Det är så härligt med vår och riktig sommarvärme:-) Att gå barbent redan i april och njuta av varmt och soligt väder är inte illa!
Just den här tiden på året när bikinis ska provas och kanske nya sommarkläder inhandlas så är det många som vill gå ner några kilo i vikt och komma i bättre form. I min nya bok, Grönsakskärlek, skriver jag om just viktminskning, vad min syn på en lyckad viktminskning är och vilka delar i ens livsstil som behöver ses över för att på bästa möjliga sätt både gå ner i vikt, stärka sin hälsa och dessutom undvika att gå upp i vikt igen när man väl är i mål, (som annars är mycket vanligt).

Det är nämligen många olika saker som påverkar vår vikt och form och absolut inte bara maten vi äter, även om vad vi väljer att lägga på tallriken såklart har betydelse för vårt resultat.
För många är det användbart att släppa fokus och stress över att gå ner i vikt och istället fokusera på att ändra livsstil. För idag är det många som både har en stark rädsla för kalorier och ser mat som något man kan bli tjock av, istället för att se mat som det naturliga det är, näring som vi behöver för hälsa och överlevnad. Och att helt enkelt äta mer av den naturliga, färggranna kosten och mindre av det som vi faktiskt vet inte är bra för oss som raffinerat socker, mycket kött, halvfabrikat, läsk, bakverk m.m. Vi har ju ätit i alla tider men just nu är vi inne i en förvillande tid då vi ska analysera så mycket kring maten och vad vi äter. Självklart behöver vi kunskap om vad som är bra att äta mer av respektive mindre av men jag vill framförallt slå ett slag för att vi bör bli mer medvetna om HUR och varför vi äter. Återfå kontakten med oss själva och den visdom vi har tillgång till, som vet vad vi mår bäst av att äta och hur mycket samt när för att må så bra som möjligt.
Jag tycker mat ska vara en källa till njutning och en gåva till din kropp (som växtbaserad raw food-kost till exempel är) och inte en källa till frustration, kaloriräkning, vägning av mat och rädsla för att äta för mycket, för lite eller att gå upp i vikt.
Alltså skillnaden mellan att vara manisk eller ha ett sunt matbeteende handlar inte om vilken diet du följer eller hur “strikt” du är utan om dina tankar om det.
Så som jag själv äter och den livsstil jag har kan absolut uppfattas och upplevas som manisk och “jobbig” men den kan också, som i mitt eget fall, upplevas som en ren lyx, en njutning och en gåva till mig själv som jag mår fantastiskt bra av. Jag älskar att äta god, färggrann och vacker mat som både är nyttig och god. Och jag njuter av varje måltid, går mycket på känsla vad jag vill äta just idag och vad jag behöver. (En styrka som kommer mer och mer av att landa i kroppen och lyssna på  dess signaler, ju bättre vi lyssnar desto enklare blir det att känna vad vi vill och behöver äta dag för dag.) Läs mer om mig och min syn på mat HÄR.
För den största skillnaden i vår upplevelse är alltid HUR VI TÄNKER och då även om mat och ätande! Det som händer när vi TÄNKER för mycket på allt runtomkring är att vi hamnar i huvudet och i våra tankar istället för att landa i våra kroppar. Vi distanserar oss från den fantastiska känsla och visdom vi har, den känslan som faktiskt kan fungera som vår guide och visa oss rätt väg.
Hur vi mentalt ser på kost och ätande har så stor betydelse att det är det mentala jag oftast börjar förändra hos mina klienter. Alltså in med nya insikter och förståelser innan vi ändrar vad vi lägger på tallriken. Allt från funderingar på vårt beteende gällande mat och dryck, vår uppfattning om mat och vår känsla till HUR vi äter.
Jag brukar rekommendera alla mina klienter att börja göra några enkla andningsövningar innan frukost, lunch och middag. Det tar bara ett par minuter och skapar så mycket positivt i kroppen. Förutom att öka din energinivå och boosta cellerna med syre så hjälper övningarna din förbränning och kanske det viktigaste av allt, hjälper dig att komma ner i varv och landa mer i nuet viket är mycket betydelsefullt innan det är dags att äta och då kunna smälta maten på bästa sätt.
Så ta den här våren och njut av god, nyttig och grön mat, mycket vatten, motion, andningsövningar och hitta ett sätt att äta på som både du och din mage mår bra av (t.ex. tugga maten ordentligt, undvika att äta när du är stressad eller på gående fot, känna in och äta dig lagom mätt, tänk full av energi istället för full i magen osv).
Som lite inspiration kommer här lite bildexempel på hur en matdag i det gröna tecknet kan se ut. Bilderna är hämtade från min nya bok och visar på hur gott och färggrannt vi kan äta för att stärka vår kropp och få en frisk kropp i balans (såklart mer än maten som påverkar). Och en frisk kropp i balans är varken över- eller underviktig.
Frukost: Fröknäcke med mosad avokado, nöt-eller frö ost, groddar och grönsaker + färskpressad juice.

Mellanmål: En grön smoothie

Lunch: Röd quinoasallad med broccoli, spenat och tomat samt pesto.

Mellanmål: Zucchinirullar eller varför inte en god raw chocoboll med ett glas sesammjölk!


Middag: Alkalisk purjo- och brysselkålssoppa med raw food-kex eller Karins knäcke.

Behöver du kvällsmat också? Kanske Vinbär  Kokos kan vara nåt, eller att äta till frukost nästa dag istället?

Så framför HÄLSA och en KROPP I BALANS  istället för fokus på viktminskning så kommer du att märka hur mycket enklare det blir att faktiskt hamna i den vikt som din kropp naturligt trivs bäst med!
För mer bildinspiration på olika goda maträtter följ mig på Instagram, Karinsgronavarld
Enjoy!

Karin♥

P.S Vill du köpa min nya bok? Passa på att beställa den i vår webbshop HÄR och få den signerad. Skriv bara i kommentarsfältet att du vill ha den signerad och till vem jag ska signera den till så löser jag det:-) Perfekt present till både dig själv och någon du bryr dig om!!! ♥♥