Tack för era frågor ♥♥♥ Idag besvarar jag två av frågorna här i bloggen.
Fråga
Jag tycker det är så svårt att få till något vettigt till mellanmål. (Har läst inlägget du skrev om just mellanmål för några år sedan.) Har svårt att känna hungerskänslor förrän det är ”panik” och jag måste äta direkt. Har ofta med mig en frukt i väskan på jobbet, men det räcker inte. Lätt att jag äter för mycket socker då när jag blir så där galet hungrig. Hur sätter du ihop dina mellanmål? Planerar du dem i förväg eller i stunden? Vad har du för råd och tips? Skulle önska att du skrev en mellanmålsbok!
mellis3
Svar
Ja en mellanmålsbok är det kanske många som skulle vilja ha, vi får se i framtiden:-) I och för sig så hittar ni tips på bra mellanmål i min frukostbok då dessa recept även fungerar bra som mellanmål.
Ok, det första jag reagerar på när jag läser din fråga är det här med att du inte känner av din hunger förrän det är panik och du verkar vara jättehungrig. Då funderar jag på hur din lunch ser ut. Och vad du börjat dagen med för frukost.
Låter lite som att du är sockerkänslig men det kan också vara att du helt enkelt äter för lite till frukost eller lunch (alternativt ”fel” sorts mat som gör att blodsockret dyker snabbt). En del väljer en liten sallad till lunch för att de tänker att de ska vara nyttiga men blir sen jättehungriga för att de fått i sig för lite mat helt enkelt. Jag själv älskar sallad som ni vet och det är typ vad jag äter till lunch och middag i någon form men då stora matiga portioner, mycket avokado, kanske hummus, linser, quinoa eller frökex till mina olika grönsaker. Har också alltid rikligt med kallpressad olivolja på maten.
lunch
Jag planerar väldigt sällan jag jag ska äta i förväg om det inte är som så att vi ska ut och resa eller vara iväg en hel dag. Då ser jag till att ta med mig bra mat, mellanmål, kosttillskott och vatten.
Ett tips som jag brukar ge mina klienter jag coachar, om de har möjlighet, är att ha ett litet förråd av nyttiga råvaror på jobbet. Så behöver man inte komma ihåg och ta med mellanmål varje dag. Exempelvis kan man se till att ha ett gäng avokados, morötter, tomater, några frukter, mullbär m.m. Kanske boveteflingor om man skulle bli sugen på att göra en gröt eller chiafrön och någon växtbaserad mjölk om man har tillgång till kylskåp. Då kan du också passa på att köpa en burk tahini och ställa där. Sen är det bra att ha en laddning med frökex stående på jobbet (lång hållbarhet) så kan man snabbt göra en god och nyttig mellanmålsmacka med ex avokado och äta några coktailtomater till. En burk med blandade frön och nötter kan vara ett annat alternativ, då såklart ekologiska och naturella. Undvik de färdiga blandningarna utan gör din egen och köp aldrig nötter/frön från lösvikt (pga att de då ofta är härskna vilket de lätt blir i kontakt med syre).
Själv dricker jag ofta hampaprotein och det kan vara något att ha stående på jobbet också. Ta gärna innan du blir sådär jättehungrig eller komplettera din lunchsallad med att dricka en drink bestående av något bra ekologiskt växtprotein innan lunchen.
Vill också tillägga att alla inte behöver äta mellanmål. Det är väldigt olika hur vi fungerar och en del mår bättre av 2–3 ordentliga måltider under dagen istället. Jag själv mår oftast bäst på en senare frukost, sedan lunch och ett mellanmål på em och ett mål till tidig kväll. Det vill säga fyra gånger per dag.
Men det viktigaste är inte att schemalägga sitt liv och hur man ska äta utan att börja lyssna mer inåt, verkligen ta vara på den kunskap som kroppen förmedlar. Vissa dagar är jag verkligen hungrig som en varg och jag kanske behöver tre mellanmål under dagen och ibland hoppar jag mellanmål helt och är hur nöjd som helst. Ibland räcker en frukt bra medan vissa dagar vill jag ha något mycket matigare. Beror som sagt också på vad jag ätit i övrigt under dagen, träning m.m.
