Idag publicerar jag ytterligare en läsarfråga och mitt svar på denna. Har förberett fler inlägg med era frågor som kommer längre fram. (Vill du läsa tidigare svar kolla in HÄR & HÄR )
Idag handlar det om barnmat 

Fråga
Vad ger du/ni istället för ”vanlig” gröt och välling till era barn?
Vill du berätta lite mer om vad era barn äter så är jag jättenyfiken på det. Tycker det är så skönt att veta att det finns fler som väljer lite annorlunda kost till sig själva och sina barn:-)
Svar
Jag har ammat båda killarna (Vince är nu 6,5 år och Collin 3 år) länge och hela första året har bröstmjölk varit deras huvudsakliga föda. Elodie är ju bara 3 månader så hon ammar jag ju för fullt just nu. Har aldrig gett välling till barnen eller ”köpegröt”. Började istället med mosad avokado som första mat och ångkokta grönsaker m.m.
Suga på melon var också en höjdare (Här är Collin nog runt 10 månader) ♥
collin2
Gröt äter de mycket just nu för det är vad de äter till frukost typ varje dag, bovetegröt med hallon och vinbär samt havremjölk. Men de åt inte gröt när de var så små direkt. Eller jag gjorde nog kanske lite gröt ibland när de var runt 9–10 månader (tänk att man glömmer så snabbt… eller jag i alla fall). Men som sagt gröt och välling har inte varit ett dagligt intag (välling inte alls) som det är för de flesta bebisar under 1 år. Många ger ju välling på kvällen och natten men jag har istället ammat barnen länge även på nattetid.
Våra barn äter vegetariskt med inslag av ägg & fisk. Fisk är det bara Collin som äter ibland, vet att Vince får det i skolan också men han är rätt kräsen tyvärr så tror inte han äter så mycket av fisken.
collingronsaker
picknick
Barnen äter inte i närheten av så mycket grönsaker jag skulle vilja att de gör men det är bara att gilla läget, inte tvinga på dom en massa bra mat utan försöka erbjuda dom möjligheten och att de vänjer sig att äta bra. Jag är glad att de ändå finns en hel del grönsaker som de faktiskt äter och gillar. Frukt älskar dom båda.
Något som jag tror är viktigt (och lättare att styra över) att föregå som bra exempel. De ser ju att jag och deras pappa älskar grönsaker och sallad och att det är största delen av vår egen kost. De ser heller ALDRIG sin mamma eller pappa äta godis, chips, kakor, bakelser och dricka läsk eller alkohol vilket jag tycker är bra. För vi äter ju aldrig detta och varken jag eller Anders dricker alkohol.
Collin är inte alls lika kräsen som sin storebror och när det bara är jag och han så äter han gärna lite mer som mig, exempel broccolisoppa med frökex, tahini och morötter eller grön smoothie.
collingronsmoothie
gronsmoothie
Annars gäller det att hitta saker som killarna gillar och som fungerar i vardagspusslet. Bovete- & kikärtsplättar är en favorit, receptet hittar du HÄR. Sen älskar de ju pasta så det blir en hel del (alldeles för ofta …) glutenfri pasta till barnen. Till det kanske en vegetarisk köttfärssås eller så serverar jag pastan med hummus och grönsaker till. De gillar också en gryta vi gör med aubergine, tomat, zucchini, broccoli, lök och bönor i tomatsås. Till det äter de oftast rött råris eller quinoa.
Är de hungriga innan maten brukar jag skiva ner paprika, gurka och morötter som de får i varsin skål. Likadant när de vill ha något att äta framför TV´n ibland, då kommer mamma med varsin grönsaksskål:-) De klagar inte utan tycker det är gott. Hoppas att de godkänner även blomkål, brysselkål, fänkål, kålrot och lite fler nyttigheter längre fram. Det återstår att se.
Bilden nedan är från Rawfood House i Malmö, smoothie-glass, grönsaker och någon röra, wraps och litet russinpaket. Det var barntallriken på menyn.
rawfoodhouse
Tror på att göra det bästa av den situation man befinner sig. I mitt fall hade jag gärna serverat underbart bra måltider varje dag, suttit ner i lugn och ro med tända ljus och att hela familjen äter samtidigt. Men …. så ser inte riktigt verkligheten ut, i alla fall inte för oss som har 3 barn, hus och företag. Det är minst sagt fullt upp här och lite kaos vissa eftermiddagar för att få till allt och mat på bordet till hungriga barn:-) Och att då testa en massa nya rätter är inte alltid poppis, eller typ aldrig …
Men jag tror på att vara nöjd med det man gör, till exempel tycker jag det är bra att våra barn aldrig ätit vanligt godis eller druckit läsk. Däremot älskar de raw food-choklad och har ätit raw fika. Ibland får de popcorn som vi poppar själv i bra olja och saltar med ett bra salt.
I somras gjorde jag raw choklad med färska bär i, till Vince förtjusning 
vincechoklad
Och egen glass går att göra på många olika sätt eller som här på stan när Vince äter isglass gjord enbart på ananas.
vinceglass
Jag har också fått in en fråga gällande smakportioner till bebisar.
Här tycker jag som sagt att avokado är outstanding att börja med, inte för sött och en massa bra fettsyror och de flesta bebisar brukar älska det. Annars är ju ångkokta grönsaker super att mosa tillsammans med bröstmjölk. Jag vet också att jag gjorde en kräm på typ skalad zucchini, morot, avokado och äpple och gav till mina killar. Alltså mixade allt som det var i rått tillstånd till en len konsistens. Här kan man också tillsätta lite nyponpulver som är rikt på järn.
Vill man göra egen gröt kan boveteflingor eller hirsflingor vara grunden (ev mixade) och servera med hemmagjord aprikos-puré (mixade blötlagda eko-aprikoser) för lite mer järn.
Collin gillade plocktallrikar när han var liten och gör fortfarande. Här är han nog 1,5 år och smaskar på äpple, avokado, gojibär, mullbär, granatäpplekärnor och blåbärs-smoothie.
collinkollage
Smoothies har jag för övrigt gett mycket till mina barn och de lärde sig tidigt att dricka ur sugrör, vi använder dessa sugrör i rostfritt. 
Hoppas du blir nöjd med mitt svar och fick en bättre inblick i våra kära barns matvanor:-)

KH_liggande_gron_webb