KÄRLEK till grönkål

KÅL – i alla dess färger och former är bland det ALLRA nyttigaste du kan äta. Därför har jag precis lanserat en ny bok med detta tema,

Älska kål – recept med världens nyttigaste grönsak, den finns HÄR att ladda ner.

Idag vill jag passa på att hjälpa ett ställe som jag alltid handlar av under sommarhalvåret när vi är i vår stuga på västkustan. Det är Ugglarps Grönt – en helt UNDERBAR gårdsbutik med sååååå mycket goda grönsaker.

Det är nämligen som så att pga alla inställda julbord (de säljer mycket till restauranger över hela Sverige) så stod de nyss med 150 ton obesprutad grönkål över som de vill hitta sätt att bli av med.

OBS detta är inte ett betalt samarbete … Jag vill verkligen bara att FLER människor ska äta MER KÅL och att denna goda, näringsrika GRÖNKÅL ska få nya hem. Nu har media skrivit en hel del om detta och de har spridits på Instagram så i skrivandets stund så har mycket grönkål hittat nya hem, men ändå. Finns jättefin obesprutad grönkål att köpa om du besöker butiken, till bra pris dessutom.

Här kommer en intervju med Ugglarps Grönt som ger er lite bra tips m.m. och kom ihåg – har du vägarna förbi Ugglarp – besök deras underbara gårdsbutik. Mitt lilla paradis 💚

Bilden här ovan är från min nya bok, det är supergoda och enkla grönkålsbiffar. Goda att äta i wraps, till en stor sallad eller i typ glutenfritt pitabröd med tomatsalsa, sallad och avokado. Jag tänker göra dom till julbordet också i år.

Receptet hittar ni i boken som finns HÄR att ladda ner.

Här kommer intervjun med Mikael och Mija som driver Ugglarps Grönt.

 

Vad odlar ni för sorters grönsaker på Ugglarps Grönt?

Micke är specialodlare och sortnörd så det blir hemskt många olika sorters grönsaker, frukt, bär, kryddor, blommor (både ätliga och prydnads). Sammanlagt är det många hundra sorter och subsorter. Vi har också 24 st bisamhällen för att pollinera odlingarna och vi har odlingar för bina så de ska ha drag hela säsongen.

 

Vad är era bästa tips för hur man kan använda grönkål på bästa sätt?

Integrera det i allt; topping på pizzan, i potatismoset, soppa, smoothies, juice mm. Sallad är ju inte i säsong nu, men grönkål är det perfekta ersättningen. Vi har sorter som är speciellt goda till färsk sallad. På ett vis är grönkål bättre än sallat eftersom det går att spara en färdig sallad med olja och allt till nästa dag om det blir över. Det är egentligen bara fantasin som begränsar hur man kan använda grönkål. Det går även bra att syra grönkål, till exempel blanda med vit- och grönkål. 

 

Vad är det för skillnad på svartkål och grönkål?

Båda är bladkål, cale, men både form och smak är olika. Svartkålen är kraftigare i smaken och även kraftigare i strukturen, varför den är godast om man tillagar den. Italienarna älskar sin svartkål som de steker i olja och ev vitlök, sedan äter de den till bröd, pasta eller som sidorätt.

 

Vad har ni mer för sorters kål?

Det finns ingen kål som vi inte odlar…

Är grönkål enkelt att odla själv?

Ja i princip är det enkelt, men problemet är att det finns så många som gillar den, tex kållarver, kålfly, rådjur och andra gynnare som inte betalar för sig… Det är då lättare om man har stora fält för det blir oftast ”bara” angripet i fältets kanter och det tänker vi att vi får bjuda på eftersom kemisk bekämpning inte är ett alternativ för oss. Ett tips är annars att så kålen lite senare för då kan man i alla fall undvika vissa av skadedjuren som förekommer främst mitt i sommaren.

 

Vilka andra grönsaker vill ni mer rekommendera som är i säsong nu?

Flowersprouts är som finast nu! Och den är så god! Annars finns det brysselkål, vitkål, svartkål, savoykål, spetskål, rödkål och flera rotfrukter såsom rotselleri, palsternacka, jordärtskocka, morötter, betor mm. Purjolöken klarar också en del kyla.

 

Vad är era förslag på att få människor att äta mer grönsaker?

Vi jobbat hårt för att göra godare grönsaker än vad man är van vid när man handlar i speceriaffären där grönsaker ofta kommer från effektiviserade storodlingar med pressade priser och har lång ledtid från skörd till konsument.  Vi låter grödorna få växa i sin egen takt i mycket bra jord. Vi stressar dem inte med massa gödning och vattning. Då blir smak och näringsinnehåll som allra bäst! Sedan skördar vi kontinuerligt och grönsakerna går direkt in i gårdsbutiken där konsumenten kan köpa nyskördat. När människor upptäcker att grönt är görgott då vill de ju äta mer! Inte svårare än så!

 

Och avslutning berätta om hur man kan köpa er grönkål som ni odlat och har över ….

Vi har en gårdsbutik där vi säljer allt vi odlar och förädlar. Den är öppen från maj fram till jul.

SÅ … nu vet ni att ni bör äta MER grönkål och att det finns att köpa fin obesprutad grönkål i mängder att köpa från Ugglarps Grönt.

Fokus på en grön jul i år! Och om jag får önska, ett extra grönt 2021 åt alla 💚 Vill du lära dig mer om växtbaserad mat och hur man får till en hälsosam livsstil – gå mina kurser, läs mer HÄR.