I senaste numret av tidningen MIN HÄLSA som ges ut som en bilaga till Expressen, GT & Aftonbladet så hittar du 6 sidors grön inspiration med recept och tips från mig! Kul tycker jag  Vill ju att fler ska bli inspirerade att leva ett grönare liv och uppleva alla fördelar det ger. (Magasinet säljs tom 12 augusti)
Vill också här i bloggen dela med mig av mina favoritingrediensers i det gröna köket, så se nedan när jag listar mina favoriter!

Broccoli

Broccoli är inte bara alkaliskt (högt pH-värde) utan innehåller rikligt med många olika vitaminer och mineraler som järn, magnesium, kalcium och K-vitamin. Folsyra och fibrer finns det också gott om och ett normalstort broccolihuvud innehåller faktiskt hela 10 gram protein. Det är alltså inte för inte som broccoli kallas för kungen av grönsaker!

Avokado

Avokado älskar jag att använda mig av i alla sorters rätter från frukostar, krämiga smoothies, desserter, sallader och goda röror. Avokado är rikt med nyttiga enkelomättade fettsyror som vi mår bra av. Dessutom innehåller det mycket anti-inflammatoriska ämnen. Avokado innehåller också E-vitamin som bidrar till en fin och strålande hy samt glänsande friskt hår.

Granatäpple

Denna frukt är fylld med skyddande antioxidanter. Kärnorna kan ätas både färska och torkade. Gott i sallader, som topping på smoothies, raw food-glass, avokadoyoghurt eller att att äta som de är. Ett tips är att dela granatäpplet och sedan trycka ut kärnorna i en skål med vatten för att undvika att skvätta ner köket. Du kan också göra färskpressad granatäpplejuice – ren lyx!

Pumpafrön

Detta superfrö går att använda till massvis av olika rätter som till exempel frökex, fikabollar och raw food-färs. De är också goda att äta som de är. Pumpafrön är rika på protein, järn och omega-fettsyror. De innehåller mycket zink som bland annat är bra för immunförsvaret, fertilitet och vår syn. Byt ut fredagschipset och rosta pumpafrön med lite havssalt som snacks istället!

Bär som hallon, blåbär, svarta vinbär och björnbär

Jag älskar bär i alla dess färger och former. Bär är mindre sött än frukt och fungerar bättre för matsmältningen att kombinera med annan mat. Vackert att garnera din frukost eller dina desserter med är det också. Gör din egen sylt genom att mixa bär med dadlar eller annan torkad frukt. Passa på att plocka mycket bär under säsong och frys in så att du kan njuta hela året.

Färska groddar

Groddar är bland det bästa du kan äta och framförallt är det levande mat. Att grodda ökar näringstätheten, vitaminer, mineraler och aminosyror. Dessutom är det både enkelt och billigt att grodda själv. Enklast att börja med är alfalfa, mungbönor och gröna linser.

Spenat

Dessa klorofyllrika blad gör verkligen susen för vår hälsa och går att använda i allt från juicer, smoothies, sallader och soppor. Spenat är både otroligt nyttigt och ljuvligt god. Både rikt på järn och många andra mineraler och vitaminer. Testa en grön smoothie á la Karin med färsk babyspenat, äpple, citron, avokado och ingefära. Ett gott och nyttigt sätt att börja dagen på.

Färska örter

Jag föredrar att använda färska örter istället för torkade kryddor. Favoriterna hos mig är koriander, persilja, gräslök och basilika. Även färsk mynta, som är bra för matsmältningen. Färska örter är lätt att odla själv. Ett favoritpålägg på raw food-kex är mitt avokadogräslöksmör som består av mosad avokado, mycket finklippt gräslök och lite salt.

Du hittar förutom ett uppslag med mina gröna favoriter också lite recept från min senaste bok, GRÖNSAKSKÄRLEK i tidningen.

Sugen på min goda cheesecake, se recept här nedan. Då jordgubbssäsongen redan är över så går det lika bra med andra bär, kanske körsbär, vinbär, blåbär eller vad du är sugen på!

Du hittar också recept på en god frukost, Vinbär loves kokos, Avokadosoppa med koriandersalsa, Raw Veggiwraps med tacofärs, groddar och vitlöksost samt Chokladbräck med tranbär och nötter!




Hoppas att ni läsare också njuter av värmen och en underbart härlig sommar!
Det gör jag,
So long,

Karin♥