Av alla olika kostbudskap, dieter och teorier vi har idag är jag tämligen säker på en sak. Att oavsett vilken diet eller livsstil man förespråkar så håller nog alla med om att en kost rik på gröna grönsaker som broccoli, grönkål och spenat är otroligt näringsrikt och något vi behöver öka intaget av för att må så bra som möjligt.
Och just den gröna kosten är något jag personligen brinner för att inspirera människor att äta mer av. För i det klorofyllrika gröna finns det så mycket hälsosamma nyttigheter som är både renande, stärkande och har ett imponerande innehåll av vitaminer och mineraler.

Några exempel

100 gram grönkål ger 160% av det rekommenderade intaget av vitamin C

1 broccolihuvud (250g) ger mer än hela rek. dagsbehovet av folsyra

100 gram spenat ger 70% av rek. dagsbehovet av A-vitamin

 

Gröna tips

En del kunder som jag kommer i kontakt kan ibland uppleva det svårt att få i sig mycket grönt. Då är att göra egna grönsaksjuicer ett enkelt sätt att öka intaget. Du kan t.ex. juica både broccoli, spenat, zucchini, gurka, grönkål och selleri. Jag brukar oftast använda vitkål som bas i mina juicer för det ger förhållandevis mycket juice och är samtidigt ganska neutralt i smaken. Vill du sedan ha en lite sötare smak på din juice så kör med lite frukt också. Att färskpressa juicer är också ett smart sätt för att få barn att öka intaget av sådana grönsaker som de annars inte äter mycket av.
Ett annat grönt tips som är supergott och enkelt att göra är att ungsrosta broccolistjälkar, selleri och savoykål. Blanda bara med en god olivolja och lite salt och peppar och in i ugnen. Savoykålen går lite fortare att ungsrosta än t.ex. broccolin så tillsätt gärna den när du haft inne de andra grönsakerna 10-15 min. De varma gröna kan du sedan servera som tillbehör till middagen, eller blanda ner i en stor sallad och servera.