Kirskål är ett av våra vanligaste ogräs och är faktiskt ätbart och riktigt nyttigt. Liksom andra gröna bladgrönsaker är kirskålen full av vitaminer och mineraler. Den kan ätas både varm som kall t.ex. i smoothies soppor eller i vegetariska biffar.
Jag plockade själv glatt en stor påse kirskål i fredags när jag och Vince var ute i skogen. Och nu under helgen har vi ätit både kirskålspesto, haft kirskål i vår gröna smoothies och lördagens raw food pizza blev toppad med just kirskålspesto. Och så har vi gjort fräscha sallader med bladspenat och kirskål blandat med övriga grönsaker och olivolja som dressing. Helt enkelt en grön helg! Min pappa var och åt lunch med oss i söndags och efter att han nöjt hade ätit upp sa jag att han just ätit lite ogräs. Han skrattade men tyckte det var gott.
Här görs det pesto…med macademianötter, kirskål och koriander


Och som vi sedan hade på gurksnittar och som topping på Raw Food pizza…, riktigt fräscht!

Kirskål växer lite varstans (vanligt ogräs i trädgårdar och parker och i diken) och det är speciellt nu på våren som du ska passa på att plocka och äta den, bladen är som godast nu. Under sommaren, när den sen börjar blomma blir kirskålen något sämre i smaken. Det är lätt att känna igen kirskål då bladen oftast är trefingrade, och varje finger har i sin tur tre spetsiga blad med naggade kanter. Ha dock för vana att först dubbelkolla med en flora eller googla bild kirskål för att vara på den säkra sidan. Tänk också på att helst inte plocka de gröna bladen i närheten av en väg utan välj ett mer ostört ställe. Eller kanske har du kirskål i din trädgård som du vill bli av med?
Så mitt bästa tips för idag blir att ge dig ut och leta rätt på lite kirskål att boosta din kost med!
Gröna hälsningar