I ditt fall låter det som att du behöver rikta fokus mer inåt och börja känna in din hunger samt mättnad. (Det är en träningssak). Även bra att du ser över hur din kost ser ut i övrigt. Äter du mycket socker? Tillräckligt med matiga grönsaker, bra fettsyror osv. ? Är det som så att du stressar mycket på jobbet (då kan man helt glömma av att lyssna på sin kropp och att den kanske signalerar hunger innan det är försent och du upplever dig som akut hungrig)? Eller sover dåligt och därmed blir mer sockersugen och hungrigare? Kan en promenad på lunchen hjälpa, en powernap på 10 minuter eller helt enkelt att gå och lägga dig tidigare på kvällen för att få till en bättre sömn.
Hur vi andas påverkar oss också jättemycket, testa att göra andningsövningar och ta en stunds minipaus någon timma eller så efter lunchen och upplev om eftermiddagen blir annorlunda för dig (är det på förmiddagen  som du blir galet hungrig så testar du att lägga in detta någon timma efter du kommit till jobbet. Hur du gör andningsövningar kan du läsa mer om i ett tidigare inlägg HÄR.
Förresten det tidigare inlägget om mellanmål som du redan läst kan ni andra läsa HÄR. Där ger jag en massa förslag på vad ni kan äta till mellanmål. Dessa förslag är helt veganska. Äter du ägg kan det vara ett alternativ tillsammans med grönsaksstavar. Annars älskar jag också tahini (osaltad, ekologisk) som jag äter med morotsstavar! Finns också mandelsmör, pumpafrösmör m.m. Väldigt energirikt och kan vara ett bra mellanmål om man är riktigt hungrig.
mellis2
Fråga
Hur tänker du när du sätter ihop en hälsosam måltid? Liksom hur du väljer/balanserar vad som ska ingå, proteinkälla, tex vilka grönsaker, fetter från olja/nötter? Alltså hur tänker du för att få i dig det du behöver? Skulle vara roligt att läsa!
Svar
Jag upplever det som att vi tänker och planerar för mycket idag för att försöka få till den ”perfekta hälsosamma” måltiden. Många upplever detta som stressande (pga att de tänker stressande tankar om det och lägger så mycket fokus på detta i huvudet). Det är faktiskt ganska lätt att göra bra måltider när man utgår från naturliga råvaror och det viktigaste är mer hur vi ätit under dagen. Exempel äter du vegetariskt så måste du inte kombinera olika växtbaserade proteinkällor under en och samma måltid men gärna få i dig olika källor under dagen.
Jag äter MYCKET grönsaker så det är liksom basen i mina måltider. Kanske inte alltid frukosten men oftast är det mycket grönsaker här också:-) Så istället för att utgå från köttet/fisken eller liknande så utgår jag från grönsakerna. Äter stor del av grönsakerna råa men oftast också någon av grönsakerna kanske lätt ångkokta, ungsrostade eller liknande. Jag lägger gärna till avokado och eller frön (jag brukar blötlägga och torka frön och förvara i kylen i olika burkar = aktiverade frön) och ringlar alltid olivolja över mina grönsaker samt använder det flytande saltet Well. Sedan brukar jag till lunch eller middag äta surkål (bra för maghälsan) och lägga till någon god röra som exempel linsröra, hummus eller kanske lite quinoa. Så egentligen är min mat väldigt enkel, krävs inga vidare kock-kunskaper här inte:-)
Gillar färggrann, enkel och fräsch mat, i alla fall till vardags. Har jag mer tid till helgen eller har gäster kan jag gärna planera och göra en lite mer avancerad raw food-middag. Allt vi köper hem är i stort sett ekologiskt vilket är viktigt för mig.
Det underlättar om jag har färdigkokt sötpotatis, quinoa eller hummus i kylen (vilket jag ofta har). Då kan det gå på under 10 minuter att slänga ihop något gott och nyttigt till lunch eller middag.
lunch2
Det jag också gör är att jag inte dricker till maten utan alltid innan maten och väntar en bra stund efteråt. Detta är dock inget jag behöver tänka på då jag gjort så de senaste 12 åren (sedan jag ändrade min kost). Varför, jo för att underlätta för matsmältningen.
Fler svar på era frågor kommer längre fram allt eftersom:-) Har just DU någon fråga du vill höra mina tankar om så maila mig gärna på karin@lifevision.se
Kram så länge,
KH_liggande_gron_webb