 olja från alger.
Något som är viktigt är själva förhållandet mellan omega 3 och omega 6 vilket gör att man ska vara noga med att inte äta för mycket omega 6 (de allra flesta har ett på tok för högt intag av just omega 6). Omega 6 finns till exempel i mycket halvfabrikat och oljor som solrosolja men även i en del nötter och frön.
Är man inte vegan kan man se till att äta fet fisk (om man får tag på mindre dåliga alternativ).
Du hittar fler av mina svar från er läsare HÄR.

KH_liggande_gron_webb